Szúnyogviadal, szúnyogdiadal

Kipirosodott és irritált bőr, elviselhetetlen viszketés: általában ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei. Mindenkinek van valami tuti módszere a csípések ellen, még akkor is, ha természetközelben a helyzettel időről-időre meg kell birkóznunk (esetleg barátkoznunk).

Tavaly, a szezon elején viccesnek tűnt a viccesnek szánt tanács, miszerint kora estétől hirdessünk kijárási tilalmat, az ajtókat pedig szereljük fel dupla szúnyoghálóval! Ma, amikor a járványügyi intézkedések miatt igyekszünk a négy fal között tölteni a napjainkat, és sokaknak a kert vagy a kirándulás kiváltság, talán másként érint minket a kérdés, vajon hogyan küzdünk meg a vérszívókkal?


„Kit a darázs megcsípett, szúnyogtól is fél”

 – tartja a mondás, és valóban: amennyire örülünk a jó időnek, a melegnek, annyi „kellemetlenséget”is hoz a nyár, hiszen ahogyan ébred a természet, úgy indulnak „csatába” a rovarok, a bogarak. 

A méh- vagy darázscsípések igen gyakoriak nyáron, és általában nagyon hasonló tüneteket okoznak: a bőr kipirosodik, megduzzad, jellegzetes "pukli" alakul ki a csípés helyén, és a viszketés is nagyon intenzív. Sajnos, nagyon nehéz megállni, mégis fontos, hogy ne vakarjuk a csípést! A pók csípése valójában harapás, és sokáig elhúzódó égető érzéssel jár a sebe. A csípés többpontos, nem egy centruma van. Halvány bőrpírral jár, enyhén viszket és nedvedzik, ami ellen lokális antihisztamin és gyulladáscsökkentő alkalmazható. A szúnyogcsípésektől persze nem kell rettegni, de például a kullancstámadást nem szabad félvállról venni.

Az oltás, a riasztóspray vagy a csapda jó szolgálatot tehet. A kullancscsípésnél legtöbbször még benne van a sebben a rovar. A piros kitüremkedés nem viszket, ilyenkor tilos krémet rakni a csípésre és az állatra, mert akkor beleereszti a mérgét a szervezetbe. Szakszerű eltávolítás után lehet fertőtleníteni. 

A csípések közül sok okoz fájdalmat vagy viszketést, amiért az állat nyálában lévő, szövetkárosító, duzzanatot, hólyagot, bevérzést kiváltó enzimek a felelősek. Dr. Kádár János immunológus szakorvos tapasztalatai szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt vagy az elfertőződött csípések okozzák.


A rovarcsípés kezelése

A hidegnek és a melegnek egyaránt jó hatása lehet a csípésekre. A legegyszerűbb, ha jeges vízbe vagy meleg vízbe áztatott és jól kicsavart tiszta kendőt teszünk a csípésre, de az is gyorsan segíthet, ha meleg vagy hideg levegőt fújunk hajszárítóval az érintett területre. A viszketést lehet csillapítani antihisztamin-tartalmú krémekkel, ecsetelőkkel és spray-vel. Minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha a légutakban, szájban vagy orrban történik a csípés. Ha azonnali és intenzív izzadás, valamint sápadtság, gyorsuló pulzus és lélegzet jelentkezik, sürgősen az ügyeletet kell felkeresni.


A viszketés leggyakoribb okai:


  • Növény - például csalán - csípése
  • Rovarok és más állatok csípése: szúnyogok, tetvek, medúza...
  • Allergia: csalánkiütés, ekcéma...
  • Bőrbetegségek, például a pikkelysömör
  • A túl száraz bőr
  • A bőr különböző fertőzései, például gombás mikózis, vírusok, mint például a bárányhimlő, paraziták, mint például a rüh...
  • Bizonyos betegségek is okozhatnak viszketést, például vesebetegség, májbetegség, stb.

A cikk a Gyógyhír Magazin májusi számában jelent meg. Kérje gyógyszerészétől!