Migrénes fejfájás okai és tünetei

Szinte elviselhetetlenül fáj? Igen, a rohamokban jelentkező lüktető fejfájás sokszor napokra lebéníthatja elszenvedőjét. Azonban a migrén nem mindenkinél jelentkezik egyforma intenzitással, a szerencsésebbeknél nem erősödik fel annyira a fájdalom, hogy teljesen ágynak dőljön, viszont vannak olyan esetek, amikor a borzasztó fájdalom mellé hányinger, hányás és fényre való érzékenység is társulhat. A nők 17%-a, és a férfiak 6%-a szenved állandó migrénes rohamoktól.
Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen okok állhatnak a migrénes fejfájás mögött, milyen egyértelmű tünetei lehetnek és hogyan kezelhető a kellemetlen fájdalom.

Mi is az a migrén?

A migrénes fejfájás jellemzően rohamokban jelentkezik. A legtöbb esetben tünet nélkül tör az életünkre, azonban előfordulhatnak megelőző tünetek, mint például fényfelvillanások, sötét foltok a szem előtt, vagy a végtagok zsibbadása. Rendszerit féloldali fejfájást tapasztalunk a roham során, de előfordulhat, hogy a teljes koponya lüktető fájdalomba kezd. A migrén okai még nem tisztázottak teljesen, de kiváltó ok lehet a túlzott stressz, erőteljes fizikai megterhelés, erős fényhatás, hormoningadozás - például menstruáció vagy terhesség idején -, időjárási frontok vagy a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Illetve bizonyos élelmiszerek is okozhatják, például a citrusfélék, csokoládé, sajtok, tartósítószerek, de akár a vörösbor is. Gyakran el sem kell fogyasztanunk, elegendő a szagát megérezni.

Milyen fázisai lehetnek a migrénnek?

A migrénnek több fázisát különböztetjük meg: az első fázis, amikor olyan általános tünetek jelentkeznek, mint étvágytalanság, fáradtságérzet, indokolatlan hangulatingadozás. Ezután következnek az aura jelenségek - persze, ha vannak, mert nem minden esetben észlelhetőek. Ilyenkor apró fekete foltok kerülhetnek a látóterünkbe, vagy beszűkül a látóhatár, de jelentkezhet végtagi zsibbadás, vagy végtaggyengeség is. Következő fázisként jön a fejfájás. Ilyenkor tipikusan hang és fénykerülésre vágyunk, kisérő tünetként pedig émelygés, hányinger és hányás jelentkezhet. Az úgynevezett rekonvaleszcencia (levezető) szakaszban fokozatosan enyhül a fájdalom, de még néhány napig megmaradhat az étvágytalanság és az egykedvűség.

Mit lehet tenni a migrénes fejfájás ellen?

A migrén pontos okai még nem ismertek, így leginkább a tüneteket lehet enyhíteni. Emellett természetesen a pontos terápia megkezdéséhez szükséges ismerni a társbetegségeket, ha vannak. A hatékony kezelés érdekében javasolt megfigyelni a kiváltó tényezőket, és kerülni ezeket, például a fokozott stresszhatást, az alváshiányt, ha pedig azonosítható, hogy ételtől vagy szagtól jelentkezik a probléma, akkor azokat száműzni az életünkből. Ha a megelőzés mégsem hatásos, akkor célszerű a fájdalom erősségének és a kisérő tüneteknek megfelelő tablettákat alkalmazni. Gyenge és közepes fájdalomra, akár vény nélkül is kaphatunk fájdalomcsillapítót, azonban erős fájdalom esetén mindenképpen szükséges orvossal konzultálni.