Szuvas fogak? Soha többé!

Legtöbben ösztönösen kerüljük a fogorvost, egyeseket a fémeszközök hidegsége, másokat a fúró erőteljes hangja riasztja el. Inkább megkockáztatjuk a sokszor láthatatlan romlás esélyét, minthogy rendszeresen ellenőriztessük fogainkat. Pedig, ha néhány havonta meglátogatnánk a fogorvosunkat, és betartanánk a javaslatait, akkor nagyobb eséllyel kerülhetnénk el a fogszuvasodás kellemetlen következményeit.

Ismerd fel, és törődj vele!

A fogszuvasodás okai alapvetően a szájban termelődő baktériumok. Azonban fontos, hogy nem csupán ezek a kórokozók generálják a problémát, számos egyéb ok is áll a dolog mögött. A fogzománc a helytelen táplálkozás, és nem megfelelő higiéniás szokások miatt elveszíti az ásványi anyag tartalmát, ezáltal folyamatosan gyengül és vékonyodik, melyet a szájban termelődő baktériumok savassága kikezd. Majd apró lyukak keletkeznek a fog külső részén, ahol könnyedén bejutnak a szuvasodásért felelős baktériumok, ez lesz a fogszuvasodás szakaszainak kezdő állomása. Ha kezelés nélkül marad a kezdeti állapot, a roncsolódás fokozatosan elindul a fogbél felé, ami egyre erősödő fájdalommal jár, és akár fogvesztéshez is vezethet.


A szuvasodás kiinduló pontjai általában a fogkefével nehezen elérhető fogrészek, úgy, mint az őrlőfogak barázdái, a fognyaki rész, és a fogközök. Eleinte szemmel szinte nem is látható fehér foltok jelentkeznek, majd ahogy mélyül a sérülés egyre barnásabb és látható lesz a szuvasodás felszíne. Ilyenkor még nem jár fájdalommal, viszont intő jel, ha a fogak érzékennyé válnak a hidegre és a melegre. De az első jelek közé tartozhat az is, ha harapásra érzünk hirtelen éles fájdalmat. Ebben az esetben gyulladásban van a fogideg. Nem érdemes megvárni még folyamatos tompa vagy lüktető fájdalom jelentkezik, mert könnyen lehet, hogy onnantól nem elég egy fogtömés, hanem mélyebbre kell ásni és gyökérkezelésre is szükség lesz, vagy akár a foghúzás szükségessége is bekövetkezhet.

Előzd meg!

A fogszuvasodás ellen sokat tehetünk, ha változtatunk néhány szokásunkon. Ugyan a genetikai tényezők is közrejátszanak abban, hogy ki mennyire hajlamos a fogak és az íny gyengülésére, viszont a napi kétszeri alapos fogmosással már sokat tettünk a megelőzés érdekében. Emellett érdemes néhány naponta a fogselyem használatát is bevetni, hogy az eldugott részeket is kitisztíthassuk. A higiéniai szokások javítása mellett pedig elengedhetetlen, hogy rendszeresen konzultájunk a fogorvosunkkal, aki akár ránézésre is megállapítja a fogaink aktuális állapotát anélkül, hogy komolyabb eszközöket vetne be.

Emellett a megfelelő nyáltermelődés érdekében fogyasszunk sok vizet, ugyanis a nyál táplálja és tisztítja a szájüreget. Illetve, aki hajlamos a fokozott lepedék képződésre, annak javasolt a rendszeres fogkő eltávolítás is. Végül pedig fontos odafigyelni arra, hogy kerüljük a cukrokat, az édességeket – főként, melyek könnyen megtapadnak, mint például a gumicukor, pillecukor vagy a vattacukor. Az édességek mellett pedig ügyeljünk a zöldség-gyümölcs fogyasztásra is, melyek savassága miatt is roncsolódhat a fogzománc.