A magyar konyha elképzelhetetlen hagyma nélkül. Egész évben fogyaszthatjuk, hiszen kitűnően tárolható. A készlet kitart addig, amíg az első újhagyma kibújik a földből, majd az új termés apránként felváltja a tavalyit.
Az „illatos családtagok", a vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, a snidling (metélőhagyma), és a vadon élő rokon, a medvehagyma védik egészségünket, érrendszerünket, értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el szervezetünket. A póré- és a vöröshagyma Európában, a fokhagyma Közép-Ázsiában őshonos. Világszerte sokféle fajtáját termesztik, de a hazai hagyma íze, illata, aromája páratlan.
Egy kis gasztronómia
Nehéz eldönteni, hogy a hagymaféléket zöldségként vagy fűszerként tiszteljük inkább. Bár gyakrabban használjuk levesek, főzelékek, sültek, saláták, húskészítmények, halételek, szendvicsek, köretek, túrókrémek, sajtok ízesítőjeként, de önálló fogásként is megállják a helyüket. Ízletes a fokhagymából vagy a póréból készített krémleves, főzelékhez feltétként tálalható a rántott, illetve sült hagymakarika, pikáns mártás alapanyaga lehet a medvehagyma levele, a fokhagyma, a snidling. A snidlinget mindig frissen, tálaláskor adjuk az ételhez vagy szórjuk a szendvicsre, salátára.
Tipp: akit a hagymafélék puffasztanak, a vöröshagymát, póréhagymát egy teáskanálnyi köménymaggal együtt párolja, így az étel könnyebben emészthető lesz.
Gyógyító hatások
A fokhagyma természetes antibiotikumként védi egészségünket, bélfertőtlenítő, emésztést serkentő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatású. Tisztítja a vérereket, ezért érelmeszesedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.
A vöröshagyma baktériumölő tulajdonságát használják makacs köhögés, légúti megbetegedések kezelésére. Vörös héjából teát főzhetünk, melegen, mézzel ízesítve csillapítja a köhögést.
A póréhagymát azoknak ajánljuk, akik érzékeny gyomruk miatt nem bírják a vöröshagymát. Bár a póré gyógyhatása szerényebb, mint a vöröshagymáé, viszont könnyebben emészthető.
A medvehagyma levele és hagymája egyaránt alkalmazható légúti panaszok, hurutos megbetegedések enyhítésére. Emellett bélfertőtlenítő, emésztést javító, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, érvédő hatású. Enyhe vérlemezke- (trombocita) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedők óvatosan csemegézzenek a medvehagymából!
Daganatellenes védelem
A vöröshagyma és a fokhagyma speciális enzimei csökkentik az emlő-, a prosztata-, a nyelőcső-, a gyomor-, valamint a vastag- és végbéldaganatok kialakulását. A póréhagyma és a mogyoróhagyma fogyasztása szintén jótékony hatású. A vörös- és lilahagyma még flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a szervezetben képződő, a sejteket károsító szabadgyökök ellen.
Vitaminok / ásványi anyagok
Fokhagyma: B1-, B2-vitamin / kálium, nátrium, foszfor, magnézium, cink
Vöröshagyma: B1-, B2-, C-vitamin, niacin, folsav / kálium, kalcium, foszfor
Póréhagyma: B1-, C-, E-vitamin, niacin, biotin, karotin / vas, kálium, kalcium, foszfor
Metélőhagyma (snidling): C-vitamin / kálium, kalcium, magnézium
Medvehagyma: A-, B1-, B2-, C-vitamin, niacin / magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén
Tudta?
* A fokhagyma jellegzetes illatát az alliináz nevű enzim adja, ennek köszönhető az egészségvédő hatás.
* A metélőhagyma (snidling) cserépben nevelhető a konyhaablak párkányán, tél végén fontos vitaminforrás lehet.
* A vöröshagyma csípősségét a kéntartalmú aminosavakból képződő alliinin okozza. A hagyma aprításakor könnyeztető hatású, csípős ízű allicin nevű vegyület szabadul fel, amely baktériumölő és daganatellenes hatású.
* A medvehagyma vadon terem, március végén bújik ki a földből. Orfűn minden évben megrendezik a Medvehagyma napokat, ahol az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek ezzel a fűszeres ízű gyógynövénnyel.
Kolimár Éva