Ezeket a mondatokat SOHA ne mondd a gyerekednek!

Jót akarunk a gyerekeinknek, de fáradtak vagyunk, sok a stressz a koronavírus vagy a munkahelyi feszültségek miatt, és igen, hozhatjuk magunkkal a rossz beidegződéseket a gyerekkorunkból. Kicsúszhatnak a szánkon olyan „mérgező” mondatok, amiket nem kellett volna kimondani. Ha ismerjük őket, talán könnyebb lesz rájuk odafigyelni.

Hagyd abba a sírást!

Ha sír, akkor problémája van. Frusztráló lehet, hogy akár egy kocka csoki miatt, de a gyerek az gyerek. Mi is képesek vagyunk könnyekben kitörni semmiségek miatt. Ha azt mondod a gyerekednek, hogy ne sírjon, ezzel azt üzened, hogy nem megfelelő módon dolgozza fel az érzelmeit.

Majd én megcsinálom

Nehéz végignézni, ahogy egy hároméves megküzd a cipzárral vagy a kesztyűvel, de sokat árthat. ha te csinálod meg helyettük. Inkább ajánld fel nekik, hogy mutatsz egy trükköt, amivel könnyebb lesz.

Most nem szeretlek

A gyerekek szörnyű dolgokat képesek csinálni. Hatalmas rendetlenséget vagy koszt pillanatok alatt. Ez teljesen normális, ahogy az is, ha te eljutsz arra a pontra, hogy úgy érzed, a saját gyerekedet se szereted. De ezt ne mondd nekik, legfeljebb azt, hogy nem szereted azt, ahogyan éppen viselkednek.

Semmi okod arra, hogy szomorú legyél, nem egy nagy ügy

Honnan tudod? A gyereknek is minden joga megvan arra, hogy szomorú legyen, és bármilyen kicsinek is tűnik neked a problémája – mondjuk a földre esett a fagyija –, neki ott és akkor nagynak számít.

Így csak kisbabák viselkednek

Gyakran hallani ezt, de nem jó reakció. Ne kicsinyeld le a gyereket! Nem gyengíteni, erősíteni kell.

Nagyon sok mindent feláldoztam érted

Persze, hiszen anya vagy. De a gyerekek nem kérték, hogy itt legyenek. Ha ezt hallják, úgy érezhetik, ők okozták a problémáidat, és tartoznak neked valamivel.

Hagyj békén!

Természetes, ha fáradtak vagyunk, vagy szükségünk van egy kis pihenésre. Szerencsésebb, ha másképpen fogalmazunk: „Anyának most egy kis nyugalomra van szüksége”

Ne kérdezgess folyton!

Idegesítő, mikor folyton kérdeznek, akár többször is felteszik ugyanazt a kérdést. De azt akarod, hogy a gyereked kíváncsi legyen, és érdekelje az őt körülvevő világ, ugye? Ez nem megy másképp.

Ne legyél már olyan…

…lusta. Rendetlen. Nyűgös. Válogatós. Hangos. Akármilyen, a te gyereked. Érdemes kicsit óvatosabban megfogalmazni, mit szeretnél: ahelyett, hogy ne legyen durva, mondd inkább azt, hogy legyen hálás.

Semmi közöm hozzá

Lehet, hogy téged nem érdekel, hogy a barátja éppen elfordult tőle, de neki fontos, és jó, hogy megosztja veled a dolgait. Azt szeretné, hogy te is legyél ugyanolyan izgatott, mint ő. Ha téged nem érdekel, mi van vele, miért érdekelne bárki mást?

Forrás: yourtango.com