Ég a gyomrom – mit csináljak?

Az alkalmanként jelentkező gyomorégés nem probléma, életmódváltással vagy recept nélkül is kapható készítményekkel viszonylag könnyen orvosolható. Ha azonban gyakran jelentkezik, akár a napi rutint is megzavarhatja, sőt komolyabb betegség hírnöke is lehet. Ebben az esetben viszont már csak az orvos tud segíteni.

Ha a panasz ismétlődik, a legfontosabb annak kizárása, hogy gastro-oesophagealis reflux megbetegedés okozza. Ez egy viszonylag gyakori betegség – a népesség 34-44 százaléka (!) tapasztalja a tüneteket havonta egyszer. Azt jelenti, hogy a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Leggyakoribb tünete a gyomorégés, ami akár a szegycsont mögötti fájdalom formájában is jelentkezhet. A gastro-oesophagealis reflux megbetegedés kialakulásának általában az az oka, hogy nem működik megfelelően a nyelőcső alsó záróizma, de kiválthatja rekeszizomsérv, egészségtelen életmód, illetve előfordulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként – foglalja össze a Mayo Klinika tájékoztatója

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Figyelmeztető jelek, amikor orvoshoz kell fordulni: ha a gyomorégés heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik, ha a recept nélküli készítmények hatására sem enyhül, ha nyelési nehézséget tapasztalunk, ha a hányinger állandósul, illetve ha csökken a testsúly az evési problémák miatt.

Az orvos többféle módszerrel tudja megállapítani, ebben a betegségben szenvedünk-e. Elküldhet röntgenre, elrendelhet endoszkópiát, illetve kérheti különböző tesztek elvégzését. A betegség kezelésére gyógyszerek és házi szerek is rendelkezésre állnak.

Mi tehetünk ellene otthon?

Az első és legfontosabb lépés – sok más szempontból is – az egészséges testsúly megtartása. A plusz kilók ugyanis nyomást gyakorolnak a hasra, felfelé nyomják gyomrot, így a gyomorsav a nyelőcsőbe kerülhet. Hasonló okból – a hasra nehezedő nyomás megszüntetése céljából – ellenjavallt a szűk ruházat is.

A gyomorégéssel küzdő beteg jobban teszi, ha nem fekszik le étkezések után. Ha a panasz rendszeresen visszatér este, elalvás előtt, akkor érdemes megemelni az ágy felső részét deréktól – így megelőzhető, hogy gyomorsav kerüljön a nyelőcsőbe. Figyelem, a fej felpolcolása önmagában rendszerint nem elegendő!

Táplálkozási tanácsok

Ha valakinek gyakran ég a gyomra, érdemes megfigyelnie, milyen ételek elfogyasztása után jelentkezik a panasz, és ezeket értelemszerűen ki kell iktatnia az étrendjéből.

Megfigyelések szerint bizonyos ételek könnyebben váltanak ki gyomorégést, ilyenek például a fűszeres vagy zsíros ételek, a hagyma, a citrusok, a paradicsom (a ketchup is!), a menta, a csokoládé, az alkohol, a szénsavas üdítőitalok és a kávé. Vannak olyan élelmiszerek is, amik viszont segítenek: szódabikarbóna, almaecet, gyömbér, mustár, mandula, kamillatea és rágógumi.

A nagy adag ételek helyett szerencsésebb, ha naponta többször kisebb adagokat fogyasztunk, és a késői étkezést is kerülni kell. A dohányzás és az alkohol sem tesz jót, mert megzavarhatják az emésztőszervek működését.