Mit, mennyit és milyen gyakran igyunk?

A víz, szervezetünk építő- és üzemeltető eleme, testünk 55-75 százalékát teszi ki. A víz háromnegyed része a sejteken belül, míg egynegyed része a sejteken kívül található. Ebből 3-4 liter a vérmennyiséget alkotja, 8-9 liter a sejtek között cirkulál. Ezt a mennyiséget azonban nem tekinthetjük nagyvonalú tartaléknak, melyből szervezetünk a vízhiányt pótolhatná. Hiszen a testünkben lévő vizet a tüdőn, a veséken, a beleken és a bőrön keresztül folyamatosan kiválasztjuk.

Naponta 2-3 liternyi folyadékot veszítünk, erőteljes verítékezés esetén ennél is többet. Ha a testfolyadék mennyisége csupán 3 százalékkal csökken, akkor alábbhagy a nyál- és a vizelettermelés. Ha 5 százalékkal csökken, akkor felgyorsul a szívműködés, emelkedik a testhőmérséklet, gyengül a keringés, fejfájás és izomgörcsök is kialakulhatnak. Ezért nyáron legalább 2-3 liter vizet fogyasszunk. Ez lehet forrásvíz, ásványvíz, asztali vagy gyógyvíz, oxigénes víz, tisztított víz.

Vízválaszték

Az ásványvíz sokszor feleslegesen terheli különböző ásványokkal a szervezetet, de tiszta, és a legtöbben ezért vásároljuk. De nem jó egyféle ásványvizet inni mindig. Váltogassuk őket, mert így kevésbé terhelő az azonos ásványianyag-lökés a szervezet számára. A szervetlen ásványokkal szemben a táplálékkal felvett szerves ásványok értékesebbek a biokémiai folyamatok számára. Egyre kevesebb a tiszta forrásvíz. Az asztali és csapvízzel szembeni legnagyobb ellenérv, hogy a vezetékbe juttatás előtt kórokozók ellen és a megfelelő ásványi összetétel miatt kémiai anyagokkal kezelik, a sokszor elöregedett vezetékrendszer pedig szennyezheti. A gyógyvíz nem a napi folyadékigény fedezésére alkalmas, hanem egy-egy betegség gyógyítására. Nemcsak az ipar, de egyre több egészségtudatos ember is felfedezi maga számára az oxigénnel dúsított vizet. Az USA sportolói az oxigenizált víz fogyasztásával kapcsolatban általános teljesítménynövekedésről számoltak be. Az is tapasztalati tény, hogy extrém megterhelés után a dúsított víz segítségével könnyebben regenerálódik a szervezet. Vizsgálatok igazolják, hogy az oxigén aktiválja a regionális anyagcsere-folyamatokat és az aerob bélflóra növekedését is.

Mit igyunk?

Két és fél liter ásványvíz, 10 pohár író, 18 csésze tea - mindez nem hangzik túl csábítóan. Akárcsak az étkezésnél, a folyadékfogyasztásnál is a változatosságra kell fektetnünk a hangsúlyt. A választásnál azonban figyelembe kell vennünk az ital kalória-, szénhidrát-(cukor) és alkoholtartalmát is, különösen cukorbetegség esetén.

* Korlátok nélkül ihatunk vizet, gyógynövény- és gyümölcsteákat.

* Tea és kávé fogyasztásakor a koffein és a tein fokozott vizeletkiválasztásra ösztönöz. Ezért ezek az italok nem alkalmasak szomjoltásra. Alapvető szabályként megfogadhatjuk, hogy egy csészényi kávé mellé két pohár vizet is el kell fogyasztanunk.

* A tej és a tejtermékek köztes étkezésként szintén hozzájárulhatnak folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához. A tej azonban inkább táplálék és nem folyadék. Igaz ez a levesekre, szószokra is, bár a felvett folyadékra gyakran azonnal szükség van az egyidejűleg bevitt só kiválasztásához.

* A hozzáadott cukortól mentes tiszta gyümölcs- és zöldséglevek nagy mennyiségű, könnyen lebontható szénhidrátot és relatíve sok kalóriát tartalmaznak. Hogy a vércukorkiugrásokat elkerüljük, csak nagyon kis mennyiségben fogyasszuk őket.

* Ugyanez igaz a limonádék és hasonló üdítőitalok esetében is. Nem javaslom a „light" italokat, melyekben a cukrot édesítőszerrel helyettesítették (cyclamat, szacharin, aszpartam). Ezek a kémiai édesítőszerek becsapják a szervezet anyagcseréjét - mert a biokémiánk semmire nem tudja őket használni -, és terhelik, salakosítják a szervezetünket.

* Jó társaságban egy pohár finom borról sem kell lemondanunk. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy az alkohol nem szomjoltó, amit csak úgy, étkezések között elfogyaszthatunk. Főleg azok a cukorbetegek ügyeljenek erre, akiket inzulinnal vagy szulfonilureával kezelnek, ők alkoholt csak szénhidráttartalmú ételek kíséretében ihatnak. Hiszen az alkohol meggátolja a vércukortermelést a májban, így hipoglikémia alakulhat ki.

* A sör és a pezsgő sem tabu. De mindig gondoljunk arra, hogy az alkoholtartalmú italok élvezeti szerek, s hogy folyadékigényünket más italokkal kell pótolnunk.

Válasszuk mindig a legtermészetesebb összetételű folyadékot, a legkevesebb adalék-, cukor-, alkoholtartalommal, de úgy, hogy azért az életminőségünk, életkedvünk, társasági élményünk is megmaradjon!

Dr. Tamasi József