Ferretab kemény kapszula 100 db

Az Egészségpénztári számlára elszámolható
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
Ferretab kemény kapszula 100 db

Ez a gyógyszer két aktív hatóanyagot tartalmaz, vas‑fumarátot és folsavat, elhúzódó felszabadulású mini tabletták formájában. Így elkerülhető a nyálkahártyát irritáló magas helyi vaskoncentráció kialakulása.

A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem. A hemoglobin (egy a vérben található festékanyag) és több fontos enzim alkotóelemeként a vas a szervezet számos anyagcsere‑folyamatában vesz részt.

A folsav a fehérje‑anyagcsere számos területén játszik fontos szerepet és elengedhetetlen különböző biológiai anyagok, mint pl. a gének, az agy ’hírvivő’ molekulái, valamint a vérsejtek közül a vörösvérsejtek létrehozásához.

Terhesség alatt megnő a szervezet vas és folsav szükséglete. A Ferretab alkalmas a folsav és vasszükséglet pótlására és a normális vas- és folsavszintek fenntartására. Ezzel megakadályozható egyes terhességgel kapcsolatos komplikációk kialakulása, mint pl. a vérszegénység, a vetélés, a vérzések és a koraszülés. A terhesség alatti folsavpótlás csökkenti egyes fejlődési rendellenességek kockázatát (pl. a velőcső‑záródási rendellenességek).

Forgalmazó:
G.L. Pharma GmbH
Nyilv. szám:
OGYI-T-20340

Rendelhető Hasonló termékeket keresek (Szállítási, átvételi idő: legfeljebb 3 nap)
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
(A terméket a hatályos jogszabályok értelmében, csak személyesen tudod átvenni)
Átvételi pont: 1086, Budapest, Teleki tér 5, kattintson a részletekért
Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Ferretab kemény kapszula

vas(II)-fumarát, folsav

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                 Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Ferretab és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Ferretab szedése előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Ferretab‑ot?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Ferretab‑ot tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.                  Milyen típusú gyógyszer a Ferretab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Ez a gyógyszer két aktív hatóanyagot tartalmaz, vas‑fumarátot és folsavat, elhúzódó felszabadulású mini tabletták formájában. Így elkerülhető a nyálkahártyát irritáló magas helyi vaskoncentráció kialakulása.

A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem. A hemoglobin (egy a vérben található festékanyag) és több fontos enzim alkotóelemeként a vas a szervezet számos anyagcsere‑folyamatában vesz részt.

A folsav a fehérje‑anyagcsere számos területén játszik fontos szerepet és elengedhetetlen különböző biológiai anyagok, mint pl. a gének, az agy ’hírvivő’ molekulái, valamint a vérsejtek közül a vörösvérsejtek létrehozásához.

Terhesség alatt megnő a szervezet vas és folsav szükséglete. A Ferretab alkalmas a folsav és vasszükséglet pótlására és a normális vas- és folsavszintek fenntartására. Ezzel megakadályozható egyes terhességgel kapcsolatos komplikációk kialakulása, mint pl. a vérszegénység, a vetélés, a vérzések és a koraszülés. A terhesség alatti folsavpótlás csökkenti egyes fejlődési rendellenességek kockázatát (pl. a velőcső‑záródási rendellenességek).

 

A Ferretab‑ot az alábbiak kezelésére alkalmazzák:

Vas- és folsavhiánnyal társuló vashiány kezelése, főként terhesség alatt.

A vas- illetve folsavhiány tényét és mértékét javasolt laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítani.

A Ferretab kemény kapszulát orvosi javallat alapján tanácsos alkalmazni a terhesség és a szoptatás ideje alatt.

