Amit az utazási betegségről tudni kell

Valószínűleg mindenkinek van olyan családtagja vagy barátja, aki rosszul bírja az utazást. Ismerkedjünk meg a betegséggel, és nézzük, mit lehet tenni ellene!

Kinetózis akkor lép fel, amikor testünk agresszív és folyamatos, külső eredetű erők általi mozg(at)ásnak van kitéve: hajón ülünk a hullámzó tengeren, autóval kanyargunk egy szerpentines úton, turbulenciákba kerül a repülőgépünk, felülünk egy körhintára.

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az egyensúlyozási szervünk által érzettek nincsenek összhangban azzal amit a szemünkkel látunk. Például mert olvasunk az autón, befele nézünk a hajó belseje felé, ahol minden nyugodtnak tűnik, vagy becsukjuk a szemünket a repülőn, hullámvasúton.

Mit lehet tenni ellene? 

Utazás során gyakran az is elég, ha kinézünk az ablakon, és a szemünk és egyensúlyi szervünk által észlelt jelek összhangba kerülnek. Segíthet a mozdulatlanság is, ha lefekszünk valahova, és mélyeket lélegezve igyekszünk megnyugtatni összezavart érzékelésünket. Persze ehhez meg kellene állni az autóval, ki kellene szállni a hajóból repülőből, amit általában nem lehet azonnal. Segíthet, ha apró kortyokban iszunk enyhén citromos vizet, és persze jó, ha van nálunk hányinger elleni gyógyszer. Ilyeneket vény nélkül is kaphatunk a patikákban.

Fontos: ha napokon át nem csillapodnak a tünetek, forduljunk orvoshoz, ha pedig a hányingert hányás követi, pótoljuk az így elvesztett sót, és amennyire a körülmények engedik, igyunk elég folyadékot, hogy elkerüljük a kiszáradást!

A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg. Kérje gyógyszerészétől!