Dulcolax 5 mg tabletta székrekedésre 30 db

Az Egészségpénztári számlára elszámolható
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
Dulcolax 5 mg tabletta székrekedésre 30 db

A Dulcolax bevont tabletta a székrekedés egyszeri, ill. rövidtávú kezelésére szolgál. Ezen kívül diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre is alkalmas, valamint olyan körülmények előfordulása esetén, amikor a székletürítés megkönnyítésére van szükség, ilyen esetben a Dulcolax orvosi ellenőrzés mellett adható.

Gyártó:
Boehringer Ingelheim International
Nyilv. szám:
OGYI-T-7240/01.

30 db
Raktáron (Szállítási, átvételi idő: legfeljebb két nap)
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
(A terméket a hatályos jogszabályok értelmében, csak személyesen tudod átvenni)
Átvételi pont: 1086, Budapest, Teleki tér 5, kattintson a részletekért
Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dulcolax bevont tabletta hatóanyaga, a biszakodil, egy helyileg ható hashajtó szer, mely fokozza a bélmozgást (perisztaltikát) és elősegíti a víz visszaszívását és az ásványi sók (elektrolitok) felhalmozódását a bélben, ezáltal lágyítja a székletet. A vastagbélben alakul át a hatóanyag aktív formájává és a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza annak perisztaltikáját, hashajtó hatását 6-12 óra múlva fejti ki.
A Dulcolax bevont tabletta a székrekedés egyszeri, ill. rövidtávú kezelésére szolgál. Ezen kívül diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre is alkalmas, valamint olyan körülmények előfordulása esetén, amikor a székletürítés megkönnyítésére van szükség, ilyen esetben a Dulcolax orvosi ellenőrzés mellett adható.
2. TUDNIVALÓK A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a készítmény egyéb összetevőjére;
- ha bélelzáródása van, vagyis a bélcsatorna nem képes a táplálékot és a salakanyagokat továbbítani;
- heveny hasi tünetek, pl. vakbélgyulladás esetén;
- gyomor- és bélrendszeri gyulladás esetén;
- émelygéssel és hányással kísért, tisztázatlan eredetű hasi fájdalom (mely súlyosabb betegség jele lehet);
- súlyos folyadékveszteség, az ionegyensúly felborulása esetén(pl. hányással vagy tartós, magas lázzal járó állapotokban);
- ha egy ritka örökletes betegségben szenved.
A Dulcolax bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Különösen ügyeljen a Dulcolax bevont tabletta alkalmazásakor az alábbiakra!
Mint minden hashajtót, a Dulcolax bevont tablettát sem szabad szedni folyamatosan, ill. hosszú időn keresztül. Egy hétnél tovább tartó panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, és a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtók tartós, vagy túlzott alkalmazása a székrekedés rosszabbodását, illetve a folyadék-, sóháztartás zavarát okozhatják. A túlzott alkalmazás folyadék-, só (elektrolit)- és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.
A hashajtás elősegítheti a kiszáradást. Ennek szomjúságérzés és csökkent vizeletmennyiség lehetnek a tünetei. Azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás különösen veszélyes lehet (pl. veseelégtelenség esetén, idős korban) és az említett tüneteket észlelik, a Dulcolax bevont tabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.
A betegek véres székletet észlelhetnek, ami általában enyhe és magától megszűnik.
Idült székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.
Dulcolax bevont tablettát szedő betegeknél előfordult szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezeket a rosszulléteket azonban nem feltétlenül a Dulcolax bevont tabletta idézte elő, inkább valószínű, hogy a székletürítést elősegítő hasprés okozta.
Gyermekek csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetik a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettát.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A vizelethajtókkal és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokkal történő egyidejű alkalmazása a folyadék- és a sóháztartás (az elektrolitegyensúly) zavarát okozhatja (pl. káliumion-hiányt). Ez különösen bizonyos szívre ható gyógyszerek, az ún. szívglikozidok szedése esetén fontos, mivel az elektrolit és ezen belül a káliumszint csökkenése miatt a szívglikozid gyógyszerek (pl. digoxin) hatása nem kívánatos mértékben fokozódik.
A bevont tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni a gyomorsavcsökkentő gyógyszerkészítményekkel, pl. antacidumokkal vagy proponpumpagátló szerekkel.
A Dulcolax bevont tabletta bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A bevont tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért tejjel nem szabad bevenni.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő klinikai vizsgálati adat. Hosszú távú tapasztalatok azt mutatták, hogy nincs nem kívánt vagy károsító hatásra utaló adat terhesség során.
Mint minden gyógyszer, a Dulcolax bevont tabletta is csak orvosi tanácsra alkalmazható terhesség idején. Ha várandós, azonnal közölje orvosával!
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag nem kerül át az anyatejbe, ezért a Dulcolax bevont tabletta szoptatás idején alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.
Fontos információk a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta egyes összetevőiről
1 bevont tabletta 34,9 mg laktóz-monohidrátott tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 69,8 mg -ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek által naponta bevehető mennyiség 139,6 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.
1 bevont tabletta 23,4 mg szacharózt tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 46,8 mg-ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek által naponta bevehető mennyiség 93,6 mg szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTÁT?
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Székrekedés rövidtávú kezelésére:
Felnőtteknek és 10 éven felüli gyermekeknek: 1-2 bevont tabletta este.
