Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk
Fogyasztási javaslat: Napi 1,5 g (= 3 ml, avagy kb. 1 enyhén púpos teáskanálnyi) fogyasztását javasoljuk. Bármikor bevehető, étkezéskor vagy függetlenül, de legjobb sportolás előtt fél-1 órával, illetve, ha van problémás ízülete, akkor annak igénybevétele előtt fél-egy órával javasoljuk bevenni (tehát például egy nagyobb séta előtt). Reggel éhgyomorra is szedhető. Érdemes kevés vízben vagy egyéb folyadékban feloldva fogyasztani, mert bár az íze enyhe, de nem egy élvezet, azaz jobb egy húzásra.
Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagéntípusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a kollagéntípusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetünket alkotó kollagénfehérjék bő 90%-át az I-es típusú adja (csont és bőr főleg). A II-es típusú is jelentős (ízületek), a többi már elenyésző mennyiségét teszi csak ki.
A kollagéntermékek csoportosítása egyszerűbb, csak 3 fő típus van:
1. I-es típusú
kollagént tartalmazó termékek (zselatin és okollagén peptidek)
Gyakran I+III-as típusúnak jelölik, mivel az I-es mellett mindig van kevés
III-as típus is. Bőrből és/vagy csontból állítják elő. Ez egy univerzális
kollagéntípus, amely nemcsak az ízületekre, de a bőrre, hajra, körömre,
bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású. Az
ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi folyadék viszkozitására és
mennyiségére gyakorolt hatásban áll, másfelől amellett, hogy az ízületeket,
azaz porcokat a II-es típusú kollagén adja, az I-es típusú is tartalmazza a
II-es típus építőegységeit (megfelelő arányú aminosavakat és speciális
peptideket), így ez is képes közvetve a porcok II-es típusú
kollagénfehérjéjének építőelemeit biztosítani. Ezenfelül az I-es típusú
kollagénre érdemes mint kalória- és fehérjeforrásra is tekinteni a különös
aminosavprofilja miatt. Valójában az lenne az ideális, ha a fehérjebevitelünk
harmada kollagénből származna (csontleves, bőr, körömpörkölt, pacal, kocsonya,
stb).
I-es típusú kollagén-termékek a zselatin és a hidrolizált kollagének, avagy
kollagén-peptidek. A zselatin alig van előemésztve, rendkívül nehezen
emészthető óriásfehérje (50-100 ezer Dalton = Da), míg a kollagén-peptidek
jobban elő vannak emésztve (hidrolizálva), ideális esetben 8 ezer Da alá (8000
Da alatt a bélben már ún. peptidcsatornákon is átjut a véráramba, azaz
emészteni sem kell. A GAL kollagén-peptidjei mind 5 ezer Da alattiak.).
Sertés-, marha- és hal-eredetű alapanyagok léteznek a piacon, amelyek közt
csupán a Neu5Gc-tartalom az említésre méltó különbség, hatásukban nincs igazán.
A tipikus hatásos mennyiség belőlük napi 5-15 g közt mozog, s bár a halkollagén
bőrre való pozitív hatását egy vizsgálat már napi 2,5 g esetén is
megállapította, a 10 g körüli dózisok a jellemzőek.
2. Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagén
Gyakorlatilag nyers porcok, amelyeket olyan „só”-formára
hoznak, hogy az emésztésnek ellenálljanak, és nyers formájukban felvegyék a
vékonybelünkben lévő, manduláinkhoz hasonlító nyirokszervek, s így a
nyirokkeringésbe jutva az immunrendszerünket modulálják úgy, hogy
lecsökkentik/megakadályozzák a saját ízületeink elleni immuntámadásokat
(antitest-termelést), és az ezáltal létrejövő gyulladást. Az ízületi súrlódás
miatt ugyanis porcfehérjék denaturálódhatnak, amelyeket a szervezet idegen fehérjéknek
ismerhet fel, és reakciót indíthat ellenük. Ezt a reakciót segíti visszafogni a
kollagének ezen típusa. Ezt hívják ún. orális toleranciának. Ide tartozik az
UC-II, ami az első ilyen alapanyag volt, és a legtöbb klinikai vizsgálat is
erről van. Az ismeretünk szerint jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik
hasonló típusú alapanyag létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van
előállítva.
Hatásaik az ízületekre specifikusak.
E kollagénféle tipikus napi dózisa 0,04 g, azaz 40 mg (a só-formára értendően,
magára a II-es típusú kollagénre még kevesebb).
