Érdemes beadatni az inluenza elleni védőoltást

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány. Aki most beadatja magának az influenza elleni ingyenes védőoltást, annak addigra kialakul a védettsége. Különösen a kockázati csoportba tartozóknak érdemes erre odafigyelni.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár közölte, egyelőre „ békés a helyzet”, még a járvány előtt vagyunk, és bár influenzaszerű megbetegedések vannak, ezek száma tartósan alacsony. A járvány várhatóan december végén, január elején érkezik meg – írja az MTI.

Aki a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége, ezért most érdemes lépni. Nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés által az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást.


Az államtitkár hangsúlyozta: 1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra. Tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el. A patikákba ezen a héten érkezik meg az oltóanyag, amelyet receptre kaphatnak meg a betegek.

Az idei oltóanyagot az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség.