Mézédes csábítás: a dinnye

Gyümölcsként fogyasztjuk, pedig a dinnye a zöldségfélék családjába tartozik. Kánikulában a legjobb frissítő, hiszen nagyon sok vizet tartalmaz, emellett pótolja az izzadással elveszített ásványi sókat, miközben tisztítja, átmossa a szervezetet.

 

A görög- és a sárgadinnye a kabakosok családjába tartozik, közeli rokonai a főzőtök, a laskatök, a sütőtök, a cukkini, a patisszon (csillagtök) és az uborka.

Görögdinnye

Közel 95 százaléka víz, ezért kiváló szomjoltó, üdítő, máj- és vesetisztító hatású. Az éretlen, kisméretű dinnyéből savanyúság készíthető. A mézédes görögdinnye kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók is fogyaszthatják. Cukortartalma gyorsan felszívódó fruktózból (gyümölcscukor), glukózból (szőlőcukor) és szaharózból áll. Figyelemre méltó mennyiségű apigenin nevű flavonoid található benne. Ennek a biológiai aktivitással rendelkező vegyületnek a sejtekben zajló oxidációs folyamatokat megakadályozó, késleltető, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása van.
A görögdinnye sok likopint tartalmaz, amely antioxidánsként megköti a káros szabad gyököket, védi a sejteket a daganatos elfajulástól, és szerepet játszik a látás épségének megőrzésében, segít megelőzni a makuladegenerációt. Továbbá C-, E- és B-vitaminokat, ásványi sókat, többek között vasat, cinket, magnéziumot tartalmaz.

Sárgadinnye

A sárgadinnyét szintén gyümölcsként fogyasztjuk, főleg nyersen, bár a tartósítóipar felhasználja gyümölcslé, befőtt és dzsem készítésére is. Cukortartalma magasabb, mint a görögdinnyéé. A sárgadinnyében ugyancsak megtalálható az antioxidáns, rákmegelőző hatású apigenin nevű flavonoid. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz karotint, amely szintén antioxidáns hatású, ráadásul segít a bőrnek, hogy megőrizze a nyári napon szerzett barnaságát. Emellett folsavat, C-vitamint, továbbá értékes ásványi sókat és nyomelemeket tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony.

Legjobb a hazai

Télen főként a brazíliai cukordinnyével találkozhatunk a szupermarketekben, nyár elején a mediterrán országokból érkezik előbb a sárgadinnye, aztán a görögdinnye, nyár közepére viszont beérik a hazai termés. Magyarország éghajlata kedvez a görögdinnyének, a legzamatosabb termés Heves megyéből származik. Régebben nem volt ritka a 15-20 kilós óriás, mára a kisebb méretű, könnyebben szállítható dinnyék a keresettebbek.

Vásárlási tippek

Akkor érett a dinnye, ha az indája elszáradt. Görögdinnyénél sorsdöntő a kopogtatás: az éppen jó dinnye mélyebb, kongó hangot ad ki, a tompa, puffanó hang túlérett vagy poshadt termésre utal. A zöld héjon lehet világos folt, ez azt a helyet jelöli, ahol a dinnye a földhöz ért. Akkor érett a dinnye, ha ez a folt sárga színű. Ha nincs folt, akkor a termelő megforgatta a zöldséget növekedés közben, ami jót tesz a minőségnek. Sárgadinnyénél a héj épsége és a kocsány helyénél megszimatolva a termés illata igazít el, hogy jó dinnyét válasszunk. Ha mégsem elég édes a sárgadinnye, felhasználhatjuk gyümölcssaláta alkotórészeként vagy húsos fogások köreteként. Pincehidegen fogyasztva az igazi!

Kolimár Éva

2010/08