 

 

2.                  Tudnivalók a Ferretab szedése előtt

 

Ne szedje a Ferretab‑ot

-                 ha Ön allergiás a vas(II)‑fumarátra, folsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

-                 ha Önnek olyan betegsége van, amely a vas túlzott felszaporodásával jár a szervezetben (hemokromatózis, hemosziderózis, idült hemolízis),

-                 ha Önnek olyan vérszegénysége van, amely a vasfelhasználás zavarával jár (szideroakresztikus anémia, ólommérgezéshez társuló anémia, talasszémia),

-                 ha Önnek vészes vérszegénysége (B12‑vitamin‑hiány), hemolítikus anémiája vagy aplasztikus anémiája, ill. olyan vérszegénysége van, amely nem a vas- vagy folsavhiány következménye,

-                 ha Önnek kóros hemoglobinja van (a vér festékanyaga),

-                 ha Önnek gyomor-bélrendszeri zavarai vannak.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A vastúladagolás elkerülése érdekében különös elővigyázatosság javasolt, ha Ön vasat tartalmazó étrendkiegészítőket vagy egyéb készítményeket is szed.

 

Legtöbb esetben a vashiány kezelése során megfelelő eredmény érhető el, azonban rendkívül fontos a vashiány okának feltárása.

 

Ha Önnek B12–vitamin‑hiány okozta vérszegénysége van (vészes vérszegénység), a folsav adagolása (napi 1 mg vagy nagyobb adagban) során rendeződhet a vérképe, de az idegrendszeri tünetek súlyosbodhatnak. Ezért folsav adása előtt ki kell zárni egy esetleges B12‑vitamin‑hiány miatti állapotot.

 

Előfordulhat, hogy a széklet fekete színűvé válik, de ennek nincs jelentősége.

 

A vörösvértesttszám normalizálódása után a vaspótlást további 4‑12 héten keresztül folytatni kell, a vashiány teljes megszűnéséig. Laboratóriumi vizsgálatokat végezhetnek, beleértve a vérképet, az előrehaladás nyomon követése vagy a mellékhatások ellenőrzése céljából. Fontos, hogy mindig megjelenjen az orvosa által előírt ellenőrzéseken.

 

Egyéb gyógyszerek és a Ferretab

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Ferretab befolyásolhatja egyes egyéb gyógyszerek hatását, ill. ez fordítva is előfordulhat. Elsősorban az alábbi kölcsönhatások fordulhatnak elő:

 

Kölcsönhatás az alábbi szerekkel

Lehetséges következmény

Gyomorsavkötők (gyomorsavtúltengés kezelésére alkalmazott gyógyszerek), magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (kolesztiramin és kolesztipol), kalcium‑bromid‑laktobionát, nátrium‑bikarbonát, vaskötő anyagok, pl. foszfátok, fitátok és oxalátok

Csökken a vas szintje a szervezetben

Epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. fenitoin, fenobarbitál, primidon)

A folsavadagolás miatt csökken ezeknek az epilepszia ellenes gyógyszereknek a vérszintje, amely miatt fokozódhat az epilepsziás rohamok kockázata

Aszkorbinsav (C-vitamin)

Fokozódik a vas felszívódása

Kinolon‑típusú antibiotikumok (pl. ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin, ofloxacin)

A vassók befolyásolják a kinolon‑típusú antibiotikumok felszívódását

Kloramfenikol

Fokozódik a kloramfenikol lebontása, csökken a vas hatása

Fluorouracil vagy orális fluoropirimidinek (pl. kapecitabin), amelyeket egyes daganatok kezelésére alkalmaznak

Nagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor fokozódhat a hatásuk, amely fokozhatja a fluorouracil vagy az orális fluoropirimidinek sejtkárosító hatását. Ez pl. súlyos hasmenésben nyilvánulhat meg.

Folsav ellen ható szerek (pl. kemoterápiás szerek, mint a trimetoprim, proguanil, pirimetamin és citosztatikumok, mint a metotrexát)

Nagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor egymás hatását gátolhatják

Levodopa, metildopa (Parkinson‑kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek)

A vassók csökkentik a levodopa és a metildopa felszívódását

Tápanyagok

Csökken a vas felszívódása (ezért a Ferretab kapszulát üres gyomorra kell bevenni)

Penicillamin

Mindkét szer vérszintje csökken

Tetraciklinek

Csökken a tetraciklinek szintje

Tiroxin (egy pajzsmirigyhormon, amelyet a pajzsmirigy‑alulműködés kezelésére alkalmaznak)

A vassók csökkentik a tiroxin felszívódását

E-vitamin (tokoferol)

Csökken az E-vitamin hatása

Cink

Csökken a cink szintje

 

A Ferretab egyidejű bevétele étellel és itallal

Egyes tápanyagok csökkenthetik a vas felszívódását. Ezért a Ferretab‑ot üres gyomorra kell bevenni.