Gyermekeknek 2 és 10 év között: este 1 bevont tabletta.
10 évnél fiatalabb gyerekeket krónikus vagy tartósan fennálló székrekedés esetén csak orvosi felügyelet mellett szabad kezelni.
A biszakodil 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható
Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére és műtét előtt:
Ha a készítményt diagnosztikai vizsgálat előkészítésére, vagy műtét előtt vagy után, a székletürítés könnyítésére alkalmazzák, csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.
A belek teljes kiürítése céljából a felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek javasolt adagja 2 bevont tabletta megelőző reggel, majd 2 bevont tabletta megelőző este, majd 1 gyors hatású hashajtó (pl. egy végbélkúp) a következő reggel a vizsgálat, vagy műtét előtt..
4-10 éves gyermekek esetében 1 bevont tabletta este, majd egy gyors hatású, gyermekeknek adható hashajtó készítmény (pl. kúp) a vizsgálat, műtét reggelén.
A bevont tablettákat egészben, szétrágás nélkül, elegendő mennyiségű folyadékkal este, étkezés után kell bevenni, ami másnap reggelre eredményez székletürítést.
A bevont tabletták speciális bevonata miatt gyomorsavlekötő szerekkel (pl. szódabikarbóna) és tejjel egyidejűleg nem szabad bevenni.
Ha az előírtnál több Dulcolax bevont tablettát vett be
Nagyon fontos az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató által előírt adagolás betartása.
Ha Ön véletlenül több bevont tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
A túladagolás tünetei
Nagy adagok bevétele után hasmenés jelentkezhet (híg, vizes széklet), hasi görcsök, számottevő folyadék-, kálium- és elektrolitvesztés következtében pedig fáradékonyság és izomgyengeség jelentkezhet.
A Dulcolax bevont tabletta tartós túladagolása - más hashajtókhoz hasonlóan - idült hasmenést, hasi fájdalmat, alacsony kálium-szintet, másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat, károsíthatja a vesét, felborítja a folyadék-, és anyagcsere-egyensúlyt.
Ha elfelejtette bevenni a Dulcolax bevont tablettát
Másnap nem számíthat hatásra. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott bevont tabletta pótlására!
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek, a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettának is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat a következő gyakoriságok alapján értékelik:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több, mint 1 kezelt betegnél jelentkezik
Gyakori: 100 beteg közül 1 -10 kezelt betegnél jelentkezik
Nem gyakori: 1000 beteg közül 1 -10 kezelt betegnél jelentkezik
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 kezelt betegnél jelentkezik
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
A Dulcolax bevont tabletta esetén a következő mellékhatások jelentkezhetnek:
Gyakori mellékhatások: hasi görcsök és hasi fájdalom, émelygés, hasmenés
Nem gyakori mellékhatások: kellemetlen hasi panaszok (ún. hasi diszkomfort), hányás, véres széklet, végbéltáji kellemetlen érzés
Ritka mellékhatások: túlérzékenységi reakciók,
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: bélgyulladás, kiszáradás, anafilaxia-szerű (súlyos allergiás- reakciók, a bőr alatti szövetek nagy kiterjedésű duzzanatával járó allergiás reakció, amely érintheti az arcot és a garatot is (angioödéma). Ez az angioödéma az érintett testtájtól függően veszélyes is lehet, pl. légzési nehézséget okozhat.
A hasmenés folyadék-, só- (elektrolit) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Dulcolax 5 mg bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Mit tartalmaz a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta?
A készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil bevont tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, glicerin, oldódó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, fehér viasz, karnaubaviasz, sellak, makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), ricinusolaj, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1), metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:2), akáciamézga, talkum, szacharóz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Világosbarna-sárga színű, korong alakú, domború, sima, fényes felületű, gyomornedv-ellenálló cukorbevonatú tabletta.
30 db gyomornedv-ellenálló bevont tabletta fehér átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel gyógyszertárunkban
0 Ft
0 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel GLS Ponton
1290 Ft
890 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Kiszállítás GLS-el
1390 Ft
1090 Ft
0 Ft

Készpénz

A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.

A posta pontos átvétel választásakor (MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata) csak előre fizetés lehetséges, a weboldalon keresztül online bankkártyával. Nem lehetséges az utánvétes fizetési mód kiválasztása. Ha a csomag átvételekor szeretne fizetni, akkor kérjük válassza a GLS házhoz szállítást vagy a GLS Pontos átvételt.

Bankkártyával - a rendelés leadásakor online 

Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.

Bankkártyával - a csomag átvételekor

Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:

GLS házhozszállítás, MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata, GLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso

Egészségpénztári kártya

Csak azok a termékek fizethetők egészségpénztári kártyával, amiket az egészségpénztár elfogadott, jóváhagyott. 

Ezeket a termék oldalon a termék képe alatt jobbra jelöli egy kis EP logó.

 Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.

Bővebben ...
Kevesebb ...

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Minőségellenőrzött termékek

Valós gyógyszertári háttér

Folyamatos akciók

Szeretne hasonló információkról olvasni?

Adja meg e-mail címét, hogy ne maradjon le az újdonságokról.