Egyszerűbbé válik az e-recept kiváltása

Több probléma is felmerült 2020 januárjában az e-recept kapcsán, különösen akkor ha valaki más gyógyszerét akarta kiváltani. Hamarosan módosítják az erre vonatkozó jogszabályt, így zökkenőmentesebb lesz a folyamat. De hogyan lehet elkerülni a problémákat addig is? Cikkünkből megtudhatod!


A 2019-es szabályozás

2019-ben kétféle módon lehetett vényköteles gyógyszer kiváltani a patikákban e-recept használatával. Az volt a legegyszerűbb, amikor valaki a saját gyógyszeréért ment be a patikába: ekkor a beteg bemutatta a TAJ kártyáját és a személy igazolványát, és ez alapján a gyógyszerész vagy a szakasszisztens lekérte  a nevére felírt recepteket az elektronikus térből, és már ki is tudta adni a gyógyszereket.

Egy fokkal tavaly is bonyolultabb volt az az eset, amikor valaki más részére akarta kiváltani a patikában az e-receptet. Akkor ugyanis minden esetben szükség volt a klasszikus recept (új nevén felírási igazolás) bemutatására.


Ez változott 2020-ban 

2020-ban megváltoztatták az e-recepet szabályozását, méghozzá –  egyebek mellett –  azt a részét, ami a más gyógyszerének kiváltására vonatkozott. Az új szabályok szerint akkor is ki lehet adni a kért gyógyszereket a képviselőnek – azaz annak, aki a beteg helyett kiváltja a receptet –, ha nincs felírási igazolása (vagyis papír alapú receptje), de van egy kormányablakban, vagy ügyfélkapun keresztül benyújtott meghatalmazásra a betegtől, miszerint felhatalmazza hozzátartozóját, rokonát, hogy helyette elhozza a gyógyszereit a patikából. Ezt a meghatalmazást persze érdemes időben elkészíteni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. 

Ez a meghatalmazási rendszer jelenleg sajnos még nem működik, de heteken belülre ígérték az indulását. 

Addig is, amíg az új rendszer működni kezd, felhívjuk a gyógyszertárba betérők figyelmét egy lényeges dologra. Egyre ritkábban ugyan, de sajnos előfordul, hogy az EESZT-rendszer időnként meghibásodik, leáll vagy lelassul. Ilyenkor a patika munkatársa nem tudja ellenőrizni, hogy jogszerűen kiadható-e a gyógyszer az e-receptre, így nem adhatja ki a gyógyszert, csak és kizárólag a papír alapú felírási igazolás bemutatásával. 


Azt javasoljuk, ha nagyon fontos gyógyszerről van szó, kérjék orvosuktól a papíralapú recept kiállítását IS a térbe felküldött recept mellett.

A január óta érvényes jogszabály szerint ugyanis –  ez egy másik új elem a szabályozásban – az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk, ha a beteg kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. 

A 14 év alattiaknak egyébként sem adható ki saját részre gyógyszert, így evidens, hogy az ő számukra kötelező marad a felírási igazolás kiállítása, mert hozzátartozóik válthatják csak ki a gyermekeik gyógyszereit.

Összefoglalva: a rendszer még nem zökkenőmentes, ezért ha biztosra akarnak menni, kérjék a papír alapú recepteket is minden esetben az orvosuktól, hiszen azzal nem veszíthetnek.