Arra már biztosan rájöttél, hogy a szoptatás nem a világ legegyszerűbb dolga. Azt is tudod, hogy egészségesen kellene táplálkoznod, bár egy kisbaba mellett nem nagyon érsz rá erre. Adunk pár tippet, milyen egészséges ételeket készíthetsz gyorsan, amikkel ráadásul az anyatej mennyiségét is növelni tudod.
Biztosan
tudjátok, de nem árt, ha még egyszer felidézzük, miért ajánlják szakemberek
elsősorban a szoptatást a baba táplálásához. De mielőtt továbbmennénk, gyorsan
jegyezzük meg, hogy azzal sincs semmi baj, ha valaki személyes vagy
egészségügyi indokból a tápszer mellett dönt.
Amikor elkezdesz szoptatni, kolosztrum termelődik, aminek a segítségével antitestet és a növekedéshez szükséges tápanyagokat juttatsz a kicsinek. Azok a babák, akiket anyatejjel tápláltak, több kutatás szerint könnyebben legyőzik a megfázást és az influenzát, és a hirtelen bölcsőhalál is kevésbé fenyegeti őket. Kisebb arányban lesznek asztmások, kevesebbet megy a hasuk, kevesebb fülgyulladást szenvednek el, és kisebb közöttük az elhízottak aránya. A szoptatás az anya számára is előnyös: csökkenti a szívbetegségek, a petefészekrák, a mellrák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
Sokat hallhatsz arról, kinek milyen praktika segített a tej mennyiségének növelésében – ezek vagy bejönnek másnak is, vagy nem. Tudományos kutatásokkal igazolták azonban a következő ételek hatékonyságát: sütőtök, fehérjében gazdag étrend, édeskömény, és görögszéna (Trigonella foenum-graecum) – foglalja össze a healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál cikke.
És most nézzük, milyen ételekkel segítheted az anyatej termelődését!
1. Egy tápláló omlett
Ha csak egy rántottára van idő, ne aggódj, az is megteszi, a tojás egészséges. Csak turbózd fel olyan hozzávalókkal, amik serkentik a tej kiválasztását. Tegyél bele kolbászt, avokádót, friss snidlinget, koriandert és reszelt sajtot. Egy tipp: ha van egy evőkanál tejszínt is belecsempészel a felvert tojásba, akkor a benne lévő zsír segít a tojásban található A-vitamin felszívódásában.
2. Csirkehúsleves extrákkal
Hétvégén főzd meg ezt a levest, az egész család szeretni fogja. Készíts húslevest a szokott módon, lassan főzve, jó sok csontos résszel, hogy a csontban lévő aminosavak, ásványi anyagok és kollagén is beleoldódjon a levesbe. Magadnak és a család vállalkozóbb kedvű tagjainak pedig tegyél bele friss kakukkfüvet, őrölt koriandert és fodros kelt. Vigyázz, ez nem a kelkáposzta! Kicsit nehezebb beszerezni, de nagyobb üzletekben ősszel-télen előfordul.
3. Lazacsaláta tejszaporító öntettel
Szoptatás alatt nagyon fontos, hogy sok fehérjét, egészséges zsírokat és minél több színes zöldséget fogyassz. A salátához vegyíts össze spenótlevelet avokádóval, főtt vagy sült céklával, sült édesburgonyával és quinoával. Az öntethez keverj össze őrölt kurkumát, görögszénát (gyógynövényboltokban kapható), citromlevet, olívaolajat és fokhagymaport. Sült lazaccal fogyaszd a salátát.
4. Sütőtökös smoothie
Most van a szezonja ennek a zöldségnek, ami nemcsak hasznos tápanyagokkal van tele, hanem több tejed is lesz tőle. Turmixolj össze sült vagy főtt sütőtököt feldarabolt répával, – ha van otthon, mangóval – és tejjel. A keveréket ízesítsd fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel és gyömbérrel. Mézzel édesítsd, ha szükséges.