Szálljon szembe a stresszel – egyszerűbb, mint gondolná!

Sokan szenvedünk a stressztől. Ellepnek az otthoni, munkahelyi közelezettségek, sokszor azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Gondolataink gyakran nem állnak le lefekvés után sem. Pörög a fejünkben a másnapi feladatlista, egy-egy megoldatlan probléma, kibeszéletlen konfliktus, nehezen teljesíthető elvárás.

Másnap aztán már nemcsak a stressztől, de a kialvatlanságtól is szenvedünk: romlik a teljesítményünk, az alváshiány miatt még tovább nő a stresszhormonok aktivitása, egyre komolyabb testi-lelki tüneteket okozva. Feszített tempót ver a szív, gyengül az immunrendszer, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, hormonzavar, cukorbetegség, számos szív- és érrendszeri-, anyagcsere-betegség alakulhat ki. Ezért fontos, hogy megpróbáljuk ellazítani magunkat, ehhez adunk most pár tippet. Már pár napi perces rendszeres gyakorlattal komoly javulást érhetünk el.

1. Beszélje ki!

A társas kapcsolatok a legjobb eszközök a stressz oldására. Beszéljen arról, ami nyomasztja, lehetőleg valakivel szemtől-szemben – jobb híján a telefon is megteszi. A segítségével új nézőpontból szemlélheti a helyzetet, erősítheti kettejük kapcsolatát.

2. Meditáljon!

Üljön le egy kényelmes székbe két talppal a földön, csukja be szemét, és figyeljen csak a légzésére! Segíthet, ha valamilyen egyszerű, pozitív gondolatot mantráz magában, akár hangosan is: “Nyugodt vagyok”, vagy “Jól érzem magam”.  Ilyenkor előfordul, hogy megrohanják a gondolatok, de ez természetes. Úgy lehet elhajtani őket, hogy a figyelmét következetesen mindig visszatéríti a légzésre vagy a mantrára.

Kutatások bizonyítják, hogy annál, aki napi rendszerességgel meditál, megváltozhatnak az agyi idegpályák kapcsolódásai, és ellenállóbbá válhat a stresszel szemben.

3. Lélegezzen mélyeket!

Hasonló a meditáláshoz. Üljön le, tegye kezét a hasára, hogy érezze a levegővételt. Lassan vegyen mély levegőt, miközben követi az útját végig az orrüregen, torokon, légcsövön és a hörgőkön át: mintha vizet öntene egy edénybe, alulról a hastól kezdve töltse fel tüdejét levegővel, majd fordított sorrendben, a száján át engedje ki!

A mély légzéssel megnyugszik a pulzus, csökken a vérnyomás, és hatékonyan közömbösítheti a stressz hatásait.

4. Fogyasszon nyugtató hatású élelmiszereket!

Egyen egy-két kocka étcsokoládét, vagy kevés cukorral készült zabkekszet, friss gyümölcsöt. Vegyen be lazító hatású természetes hatóanyagú tablettát, igyon nyugtató teakeveréket, roobiost, zöldteát. Egyre figyeljen: az élénkítő, csípős, cukros ételeket kerülje!

5. Legyen jelen!

Koncentráljon a pillanatra naponta öt percig, akár mozgás közben is. Érezze, ahogy a szellő simogatja az arcát, ahogy a talpán végiggördül gyaloglás közben, ahogy majszolja a csokoládét, kortyolja a meleg teát, ami a nyelőcsövet simogatva végigcsorog a gyomorig. Ha a pillanatra fókuszál és teljességében megéli, könnyedén enyhítheti a feszültséget.

Azt azonban ne feledje, hogy noha ezekkel a módszerekkel felvértezheti magát a stressz okozta tünetek ellen, de a kiváltó okokat nem szüntetik meg.