Alvás és mentális egészség

A modernkori ember általában nem akkor alszik, amikor szeretne, és nem annyit alszik, amennyit szeretne. Az alváshiány okozta alvásdeficit folyamatosan nő, ami már rövid távon is a szervezet és az elme egyensúlyának megbomlásához vezethet.

Az iskola reggel nyolckor kezdődik (feltéve, hogy nincs valamilyen plusz nulladik óra), ehhez mind a gyereknek, mind a szülőnek időben fel kell kelni, hogy a gyerek reggelizhessen, elkészülhessen, és be is érjen a reggeli forgalomban. Lehet, hogy a gyereknek kényszerűségből még ennél is korábban fel kell kelnie, mert a szülőknek korán kell munkába menniük, és nincs kire hagyniuk őt. Az iskolák és a munkahelyek a saját intézményi, vállalati érdekeiket követik, a legritkább esetben igazítják a munkarendet a tanulók és a munkavállalók családi- és bioritmusához.

Ugyancsak igaz, hogy a mai ember nem akkor alszik, amikor kellene, és nem annyit alszik, amennyit kellene. A kamasz gyerek akár egész éjszaka fent van, hogy játsszon a kedvenc videojátékával, kóboroljon a neten, vagy cseteljen a barátaival. A fiatalok, gyakran már hétköznapokon is, hajnalig buliznak, utána jöhet az after-party kifulladásig. A felnőttek ott ragadnak a TV vagy a monitor előtt, esetleg hazaviszik a munkát, amit nem halaszthatnak másnapra, vagy meg kell főzniük a család másnapi főtt ételét. Másnap mindannyian kialvatlanok, fáradtak. Az alváshiány okozta alvásdeficit folyamatosan nő, ami már rövid távon is a szervezet és az elme egyensúlyának megbomlásához vezethet.

Egyes pszichiátriai kórképek, például a depresszió, a szorongás, a bipoláris zavar vagy a figyelemzavar/hiperaktivitás gyakori tünete az álmatlanság vagy egyéb alvásprobléma. Ugyanakkor fordítva is megfigyelhető az összefüggés: az alváshiány, mind felnőttek, mind gyerekek esetében növelheti a pszichiátriai zavarok kialakulásának az esélyét, sőt kutatási adatok szerint közvetlenül is hozzájárulnak azok létrejöttéhez. Kamaszok körében végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a depresszió kialakulásához nagymértékben, a szorongás zavarhoz kisebb, de számottevő mértékben hozzájárul az alváshiány. A kamaszkor élettani okokból amúgy is kritikus időszak az alvásproblémák szempontjából. A kamaszok biológiai órája 2-3 órával későbbre tolódik, az alvást elősegítő hormon termelődése később kezdődik és később áll le, aminek következtében tovább vannak fent és később ébrednek. A lányok jobban ki vannak szolgáltatva az alvászavarok következményeinek, mint a fiúk. Erről nem tehetnek, ez adottság. Mennyivel jobb lenne, ha az iskolai rend is figyelembe venné ezt a tényt!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fokozza a mentális és érzelmi megküzdő képességet, míg a tartós kialvatlanság érzelmileg sérülékenyebbé tesz bennünket, mert könnyebben támadnak negatív gondolataink. Az alváshiány következtében ingerlékenyebbek leszünk, ami romboló hatással van családi-, pár- és munkahelyi kapcsolatainkra. Már egy kevés kimaradt alvás, és figyelmünk beszűkültebb, tompább, reakcióidőnk hosszabb, aminek következtében fokozottabban ki vagyunk téve akár közúti, akár munkahelyi baleset veszélyének.

A megoldás kulcsa részben a saját kezünkben van. Figyeljünk rá, hogy rendszeres időben feküdjünk és keljünk. A testi és lelki egészségünk érdekében talán legfontosabb mélyalvási szakasz lehetőleg még éjfél előtti időre essen. Lefekvés előtt ne igyunk nagy mennyiségű alkoholt, ne kávézzunk, és ne dohányozzunk. Az utolsó napi étkezésünket 3-4 órával lefekvés előttre időzítsük. A szobánk legyen kellően elsötétített, jól kiszellőztetett, a hőmérséklete sem nem meleg, sem nem hideg. Küszöböljük ki a zavaró képernyő és monitor fényeket. Ha nem megy az el- vagy átalvás, inkább keljünk fel, csináljunk valamit, majd feküdjünk vissza ismét.

Remélem, sikerült meggyőznöm Önöket, hogy milyen kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a mentális egészségük szempontjából.Változtassanak életstílusukon, szánjanak időt és pénzt alvóhelyük és annak közvetlen környezete alvásbaráttá tételére. Arra biztatom Önöket, hogy ne törődjenek bele, hogy akár saját életükben, akár a társadalom egészében alá kell rendelniük maguk és gyermekeik alvásszükségletét az iskolák, az intézmények, a vállalatok igényeinek! Törekedjenek rá, hogy az alvás elnyerhesse azt a központi szerepét, ami az egészséges emberi életben és egy humánus társadalomban méltán megilleti. Aludjanak rá egyet!

A cikk a Gyógyhír Magazin júliusi számában található. Kérje gyógyszerészétől!