A Ferretab kemény kapszula és a tej (tejtermékek), valamint koffeintartalmú italok (tea, kávé) egyidejű fogyasztásakor csökken a vas felszívódása.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Ferretab alkalmazható terhesség és szoptatás alatt.

 

Terhesség alatt jelentősen megnő a szervezet vasszükséglete, amelyet nem képesek pótolni a szervezet vasraktárai, ill. az étellel történő bevitel. A vasat pótolni kell, ha vérvizsgálattal vashiány igazolható. A vasszintet rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén az adagot módosítani kell.

 

A vas bejut az anyatejbe. Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek az anyatejben levő vas esetleges káros hatásait vizsgálták volna. A Ferretab‑ot csak akkor szabad szoptatás alatt alkalmazni, ha erre egyértelműen szükség van.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Ferretab nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

 

A Ferretab laktózt (tejcukrot) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Ferretab azorubin (E122) festékanyagot tartalmaz.

Az azorubin allergiás reakciót válthat ki.

 

 

3.             Hogyan kell alkalmazni a Ferretab‑ot?

 

A gyógyszert mindig a betegtájékoztatóban ajánlott módon szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Ferretab‑ot egészben (nem szétrágva), sok vízzel kell bevenni 30 perccel a reggeli vagy más étkezés előtt. Legjobb, ha éhgyomorra veszi be a kapszulát, amikor csak lehetséges.

Fekete/zöld tea, kávé vagy tej nem alkalmas a gyógyszer bevételéhez, mert ezek csökkentik a vas felszívódását.

 

Felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek és serdülők

A készítmény ajánlott adagja 1 kapszula naponta.

Súlyos vas‑ illetve folsavhiány esetén orvoshoz kell fordulni, és a napi adag a kezelőorvos javaslata alapján emelhető.

Terhesség alatt, néhány felnőtt vagy serdülő esetén, előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű vasra van szükség. Felnőttek és a 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők esetében a maximális napi adag 3 kapszula.

Terhesség alatt a maximális napi adag 2 kapszula.

 

A Ferretab nem javasolt 12 évnél fiatalabb gyerekek számára.

 

Az alkalmazás időtartama

Kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy mennyi ideig kell szednie a kapszulákat.

A napi 1 kapszula szedését még legalább 4 héten keresztül folytatni kell, a vér vas és hemoglobin szintjének normalizálódását követően.

Az Ön vérértékei alapján, kezelőorvosa dönt a kezelés pontos időtartamáról.

 

Ha az előírtnál több Ferretab‑ot vett be

Nagyon nagy adagok alkalmazása vasmérgezést okozhat az alábbi tünetekkel:

 

1‑ 6 órával a Ferretab bevétele után:

gyomorfájdalom, hányás, fekete színű hasmenés, gyomor- vagy bélvérzés, a vérkeringés összeomlása (sokk), eszméletlen állapot

 

6‑24 órával a Ferretab bevétele után:

                                             láz, a fehérvérsejtszám növekedése (leukocitózis), a vér túlzott savassága (metabolikus acidózis), alvadási zavarok, máj- és vesekárosodás

 

Kisgyerekeknél az életveszélyes mérgezés kockázata különösen nagy. Ezért a vaskészítményeket mindig gyermekektől elzárva kell tárolni.

Ha Ön túl sok kapszulát vett be vagy gyermeke lenyelt néhány tablettát, azonnal vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórház sürgősségi részlegével vagy kezelőorvosával.

 

Információ az orvosnakA betegtájékoztató végén a túladagolás kezelésére vonatkozó információk találhatók.

