Reggel sem méreg: a retek

Egész évben megtaláljuk a piacon a retek valamelyik fajtáját, mégis örömmel fedezzük fel tavasszal a friss hónapos retek zsenge, piros gumóját. A húsvéti tálról sem hiányozhatnak a sonka és főtt tojás mellé kínált retekszeletek.

Táplálkozási szempontból a retek C-vitamintartalma a legértékesebb. Emellett B1-vitamin, folsav, kálium, kisebb mennyiségben foszfor, kalcium, magnézium található a gumókban. Csípős ízét kéntartalmú allyl- és butyl-mustárolaj okozza. Méregtelenítő, epehajtó tulajdonságának köszönhetően ideális étek tavasszal, mert segít megtisztítani a szervezetet a téli, zsírosabb étrend salakanyagaitól. A népi hagyomány szerint „reggel méreg, délben étek, este orvosság" ­- inkább csak hasznos tanács, reggel sem méreg, csak nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani.

A retek alakja lehet hosszúkás vagy gömbölyű, színe pedig piros, fehér és fekete. Különböző fajtái - hónapos, nyári és téli retek - egész évben fogyaszthatók. Elsősorban nyersen, szendvicsre fektetve kínáljuk, de fölszeletelve, friss zöldségfélékkel összekeverve, olíva- vagy tökmagolajjal meglocsolva salátaként is finom.

A hosszúkás, fehér jégcsapretek a japán konyha kedvelt zöldségnövénye. Felszeletelve levesben főzve, vagy rizzsel együtt párolva íze a zsenge karalábéra emlékeztet.

A piacon még megtaláljuk a téli retket is. A fekete gumó kincset rejt, ugyanis antibiotikus hatású rafinin található benne. Régen, az antibiotikumok feltalálása előtt sült retekkel, illetve feketeretek-lével kúrálták a tüdőbajt és a szamárköhögést. Nedve ugyanis nyákoldó és köptető hatású.

Köhögés csillapítására kétféleképpen használható:

* A nyers gumót megtisztítjuk, lereszeljük, és mézzel összekeverjük. Állni hagyjuk, míg levet ereszt, majd naponta 3 x 1-2 kiskanállal fogyasztunk belőle.

* Egy nagyobb feketeretek belsejét kivájjuk, és az üregbe mézet töltünk. Rövid időn belül a méz kioldja a retek levét, ezt egész napra elosztva kikanalazzuk. Kiváló hatású!

A feketeretek nyersen fogyasztva jót tesz a májműködésnek, csökkenti az epekőképződést, felhasználható az epebántalmak, epeúti pangás kezelésére. Kedvezően hat a bélműködésre, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható.

Tipp

Sokan sózzák, pedig a retek anélkül is finom. Ráadásul a só kioldja az értékes anyagok egy részét, ezek így kárba vesznek.

 

Kolimár Éva