3. Részben hidrolizált porckollagén-mátrix vagy porc extracelluláris mátrix
Az ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes
extracelluláris mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú kollagénfehérjét,
hanem egyéb aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is. A
II-es típusú kollagének itt tehát részben hidrolizált (részben előemésztett)
formában vannak jelen, nem maradnak nyers formában, nem alakítják ki az előző
típusnál említett orális toleranciát, azonban a porcoknak építőanyagot
biztosítanak közvetlenül is, nemcsak közvetve, mint az I-es típus. Emellett az
ízület és ízületi folyadék egyéb, előbb említett összetevőit is tartalmazzák,
méghozzá nem hozzáadva, hanem egy természetes mátrix részeként, emiatt
lényegesen kevesebb is elég belőlük. Gyakorlatilag egy kíméletesen, lassú tűzön
elkészített, porcból készült leveshez lehet leginkább hasonlítani. Annak
standardizált, ellenőrzött, instant koncentrátuma ez, ha úgy vesszük.
A piacon létező alapanyagokat sertés-, marha-, hal- vagy csirkeporcból nyerik,
illetve létezik egy tojáshéj-belső membránjából nyert változat is. A II-es
típusú kollagénnek, aminoglikánoknak és hialuronsavnak az arányai különbözőek
bennük, de lényegében egyformák.
Ezek is elsősorban az ízületekre hatnak (ízületi folyadék-fokozás + közvetlen
építőanyag), azonban hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi jó
hatásuk, ha nem is akkora, mint az I-es típusú kollagénnek.
Tipikus napi dózisuk 0,5-2 g, azaz 500-2000 mg közt van.
A 3 féle kollagéntermék típus közül kettővel már rendelkeztünk (3 féle az
elsőből: GAL Hal-/Marha-/Sertéskollagén peptidek, illetve GAL UC-II®
Porc-komplex a második típusból). Most végre az összes típus megtalálható az új
GAL Csirkeporc-komplex (Chondractiv® extracelluláris mátrix-kivonat)
megjelenésével.
A Chondractiv® néven jegyzett francia alapanyagot kizárólag
csirkeporcból állítják elő. Számba véve a piacon lévő összes ilyen típusú
alapanyag árát és kollagén/aminoglikánok/hialuronsav arányaikat, azt találtuk,
hogy hatásukban nem igazán, inkább gazdaságosságukban van különbség. A
Chondractiv® nyert végül... Ezenfelül, mivel kizárólag csirkeporcból van,
Neu5Gc-mentes is (akinek ez számít).
Napi ajánlott dózisa 1,5 g.
Mikor melyiket érdemes?
Amennyiben bőrünk, hajunk, körmünk, bélrendszerünk vagy az
öregedés lassítása (lásd: Szabó Gál Bence - A kollagénekről) a célunk, akkor
egyértelműen valamelyik I-es típusú kollagént érdemes választani.
Amennyiben kifejezetten az ízületeink miatt szeretnénk kipróbálni, akkor is
elsőre a kollagén-peptideket javasoljuk, esetleg a GAL Bio-Curcumin Forté-val
kiegészítve. Azért, mert a kollagén peptidek is, ahogy - teljesen más
mechanizmusokon keresztül - a kurkuma is jó az ízületekre, azonban rengeteg
egyéb pozitív hatásuk is van a szervezetre, így ha ezek egyike vagy együtt
elegendő volt a várt javuláshoz (2-3 hónap alatt kb.), akkor így jártunk a
legjobban. Amennyiben nem, akkor érdemes kipróbálni az új Chondractiv®
termékünket, vagy az UC-II-t. Illetve persze akkor is, ha a kollagén-peptidek
és/vagy a kurkuma segített, de további javulást is várnánk.
Nagyon egyéni, hogy kinek melyik hat jobban vagy kevésbé, de általánosan talán
elmondható, hogy az UC-II autoimmun-eredetű (Rheumatoid arthritis) esetben
lehet hatásosabb, míg a Chondractiv® inkább kopásos esetben vélhető jobbnak. 2
hónapot érdemes adni 1-1 terméknek, és ha ezalatt nem hozna javulást, akkor
váltani.
A maximalista megoldás természetesen az, ha mindháromféle kollagénterméket
szedjük (+ GAL Bio-Curcumin Forte) és később hol ezt, hol azt hagyjuk el 1-2
hónapra (a Chondractiv®-val és UC-II®-vel kezdve, mivel azok csak az ízületekre
jók). És ha az elhagyásukkal sem tér vissza a probléma, akkor maradni csak a
kollagén-peptideknél (és/vagy kurkuminnál).
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Készpénz
A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.
A posta pontos átvétel választásakor (MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata) csak előre fizetés lehetséges, a weboldalon keresztül online bankkártyával. Nem lehetséges az utánvétes fizetési mód kiválasztása. Ha a csomag átvételekor szeretne fizetni, akkor kérjük válassza a GLS házhoz szállítást vagy a GLS Pontos átvételt.
Bankkártyával - a rendelés leadásakor online
Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.
Bankkártyával - a csomag átvételekor
Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:
GLS házhozszállítás, MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata, GLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso
Egészségpénztári kártya
Csak azok a termékek fizethetők egészségpénztári kártyával, amiket az egészségpénztár elfogadott, jóváhagyott.
Ezeket a termék oldalon a termék képe alatt jobbra jelöli egy kis EP logó.
Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.