Augusztusi allergia

Pollenek, napfény, rovarok, gyümölcsök, napsütés: hogy csak néhányat említsünk az egyre többeket érintő különböző nyári allergia kiváltó okai közül. Különösen gyakori tünet a szénanátha, amit könnyű összetéveszteni egy enyhe megfázással.

Az allergia az immunrendszer túlzott válaszadásán alapuló állapot, tehát nem lehet immunerősítő módszerekkel kordában tartani – mondta el egy korábbi kérdésünkre dr. Kádár János immunológus. Az allergia különböző formáiban a szervezet a bőrön, a nyálkahártyákon vagy az emésztőszervrendszeren keresztül válik érzékenyé. A leggyakoribb ilyen egészségkárosodások a pollen-, és az ételallergia, valamint az asztma.

Míg mások nyaralnak
A tavaszi fák virágait áprilisban a füvek virágzása váltja, majd júliusban következik a feketeüröm, hogy aztán a nyár végén átadja helyét a parlagfűnek. A legtöbben az utóbbi két növényre allergiások, de egyre gyakoribb a fűfélékre is a felsorolt tünetekkel reagáló beteg. A penészgomba és a háziporatka egész évben fennálló allergiát okoznak, aktív tüneteik ugyanakkor az őszi- téli időszakban jelentkeznek. Míg az egyszerű szúnyogcsípés általában csak viszkető bőrduzzanattal jár, az erre érzékenyeknél allergia, csalánkiütés és nehézlégzés is kialakulhat. Mivel jár egy normál rovarcsípés? Püffedéssel, kipirosodással, viszketéssel, és néha fájdalommal. Miben más ez allergia esetén? A puffadás sokkal nagyobb méretet ölt, továbbterjed, a fájdalom intenzívebb lesz, és kihathat a környező tesztrészekre is. Ezek mellett előfordulhat még anafilaxiás sokk is.

Pollenek
A pollenek a növények szaporodásánál elengedhetetlenek, rovarok, madarak, és a szél szállítja őket. Ez utóbbi a fő felelős, hiszen a pollenallergia leginkább a légutakat terheli meg. Az allergia miatt kialakuló szénanátha jellemzői és tünetei: folyamatos orrfolyás, a váladék vizenyős és állandóan ürül, nem kíséri láz. Kezdete: általában rögtön az allergén anyaggal való találkozás után. Időtartama: mindaddig, még az allergiát kiváltó ok közelében tartózkodunk. Az „egyszerű” megfázás orrfolyással jár, a váladék sárgás és sűrű, hőemelkedés, alacsony láz kíséri.

A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg. Kérje gyógyszerészétől!