Együnk meggyet!

A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, eleink már a honfoglalás előtt ismerték és fogyasztották. A gyümölcsöt ehetjük frissen, levesként, de mélyhűtésre, befőtt, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas. Levelét, a termés kocsányát, magját gyógyító céllal használhatjuk.

 

A meggy a csonthéjasok családjába tartozik, rokonai a cseresznye, a kajszi, az őszibarack, a szilva. Az édes-savanykás, lédús gyümölcs kitűnő szomjoltó, üdítő, frissítő hatású, hozzájárul a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásához. Szénhidráttartalma - savanykás íze ellenére - viszonylag magas, gyorsan felszívódik, így a szervezet rövid időn belül jut energiához. Élelmi rostjai támogatják a gyomor- és bélrendszer működését, megkötik és segítik eltávolítani a tápcsatornában keletkező káros bomlástermékeket.

 

Frissen szedve

Meggyet legjobb frissen enni, a fáról szedegetve. Érzékeny gyomrúaknak jó hír, hogy a meggy nem puffaszt! Éretten kell leszedni, de hűtve is csak egy-két napig tárolható károsodás nélkül, viszont lefagyasztható, és tartósítható. Levét színező- és aromaanyagként az élelmiszeriparban sokoldalúan használják.

Nyersen és főzve

A meggy nyersen felhasználható gyümölcsjoghurt, turmix, túrós desszert, fagylalt készítéséhez. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, és igény szerint daraboljuk. A legegyszerűbb turmixolni vagy gyümölcscentrifugával a levet kinyerni. A centrifuga puttonyában maradó meggyhúst és héjat se dobjuk ki, süteményekhez vagy tejszínnel dúsított túrós desszerthez felhasználhatjuk.

Gyorsan elkészül a meggyleves vagy a meggymártás is, hiszen csak pár percig kell főzni, így megőrizhetjük a gyümölcs értékes vitaminjait.

Gyógyhatások

A meggy jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, C-vitamint, ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, szelén, továbbá flavonoidokat tartalmaz. A flavonoidok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, ugyanis gyulladáscsökkentő, a ráksejtek kialakulását megelőző hatással rendelkeznek. Antioxidáns hatású anyagai segítenek megóvni az érfalak rugalmasságát, elkerülni a visszérbetegségeket, enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat. Ásványi anyagi támogatják a szívizom munkáját. A meggy kitűnő vértisztító, serkenti a máj és a vese működését, az emésztést és a belek mozgását, hozzájárul a székrekedéses problémák rendezéséhez. Segít fenntartani a szervezet optimális sav-bázis egyensúlyát.

Leve, levele, magja

A meggy minden részét felhasználják gyógyító célokra. Levét meghűlés ellen ajánlják, savanykás ízét adó anyagai vírusellenes hatásúak, ezért ne édesítsük! Leveleinek gyógyhatását a cseranyagok adják, gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vízhajtó, fogyasztó és gyulladásgátló hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító. Puffadás ellen is alkalmazható. Tisztított magját egykor melegítőpárna töltelékeként alkalmazták: a sütőben felmelegítették, majd lenvászon zsákba töltve helyezték a fájó testrészre. Modern változatát mikróban melegíthetjük a kívánt hőfokra. A meggymag párnát manapság a nyakfájás enyhítésére ajánlják.

Rejtett értékek

Magyarországon, a Debreceni Egyetemen végeznek figyelemre méltó kutatásokat a növényi eredetű hatóanyagok gyógyászati alkalmazásával. A meggymag nem olajos részének komponensei javítják a szívműködést, antioxidáns és keringést javító összetevőik révén növelik a bőr vérellátását, gátolják a bőr öregedését. A meggymag olaj-komponensei erősítik és rugalmasabbá teszik a bőrt.

Joghurtos meggyleves

Hozzávalók: 1/2 kg meggy, 2 dl natúr joghurt, 1/2 citrom leve, 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítés: a meggyet kimagozzuk, feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A forrástól számítva 5 percig főzzük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Miután kihűlt, belekeverjük a joghurtot és a citromlevet. Hidegen tálaljuk.

Meggyturmix

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg tisztított, kimagozott meggy, 8 dl kefír vagy joghurt, 2 dkg méz                                     

Elkészítés: A meggyet a kefírrel vagy joghurttal és a mézzel alaposan összeturmixoljuk és poharakba töltjük. Frissen elkészítve vagy behűtve fogyasztható. Reggeli rendszeres fogyasztása segít megszűntetni a székrekedést.

Forrás: Dr. Jávor Tibor - Dr. Terner Kornélia - Dr. Moser Györgyné: Az időskor és étrendje 

Kolimár Éva

2010/07.