A diétázás alapszabályai

Az álomalak elérése rengeteg módot és megszámlálhatatlan csodaszert és módszert fejlesztettek már ki az évek során. A legjobbakban felfedezhető néhány közös pont, ezeket tekintettük át.

1. lustaság: Eléggé alapdolog, hiszen a sikeres fogyás titka csak 80%-ban a helyes táplálkozás. A maradék 20% a rendszeres testmozgás. Na persze ez nem azt jelenti, hogy amint lefutottál 200 kalóriát, indulhatsz is a cukrászdába…

2. cukor: Nagyon sok élelmiszer már alapból tartalmazza (főleg a feldolgozottak, melyek további kemikáliái nehezítik az egészséges étkezést) – például szószok, gyümölcslevek, különböző tejtermékek, gabonapelyhek, öntetek, stb. Ne étkezz hozzáadott cukorral, mert csak nehezíted a dolgodat; az alma önmagában is finom, nem kell almáspitét készíteni belőle. És ez nem nehéz, ahogy a Whole 30 diéta könyvében is áll: „A heroinról való leszokás nehéz. A rák elleni küzdelem nehéz. Feketén inni a kávédat. Nem. Nehéz”

3. éhezés: A diétázás során nem az a cél, hogy minél hangosabban korogjon a gyomrunk. Sőt extra rossz hír: ha éhes a szervezet, azonnal raktározó üzemmódba kapcsol. Ekkor lassítja az anyagcserét, jobban megköti a bevitt tápanyagokat.

4. szomjazás: Az előző párja. Nagyon fontos a napi minimum 2 liter folyadék bevitele. Gyakran, ha éhesnek érzed magad, elég egy pohár vizet innod, és máris jobb – de azért harapj is valamit.

5. válogatás: Mindig fontos, hogy változatosan étkezzünk és a táplálékpiramis minden szintjéről fogyasszunk valamit – diétázáskor meg főleg! Érdemes még egy próbát tenni a brokkolival, lehet, hogy nem is olyan szörnyű, mint amilyennek az oviban tűnt. Vagy csak keress hozzá egy jó receptet: sajtosan, tésztával biztos finomabb. A zellert is érdmes megkóstolni – mogyoróvajjal egészen különleges.

6. nasik: Tudjuk, hogy a filmnézés közbeni chips-csoki-ropi triász szent (kólával nyakon öntve) és a csokis kekszből is csak még egy kicsit csipegetünk. De sok kicsi sokra megy. Tarts szünetet az étkezések között és ha tényleg nem bírod, akkor inkább egyél napi ötször, de köztük semmit. Snacknek pedig inkább dióféléket, gyümölcsöt és étcsokoládét válassz.

7. kifogások: Ezektől mindenképp búcsút kell venni. A fiók alján lapuló táblás tejcsokihoz ne nyúlj csak azért mert rossz napod volt. Ha sok a tanulnivaló, akkor is menj el edzésre. A mechanikus mozgás egyébként is serkenti az agy működését, így újult erővel és felfrissült aggyal térhetsz vissza a könyv fölé. Ne hagyd ki a reggeli futást, csak mert „olyan korán kell hozzá kelni és télen amúgy is hűvös van”.

Forrás: elteonline.hu