Ezért ölelgesd a kisbabádat minél gyakrabban!

Azt senkinek nem kell magyarázni, milyen jó érzés megölelni a kisbabáját. De azt tudtad-e, hogy nagyon hasznos is? Az ölelés során ugyanis olyan hormon termelődik a baba szervezetében, aminek számos kedvező egészségügyi hatása van.

Az öleléstől okosabbak lesznek a gyerekek

Ahhoz, hogy a babba agya és teste egészségesen fejlődjön, a fizikai érintés és a testkontaktusra a legerősebb ösztönzők. Megfigyelték, hogy az árvaházakban vagy gyerekotthonokban nevelkedő, szülő nélküli gyerekeknek, akik esetében a fizikai kontaktus minimális volt, gyakran vannak egészségügyi problémáik, beleértve az elégtelen kognitív fejlődést is. Vizsgálatok során azt találták, hogy már akkor látszott a különbség, ha napi 20 percre biztosították a babának a fizikai kontaktust 10 héten át.

 

Felgyorsul a növekedés

Ha a babákat megfosztják a fizikai kontaktustól, a növekedés még a normális tápanyagbevitel ellenére is lelassul. Ha a biztosítják az ölelést, akkor a helyzet változik. A jelenség magyarázata az, hogy ölelés során egy oxytocin nevű hormon termelődik, aminek többféle hatása is van a szervezetre, egyebek mellett stimulálja a növekedést.

 


Egészséges marad a baba

Annak, hogy az oxytocin szintje az ölelés miatt magas a baba szervezetében, több kedvező egészségügyi hatása is van. Erősíti az immunrendszert és csökkenti a pajzsmirigy hormonjainak plazmaszintjét, aminek köszönhetően gyorsabban gyógyulnak a sebek.

 

Az ölelés leállítja a hisztit

Semmi nincs a világon, ami gyorsabban meg tudna nyugtatni egy hisztiző totyogót, mint egy hatalmas anyai ölelés. Sokan mégsem teszik, mert attól tartanak, hogy ezzel éppen a hisztit jutalmazzák. Sok szakértő véleménye szerint ez nem igaz. Amikor egy kisgyerek nem tudja abbahagyni a hisztit, nem arról van szó, hogy makacskodik, hanem sokkal inkább arról, hogy elvesztette a kontrollt érzelmei felett. Ilyenkor nem büntetni kell, hanem megnyugtatni. A korábban már említett oxytocin csökkenti a stresszhormonok szintjét, és lassan megszűnik a hiszti.

 
Rugalmassá válik a gyerek

Születéskor a baba idegrendszere még nem fejlett annyira, hogy kezelni tudná a „nagy érzelmeket” kiváltó helyzeteket. Amikor a kicsi szorong, a kortizol nevű hormon veszi át az uralmat a szervezetében. Ha nem segítünk a stresszhelyzet a feldolgozásában, akkor az fizikálisan és mentálisan is hathat a baba szervezetére. Több tanulmány szerint gyengébb lesz az immunrendszere, a memóriája, nehezebben tudja magát kifejezni, később pedig nagyobb eséllyel fenyegeti a depresszió.

 

Boldog ölelés, boldog gyerek

Az ölelés erősíti az optimizmust és az önbecsülést. Azt sugallja a gyereknek, hogy „szeretlek”, miért is gondolna mást?

 

Az ölelés erősíti a kapcsolatot a gyerekkel

Az ölelés erősíti a bizalmat, csökkenti a félelmet és erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

 

Az eredeti cikket, amiben az állításokat alátámasztó tanulmányok listája is szerepel, IDE KATTINTVA olvashatod el.