Lutax 10 Plus kapszula, 30 db

Lutax 10 Plus kapszula, 30 db

Időskori makula degeneráció progressziójának megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítő készítmény.

Gyártó:
Santen Oy
Nyilv. szám:
OÉTI.: 10809/2012.

30 db
Raktáron (Szállítási idő: legfeljebb két nap)
Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk

Lutein, zeaxantin: fény és antioxidáns védelem.

Omega-3 zsírsavak: sejtmembrán védelem.

Fekete áfonya kivonat: antioxidáns hatás.

C- és E-vitamin: antioxidáns védelem.

Cink: antioxidáns védelem.

Az AMD, vagy időskori makula degeneráció a szemben levő ideghártya egy kis területének, az éleslátásáért felelős sárgafoltnak a betegsége. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, és a fejlett országokban a felnőttkori szerzett vakság leggyakoribb oka.

Mik az AMD tünetei?

A betegség eleinte nem okoz semmilyen panaszt, kialakulása általában évekig is eltarthat. A betegek először néhány elmosódott foltot láthatnak a látómező közepén, és gyakran több fényre van szükségük az olvasáshoz, míg a súlyosabb forma kezdetekor az egyenes vonalak (pl. ajtókeret) hullámosnak tűnhetnek. Később egy összefüggő nagyobb homályos folt alakul ki a látómező közepén, ami idővel egyre nagyobbá és sötétebbé válhat, növekvő területet véve el a központi látástól. Az ezzel járó központi látásvesztés megnehezíti az arcok felismerését, az olvasást, autóvezetést, vagy az olyan finom, apró részletek látását igénylő munkák végzését, mint például a varrás. Mivel a betegség csak a központi látást károsítja, a perifériás látás megmarad.

Mi az AMD oka és mik a formái?

A makula, vagy sárgafolt a szemben levő ideghártya egy kis területe, ami a legélesebb, részletekben leginkább gazdag központi éleslátásért felelős. A betegség ezt a területet teszi tönkre, míg a perifériás látásért felelős területet megkíméli.

Az AMD két formáját különböztetjük meg. A száraz AMD sokkal gyakoribb, az esetek körülbelül 90%-ában ez van jelen. Bár a nedves AMD csupán az esetek 10%-áért felelős, a betegséggel összefüggő látásromlások 90%-át ez okozza, tehát egy sokkal súlyosabb kórformát képvisel.

Az AMD-t a betegség előrehaladottsága alapján különböző stádiumokba sorolják. A korai és a közepesen előrehaladott stádiumok jellemzője a szemben a kor előrehaladtával normálisan is jelen levő apró sárgás lerakódások (drusen) számának megszaporodása, illetve méretük megnövekedése, valamint a pigmenthámréteg elváltozásai. Ebben a két stádiumban a betegek látásélessége legtöbbször jó, és általában nem jelentkeznek panaszok. Ezt a két stádiumot az AMD száraz fajtájához sorolják. Az előrehaladott AMD két típusát különböztetjük meg. Az egyikben, amit geografikus atrófiának neveznek és az AMD száraz fajtájához tartozik, a pigmenthám térképszerű sorvadása figyelhető meg. A másik az úgynevezett neovaszkuláris forma, ami maga nedves AMD. Ennek jellemzője a sárgafolt területén tökéletlen új erek képződése, melyekből vér és folyadék szivárog, ami hegszövet kialakulásához vezet. Mindkét forma a fényérzékeny sejtek jelentős pusztulásával jár együtt, de míg a száraz forma lassabb lefolyású, addig a nedves forma gyorsan okoz súlyos károsodásokat, leginkább torzított, homályos látást, színlátási zavart, súlyos esetben pedig vakságot.

Az AMD nagyon sokáig nem okoz panaszokat, ezért fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés. Ön is ellenőrizheti látását az egyik szeme eltakarásával, valamint az Amsler rács használatával. Fontos, hogy amíg az AMD csak az egyik szemet érinti, addig nem feltétlenül okoz tüneteket, mivel az egészséges szem kompenzálni képes a károsodott szem működését.

