Sav-bázis egyensúly a szervezetben

Fáradtnak, erőtlennek, lehangoltnak érzi magát? Esetleg csontritkulása van, fáj a dereka, ízületi gyulladástól szenved? Könnyen lehet, hogy panaszainak hátterében a szervezet túlsavasodása rejtőzik. Az egyoldalú táplálkozás, a környezeti terhelések, a mozgásszegény életmód kibillentette egyensúlyából a sav-bázis háztartást.

A szervezet a belső környezet dinamikus állandóságának megteremtésére, a homeosztázis fenntartására törekszik. Ennek összetevői a szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagok, légzési gázok, testfolyadékok (hőmérséklet, ionösszetétel, kémhatás, ozmotikus nyomás), valamint a védekező módok megfelelő működése. Ezeket az önfenntartó működések biztosítják a hormon- és az idegrendszer segítségével. E sokféle tényező közül a kémhatás szabályozását jelenti a sav-bázis egyensúly megteremtése.

Rejtett teher

Míg a tápanyag igényét az éhség, az oxigénhiányt a fuldoklás, a testfolyadékok pótlásának sürgető szükségét a szomjúság jelzi, a kémhatás felborulását közvetlenül nem érzékeljük.

- A táplálkozás és egyéb külső hatások révén a szervezetben látens (szunnyadó) acidózis (savasság) alakul ki, de hozzájárulhat a túl kevés, illetve a túl sok mozgás, hajlamosít rá az idős kor, mert a vese, amely fontos szerepet játszik a hidrogénionok mennyiségének szabályozásában, idővel kevésbé tud kompenzálni - sorolja dr. Cseuz Regina reumatológus, belgyógyász, a Revita rendelő szakorvosa. - Néhány évtizeddel ezelőtt kezdtek tudományos alapon foglalkozni ezzel a kérdéssel, amikor az életmód kockázatait vizsgálva megállapították, hogy a (nyugati típusú) civilizált ember savas túlterhelést okoz a szervezetének. Ez sokáig észrevétlen marad. A vér természetes pH-értéke 7,4, enyhén lúgos, és ez az érték meglepően állandó. Mivel a szervezet megpróbál egyensúlyt teremteni, a sav túlsúlyát bázikus (alkalikus) anyagokkal igyekszik közömbösíteni, például kalciumot, magnéziumot von ki a csontokból, hogy a sav hidrogénionját le tudja kötni.

Eleven szövet

- A sav-bázis egyensúly fontos a megfelelő csont-izom fejlődéséhez, érzékeny időszak a gyermekkor, ezért érdemes lenne arra törekedni, hogy ne savasan táplálják a gyerekeket - tanácsolja a szakorvos. - Egyértelműen ártalmas a gyorséttermek kínálata, már gyermekkorban is tapasztalható csontritkulás.

A csont eleven szövet, amely folyamatos épül és lebomlik. Ha savas közegbe teszik, azonnal megkezdődik a kalcium kiáramlása, a csont veszít a szilárdságából. Gyermekkorban, amikor a csontépítés van túlsúlyban, különösen fontos, hogy ehhez a szervezete minden alapanyagot megkapjon. Időskorban a csontlebontás kerül túlsúlyba, ekkor a csontvesztés folyamatát tudjuk lassítani.

- Ősünk, a Homo sapiens fehérjeszükségletét kétharmad részben növényi, egyharmad részben állati forrásból fedezte. Ráadásul gyakrabban fogott halat, mint ahányszor vadászzsákmányhoz jutott. Kevesebb konyhasót fogyasztott, és lényegesen több kálisót (zöldségek, gyümölcsök tartalmazzák), amely alkalizálja (lúgosítja) a vér pH-ját. A civilizált ember étrendjében jóval több a konyhasó, mint amennyi az egészségére válna. Tudatosabban kellene táplálkozni, az ember már nem ösztönösen tudja, mi a jó neki.

Nem minden savas, ami annak látszik, például a citrusfélék, a citrom, narancs sem az. A gyümölcssavak lebomlása során ugyanis nem keletkeznek szabad hidrogénionok, amelyeket le kellene kötni. A hús emésztése során viszont aminosavak keletkeznek, a lebomlás végterméke kénsav.

- Egy konszenzuskonferencia eredményeként született az acidózis (savasodás) osztályozása: respiratórikus (légzési), illetve metabolikus (táplálkozási) eredetű. Acidózishoz vezethet a hiperventillálás, a kapkodó, felületes légzés vagy az intenzív sportolás. Míg egy tréningben levő ember könnyen helyreállítja a pH-egyensúlyát, aki nincs tréningben, izomláztól fog szenvedni az izomrostokban felhalmozódó tejsav miatt. Az éhező ember savas leheletét ketoacidózis, a zsírok bontásából származó ketonsavak okozzák.

Új kutatási terület

A szervezet túlsavasodása nemcsak a csontritkulással hozható kapcsolatba, érdekes összefüggést mutat a fájdalom érzékelésével. Dr. Cseuz Regina vizsgálati eredményeiről meghívott előadóként számolt be a 2006-ban Münchenben megrendezett sav-bázis szimpóziumon.

- Sokízületi gyulladásban (reumatoid artritisben) szenvedő betegeim gyakran kérdezik, mit tehetnének azért, hogy állapotuk javuljon - mondja a doktornő. - Kutatásunkhoz az egyik kiindulópontot az jelentette, hogy az aktív sokízületi gyulladásban szenvedők térdízületi folyadékának pH-ja alacsony, vagyis kimutatható a savasodás. Azt a kérdést tettük fel, hogy a táplálkozásból eredő acidózisnak lehet-e szerepe a fájdalom csökkentésében? A vizsgálatba bevont betegek a szokásos terápiát kapták, emellett az egyik csoport három hónapig alkalikus táplálékkiegészítőt is bevett, a napi ajánlott mennyiségben. A negyedik, nyolcadik és tizenkettedik héten mindannyian kontrollvizsgálaton vettek részt. Négy hét múlva a táplálékkiegészítőt szedők vizeletének pH-ja szignifikánsan megemelkedett, vagyis savassága csökkent a másik betegcsoport laboreredményeihez képest. A betegek a harmadik kontrollon jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be, a 10-es fájdalomskálán mérve, és a közérzetük is javult. Bár a gyulladásos paraméterek nem változtak, de kevesebb ízület bizonyult érzékenynek, némelyikük gyógyszeradagját is csökkenteni lehetett. Eredményeink szerint gyulladásos betegségben is befolyásolható a fájdalom az acidózis ellensúlyozásával.

Optimális táplálék

A szervezet kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásához a bázikus tápanyagokat kellene választanunk, zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok (mogyoró, mandula, pisztácia) tejtermékek, természetes gyümölcslevek fogyasztását kellene előnyben részesíteni az állati fehérjékkel szemben. Használjunk kevesebb sót.

Acidózisra utaló jelek

  • kimerültség, levertség
  • idegesség, nyugtalanság, fokozott stresszérzékenység
  • a koncentrációképesség csökkenése, kisebb terhelhetőség
  • csökkent ellenállóképesség
  • izom-, ízületi bántalmak

Tudta?

A pH-érték a folyadékok kémhatását fejezi ki. A pH-skála
14 fokú, a 7-es a semleges,
a 7 alatti értékek a savasságot,
a  7 felettiek a lúgosság fokát jelzik.

Kolimár Éva