Afta, herpesz gyors kezelése

A herpeszt szinte mindenki ismeri, és tudjuk, hogy vírus okozza. A hasonló kellemetlenségekkel járó afta kialakulásának okát azonban még nem tudják az orvosok, bár összefüggésbe hozzák az immunrendszer gyengülésével.

A szájüregi fertőzések az év minden szakaszában fájdalmat okozhatnak, de szerencsére hatékonyan kezelhetőekRégóta tudjuk, hogy a stressz fizikai tüneteket is produkál, és különféle betegségeket, elváltozásokat okozhat. Ilyen például a szájban keletkező afta is, amely kellemetlen és fájdalmas. Akinek gyakran van aftája, próbálja meg megfigyelni, mikor keletkezik, ugyanis összefüggést mutathat különböző ételekkel, immunrendszeri problémával, vagy vitaminhiánnyal.

Parázs a szájban

Sokan azt hiszik, hogy az afta vírus- vagy baktériumfertőzés miatt alakul ki, de ez nem így van: valójában a szervezet autoimmun reakciója váltja ki. Stresszes, vagy vitaminhiányos  időszakban gyakrabban fordul elő. A fogorvosok, szájsebészek szerint ez az apró gennyes seb, amely megjelenhet a nyelven, a szájpadláson vagy az ínyen, a legtöbb esetben házi szerek (kamilla-, zsályateás öblögetés) vagy vény nélkül kapható patikaszerek (fertőtlenítő gélek, szájöblítők, kenőcsök) használatával, legfeljebb egy-két hét alatt magától is meggyógyul. Ám ha gyakran, akár havi rendszerességgel tér vissza, étkezéskor, savas folyadékok fogyasztásakor csípő fájdalomérzetet okoz, vagy már akár a beszédet is akadályozza, érdemes szakorvoshoz menni. Gyakori, hogy megfázással, influenzás fertőzéssel egy időben bukkan fel a betegség.

Kívül-belül

Az afta és a herpesz simplex vírus okozta elváltozás tünetei hasonlóak. Ha a herpesz vírusa bekerül a szervezetbe, örökre ott is marad az idegdúcokban. Akkor is fertőz, ha a seb már hegesedik, sőt, akkor is tovább lehet adni a betegséget, ha az éppen lappangó fázisban van, vagyis nincsenek látható jelei- magyarázta lapunknak korábban dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus. A herpesznek végleges ellenszere sajnos egyelőre nincs, a tünetek enyhítésére kenőcsöt, illetve tablettát rendelnek a bőrgyógyászok. Az ajak herpesz egyébként önmagától is elmúlik, de kezeléssel meggyorsíthatjuk a gyógyulást. Ha a herpesz égető jeleit érezzük magunkon, célszerű, ha rögtön speciális herpesz-krémet használunk. Az apró hólyagokat semmiképpen sem szabad kinyomni, kiszúrni, mert a fertőzés további területekre is kiterjedhet. Általános szabály, hogy a kezelés akkor hatásos, ha minél hamarabb elkezdődik. Az immunrendszer erősítésére és a száj baktérium flórájának egyensúlyban tartására egyaránt alkalmas a cink rágótabletta, ajánlott a C –és a B–vitamin is. Visszatérő afta esetén érdemes allergiatesztet végeztetni, mely kiterjed a glutén érzékenység vizsgálatára is. Az ajkainkon található bőrréteg különleges felépítésű: testünk többi területével ellentétben itt nincsenek faggyú- és verejtékmirigyek, így gyorsabban kiszáradhat, a kórokozók is könnyebben megtámadhatják. Az erős UV sugárzás (pl. téli-nyári napfény, szolárium), amely a veszélyeztetett bőrterületet éri, kifejezetten erős provokáló tényező.

A cikk a Gyógyhír Magazin 2019 októberi számában jelent meg. Keresse kedvenc patikájában!