Mik a hajlamosító tényezők?

Életkor: Az AMD általában 50 évnél idősebbeknél jelentkezik, és gyakorisága 75 éves korig megháromszorozódik.

Bőrszín: A betegség fehér bőrszín esetén gyakoribb.

Dohányzás, amely a látásromlás kockázatát akár négyszeresére is fokozhatja.

Családban halmozottan előforduló AMD. Azok, akiknek a családjában gyakrabban fordult elő AMD, fokozottan veszélyeztetettek.

Előrehaladott AMD az egyik szemben. Ezen személyeknél különösen nagy a veszélye a betegség kialakulásának a másik szemben is.

Gyógyítható az AMD?

Jelenleg a betegség sajnos nem gyógyítható. Korai felismerés esetén az AMD előrehaladása lassítható, de a rendelkezésre álló terápiák sajnos nem mindenki esetében hatékonyak.

A táplálkozás szerepe az AMD megelőzésében:

Az E- és C-vitaminok, valamint a cink fontos szerepet töltenek be a szem antioxidáns védelmi rendszerének támogatásában. Az amerikai AREDS vizsgálat során antioxidáns hatású C- és E- vitaminok, valamint cink kombinált alkalmazása 25%-kal csökkentette az előrehaladott AMD, és 19%-kal a központi látásvesztés kialakulásának veszélyét. Emellett több vizsgálat szól a lutein és a zeaxantin, valamint az omega-3 zsírsavak lehetséges megelőző szerepéről AMD-ben. A lutein és a zeaxantin természetesen is megtalálható az ideghártyában. Védő funkciójukat a káros fény elnyelésével és antioxidáns hatásukkal fejtik ki. Az omega-3 zsírsavak a sejtmembránok fontos alkotórészei, és elengedhetetlenek a sejtek normális működéséhez. Éppen ezért fontos a fenti összetevőkben gazdag, változatos és egészséges táplálkozás. Rendszeresen fogyasszon sötétzöld leveles zöldségeket, gyümölcsöket és halakat, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a fentieket.

Amennyiben a fenti összetevőkből étkezéssel nem tudunk megfelelő mennyiséget a szervezetünkbe juttatni, akkor a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. Ezek közül a Lutax AMD Plus az egyik legteljesebb összetételű étrend-kiegészítő, amely tartalmazza a legfontosabbnak tartott összetevőket. Lutein, zeaxantin, C- és E-vitaminok, valamint cink mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett fekete áfonya kivonat is található benne, amely szintén erősen antioxidáns hatású.

 Milyen egyéb életmódbeli változások segíthetnek az AMD megelőzésében?

Kerülje a dohányzást és végezzen rendszeres testmozgást. Ellenőriztesse rendszeresen a vérnyomását és a vérzsírszintjét, és szükség esetén kezeltesse azokat.

A Lutax AMD Plus étrend-kiegészítő készítmény a gyógyszertárakban kapható. Kizárólag felnőttek részére ajánlott. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Kiszerelés: 30 db.

0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel gyógyszertárunkban
0 Ft
0 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Személyes átvétel Mol-ponton, Coop Ponton, Posta csomagautomatánál
1390 Ft
990 Ft
300 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel GLS Ponton
1190 Ft
790 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Kiszállítás GLS-el
1290 Ft
890 Ft
0 Ft

Készpénz

A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.

Bankkártyával - a rendelés leadásakor online

Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.

Bankkártyával - a csomag átvételekor

Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:

GLS házhozszállításMOL/Coop/Posta-pontPosta-automataGLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso

Egészségpénztári kártya

Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.

Bővebben ...
Kevesebb ...

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Minőségellenőrzött termékek

Valós gyógyszertári háttér

Folyamatos akciók

Szeretne hasonló információkról olvasni?

Adja meg e-mail címét, hogy ne maradjon le az újdonságokról.