Protézisműtét után

Protézis beültetésével számos, például mozgásszervi betegségben szenvedő páciens életminőségét lehet látványosan javítani. A folyamat azonban nem ér véget a beavatkozással, a műtétet követően a páciens is tehet a minél jobb eredmény eléréséért. Hogyan?

A protézis tágabb értelemben minden olyan eszközt jelent, amely képes egy hiányzó vagy nem megfelelően funkcionáló szerv pótlására. Vannak testen kívüli (műkar, műláb), illetve testen belüli protézisek (amikor pl. ízületeket vagy ereket pótolnak). A funkcionális protéziseken kívül akadnak olyanok is, amelyek egy adott szerv elvesztésével járó pszichés következmények enyhítését célozzák (pl. műszem). Témánk szempontjából most azok a belső protézisek fontosak, amelyek beültetését valamilyen mozgásszervi betegség teszi indokolttá.

A csípőprotézis-műtét olyankor indokolt, ha a csípőízület kopása már jelentős, és a páciensen már nem lehet más módon (fizioterápia, fürdőkezelés, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb.) segíteni. A cél ilyenkor, hogy mérsékeljék a páciens fájdalmát, könnyebbé tegyék neki a mozgást, ezzel egyidejűleg pedig ismét stabillá tegyék az ízületet.

A térdprotézis-műtét végrehajtása pedig azok esetében ajánlott, akik térdízülete ízületi gyulladás, porckopás, más betegség, vagy valamilyen baleset következtében megsérült. (A térdízületet alig védi izomzat, így meglehetősen sérülékeny.) A felsorolt okokból jelentkező károsodás, ebből fakadó, folyamatosan erősödő fájdalom, továbbá a térdízület elmerevedése ugyanis nagymértékben akadályozhatja a pácienst napi teendőinek elvégzésében.

Tanácsok a beavatkozást követő időszakra
A csípőjükkel műtöttek eleinte hátul támaszkodjanak arra az alkalmatosságra, amire le akarnak ülni, hogy minél kevesebb terhelés érje a műtött testrészt. Lehetőleg ne üljenek egyhelyben hosszabb ideig, ha mégis muszáj, akkor alkalmanként álljanak fel sétálni. Mindenképp fontos odafigyelniük a testsúlyukra, mert a fölös kilók növelik annak rizikóját, hogy a beültetett protézis kilazul.

A térdükkel műtöttek felépüléséhez fontos a fizikoterápia, ami többnyire két nappal a beavatkozást követően kezdődik, majd otthon is folytatni kell. Eleinte valamennyi fájdalomra, merevségre kell számítani, a járáshoz mankó vagy járókeret szükséges. Lényeges edzeni a protézis körül lévő izmokat, ennek kitűnő eszköze az úszás. Mielőtt azonban elkezdünk uszodába járni, mindenképp kérjük ki szakember véleményét.

Mindkét típusú beavatkozás után érdemes megtenni néhány biztonsági intézkedést. Szereltessünk fel kapaszkodókat a fürdőszobában és az esetleges lépcsők mellett, a hosszabbítókat és egyéb vezetékeket, a szőnyegeket távolítsuk el a szobákból onnan, ahol közlekedni szoktunk. Jó szolgálatot tehetnek a csúszásgátló szőnyegek, a hosszú szárű cipőkanál, és kezdetben érdemes  WC-magasítót is használni. Általánosságban jó, ha akadálymentesítjük a házat vagy lakást, illetve ahol kell, ott a konyhát, a mosdót, a fürdőszobát is átalakítjuk a megváltozott igényeknek megfelelően.
Papp György