 

Ha elfelejtette bevenni a Ferretab‑ot

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. A megszokott rend szerint folytassa a kapszula szedését.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Ferretab szedését

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a Ferretab szedését.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.                                                     Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások gyakoriságát az alábbi csoportokra osztjuk:

 • nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint)
 • gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)
 • nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
 • ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
 • nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint)
 • gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)

 

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: a vaspótló‑kezelés kiválthatja egyes veleszületett vagy szerzett vérbetegség tüneteit (paroxizmális nokturnális hemoglobinúria, eritropoetikus porfíria vagy porfíria kutánea tarda)

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Gyakoriság nem ismert: teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorégés, émelygés, hányás, hasmenés vagy székrekedés

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Ritka: a vas allergiás bőrreakciókat válthat ki

Nagyon ritka: a folsav allergiás reakciókat válthat ki, pl. bőrpírt, viszketést, légúti szűkület okozta légzészavart, émelygést vagy anafilaxiás sokkot (allergiás túlérzékenységi reakció, amely vérnyomáseséssel, szédüléssel, émelygéssel és esetleg légzészavarral járhat)

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.                                                     Hogyan kell a Ferretab‑ot tárolni?

 

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Ferretab?

-               A készítmény hatóanyagai a vas(II)-fumarát és a folsav. Egy kemény kapszula 152,10 mg vas(II)-fumarátot (mely 50 mg bivalens vassal egyenértékű), továbbá 0,50 mg folsavat tartalmaz.

-               Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, 30%-os poliakrilát diszperzió, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid, magnézium‑sztearát, mikrokristályos cellulóz, azorubin (E122), kinolinsárga (E104), titán‑dioxid (E171), zselatin.

 

Milyen a Ferretab külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Ferretab vörös színű kapszula, amely 3 vöröses-barna mini tablettából és egy sárga mini tablettából áll.

 

A Ferretab 30 db, 50 db és 100 db kapszulát tartalmazó PVC//Al buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

G.L. Pharma GmbH

A-8502 Lannach, Schlossplatz 1

Ausztria

 

OGYI-T-20340/01                  (30x)

OGYI-T-20340/02                  (100x)

OGYI-T-20340/03                  (50x)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. december

 

 

 

Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

 

A nagyobb mennyiségű vas felszívódásának megakadályozása céljából a kezelést azonnal el kell kezdeni:

-               Amennyiben a beteg állapota megengedi, hánytatással és/vagy gyomormosással ki kell üríteni a gyomrot (1%-os nátrium‑hidrogén‑bikarbonáttal, amely oldhatatlan vas‑karbonátot képez). Továbbá, nyers tojások és tej fogyasztása szintén vassó‑komplexumok kialakulását eredményezheti, amelynek következtében csökken a vas felszívódása a gyomor‑bélrendszerből.

-               A mérgezés specifikus kezelése: deferoxamin (az adagolást illetően lásd a gyógyszer alkalmazási előírását).

-               Továbbá, a sokk tüneti kezelése.

 

 

 

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel gyógyszertárunkban
0 Ft
0 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel GLS Ponton
1290 Ft
890 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Kiszállítás GLS-el
1390 Ft
1090 Ft
0 Ft

Készpénz

A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.

A posta pontos átvétel választásakor (MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata) csak előre fizetés lehetséges, a weboldalon keresztül online bankkártyával. Nem lehetséges az utánvétes fizetési mód kiválasztása. Ha a csomag átvételekor szeretne fizetni, akkor kérjük válassza a GLS házhoz szállítást vagy a GLS Pontos átvételt.

Bankkártyával - a rendelés leadásakor online 

Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.

Bankkártyával - a csomag átvételekor

Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:

GLS házhozszállítás, MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata, GLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso

Egészségpénztári kártya

Csak azok a termékek fizethetők egészségpénztári kártyával, amiket az egészségpénztár elfogadott, jóváhagyott. 

Ezeket a termék oldalon a termék képe alatt jobbra jelöli egy kis EP logó.

 Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.

Bővebben ...
Kevesebb ...

Ingyenes szállítás 18 000 Ft felett

Minőségellenőrzött termékek

Valós gyógyszertári háttér

Folyamatos akciók

Szeretne hasonló információkról olvasni?

Adja meg e-mail címét, hogy ne maradjon le az újdonságokról.