Evolúciós okok miatt nehéz fogyni?

Aki próbált már diétázni, tudja, milyen nehéz. Végre megszabadulunk pár kilótól, pár napig nem figyelünk oda, és már vissza is jött. Miért van ez így? Valójában az a kérdés, miért nem segít szervezetünk egy olyan folyamatot, ami neki is abszolút hasznos lenne?

A legújabb kutatások szerint a jelenségnek evolúciós magyarázata van. Szervezetükben létezik ugyanis egy RAGE nevű fehérje (a New Yorki Egyetem tudósainak elnevezése), aminek az a feladata, hogy tárolja a zsírt a szervezetünkben. Az ősembernek nem jutott mindig élelem, és a szűkös időket az élte túl nagyobb eséllyel, aki magára tudott szedni valamennyi zsírt korábban. Ma már a legtöbb embernek – legalábbis a világ fejlettebb részein – nem kell szembenéznie az éhhalállal, a RAGE azonban továbbra is működik, és megakadályozza, hogy szervezetünk gyorsan lebontsa a zsírt. A diétát „éhezésként” fogja fel, ezért leállítja a zsírlebontó mechanizmust. Az eredmény: a zsír felhalmozódik szervezetünkben– számol be cikkében a webmd.com.

Szabaduljunk meg a fehérjétől!

Vajon nem lehetne megszabadulni ettől a funkcióját vesztett fehérjétől? A New Yorki Egyetem tudósai megpróbálták, és az eredményeik bizakodásra adnak okot. „Olyan egereket vizsgáltunk, amelyeknek a szervezetében nem volt RAGE. Magas zsírtartalmú étrendre fogtuk őket, és azt találtuk, hogy hiába fogyasztották el az ételeket, nem híztak meg. Eközben sem értelmi, sem szaporodási képességeik nem szenvedtek csorbát” – mondta a kísérletről szóló tanulmány szerzője, Dr. Ann Marie Schmidt, a New Yorki Egyetem tudósa.

Mivel a RAGE nem mindig aktív hétköznapi életünk során, a kutatók azt remélik, az emberi szervezetből is ki lehet iktatni. Schimdt szerint a lehetőség azért is kecsegtető, mert ez azt jelenti, hogy az elhízás okozta betegségek – cukorbetegség, rák, az érfalak megkeményedése, Alzheimer-kór – gyakoriságát is csökkenteni lehetne.

Nem ilyen egyszerű a kérdés

Dr. Michael Wood, a Harper Medical Center orvosigazgatója szerint a RAGE nem az egyetlen faktor, ami szerepet játszik az elhízásban. Nagyon komplikált problémáról beszélünk, amit a kutatást végző kollégái túlzottan leegyszerűsítettek.

„Nem létezik egy ilyen mágikus gomb, mit csak meg kell nyomni, és máris karcsúak leszünk. Annak, aki fogyni akar, életmódot kell váltania, még akkor is, ha súlycsökkentő plasztikai műtéten esett át. A legnagyobb változást attól lehet várni, ha valaki kevesebb kalóriát vesz magához, és mellette rendszeresen mozog. Azt is tudatosítani kell, hogy a sport nem a fogyókúra része, hanem egy egészséges szokás” – tette hozzá.

A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg. Kérje gyógyszerészétől!