4 tipp – így érezheted magad kevésbé fáradtnak télen

Tegye fel a kezét, aki egy téli reggelen nehezen kászálódik ki az ágyból, napközben sokat ásítozik és csak akkor tud dolgozni, ha megivott pár kávét? Azt is mondhatnánk, hogy ez normális télen, pedig lehet tenni ellene.


Mindannyian tudjuk, milyen nehéz aktívnak lenni, amikor sokszor egész nap szürke az ég. Nincs, egyedül, aki fáradtnak érzi magát: az Independent szerint január vége felé az emberek 97 százaléka hasonlóan érzi magát, 10 százalék pedig orvoshoz is fordul a problémával.

Mi adunk pár tippet, amiknek a segítségével te is könnyebben megbirkózhatsz a krónikus fáradtsággal.

1. Menj ki a szabadba! A napfényben szegény napok felborítják az alvást és az ébrenlétet szabályozó cirkadián ciklus törékeny egyensúlyát. Amikor kint sötét van, szervezetünk többet termel az alvást segítő melatonin nevű hormonból. Ilyenkor érdemes akár csak néhány percet sétálni a szabadban, ha pedig bent tartózkodsz, húzd el a függönyt, hogy annyi fényt engedj a szobába, amennyi csak lehetséges.

2. Aludj „tisztán!” Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok és a túl kevés alvás sem tesz jót. Nagy a kísértés, de ne vackolj be korán a meleg ágyba! Az a legjobb, ha kialakítasz néhány olyan szokást, aminek köszönhetően egészségesen tudsz aludni. Minden nap –hétvégén is! – próbálj meg körülbelül azonos időben elaludni és felkelni, és célozd meg azt, hogy 8 órát zavartalanul végigalszol. Tedd a hálószobádat vonzó, otthonos hellyé, és lehetőleg zárd ki belőle a képernyőket – a tévét, a számítógépet és a mobilt is, legalábbis egy órával elalvás előtt.


3. Sportolj! Amikor fáradtnak érzed magad, biztosan nem egy jó futópadra vágysz, pedig egy jó reggeli mozgás után elárasztja a szervezetedet az endorfin. Az is segít, ha délután, otthon tornázol – a Youtube tele van videókkal, válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik neked. Az egészséges mennyiség heti 150 perc intenzív mozgás.

4. Táplálkozz az időjárásnak megfelelően! Nagy a kísértés, hogy a második vagy a harmadik kávé után nyúlj, de válassz inkább olyan egészséges tápanyagokat, amik felturbózzák a szervezetedet. A reggeli zabkása például gazdag B-vitaminban, amitől energikusabbnak érzed magad, és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így tovább érzed magad jóllakottnak. Ebédre lazacot ajánlunk, ami gyulladáscsökkentő omega-3-mal tartja éberen az agyat, desszertnek pedig egyél goji bogyót, ami átsegít a délutáni fáradtságon. 

Érdemes tudni, hogy van néhány olyan betegség is, aminek a tünete a krónikus fáradtság, ilyen például a vashiány. Ha a fáradtság nem múlik, és már napi szinten megnehezíti az életedet, fordulj a házorvosodhoz! Nem kizárt, hogy betegség áll a háttérben.