Homeopátia múltja és jelene

A homeopátia ma már az orvostudomány Európa-szerte (kivéve Svájc) elismert ágazataként működik, amit egyre gyakrabban alkalmaznak a laikusok is és a szakemberek is. A módszer ismerete az ókorig nyúlik vissza, de csak jóval később kezdtük el használni.

A homeopátia fő alapelve a hasonlósági elv, amire először Hippokratész (görög orvos, i.e. 460-377), „az orvostudomány atyja” mutatott rá: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt." Majd ezt Paracelsus, német orvos pontosította az 1500-as évek elején: „Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság." Korai ismerete ellenére mégis csak az 1700-as évek második felében került kidolgozásra a homeopátia elve Samuel Hahnemann, német orvos és gyógyszerész által, mikor a malária gyógyítására használt kininnel kísérletezett.  Ez a gondolat egy alternatív gyógymód, a homeopátia megszületéséhez vezetett, amelynek a mai napig ez az első és a legfontosabb elve. Szó szerint nézve a homeopátia jelentése hasonló szenvedés tana, mely két görög szóból tevődik össze: homoios és pathein.

A homeopátiás szerek természetes összetevőkből készülnek, ezek lehetnek állati vagy növényi eredetűek, de akár ásványi forrást is alkalmaznak a készítésük során. Mindezek miatt nincs korhoz kötve a használatuk, a homeopátia gyerekeknek is hatásos lehet, de akár várandós nők is alkalmazhatják – nem rendelkeznek mellékhatással. Viszont azt tudni kell, hogy a hatásfok mindenkinél más lesz, egyén és szervezet függő, hogy hogyan reagál egy-egy készítményre. Annak ellenére, hogy vény nélkül kaphatóak, javasolt megbeszélni a háziorvossal az alkalmazásukat, főként, ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, ugyanis egyes gyógyszerek befolyással lehetnek a természetes készítményekre. Ilyenek például a szteroidok, amik csökkentik a homeopátiás szerek hatásait.

A homeopaták a betegségek olyan úgynevezett „potenciált” szerekkel kezelik, amelyek egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A potenciálás hígítással, és az egyes hígítások közötti „dinamizálással” (pl. dörzsölés, rázás, áramoltatás) történik. Állításuk szerint ezzel megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) átveszi a szer bizonyos tulajdonságait.

A homeopátia alaptételei közül érdemes megjegyezni azt, hogy az orvost a betegségek megszüntetésében a tünetek és azok változásai vezetik, a potenciálás során pedig az anyagoknak új, gyógyító tulajdonságai tárulnak fel.

A gyógyulás annak köszönhető, hogy a homeopátiás szer a betegséghez illeszkedő információt szolgáltat a szervezet számára, áthangolja, harmonizálja, és ezzel beindítja az öngyógyító folyamatokat. A homeopátia holisztikus gyógymód, azaz nemcsak a betegséget, hanem az egész embert gyógyítja. A kezelésnek nincsenek mellékhatásai.

 

A 19. században volt a legnépszerűbb

A homeopátia nagyon gyorsan népszerűvé vált a 19. században, nem utolsó sorban azért, mert az embereknek elegük volt az akkori brutális gyógymódokból, amik között például az érvágás, köpölyözés, izzasztás, hashajtás, hánytatás szerepelt.

Magyarországon az 1820-as években jelent meg. Többször is betiltották, majd engedélyezték, közben Magyarország legbefolyásosabb főurai alkalmaztak homeopata orvosokat, például a Batthyány, Brunszvik, Esterházy, Festetics, Károlyi, Széchenyi, Viczay, Wesselényi és Zichy család tagjai. Az 1831-es országos kolerajárvány idején a homeopaták olyan jó eredményeket értek el a gyógyításban hogy már szélesebb körben is felfigyeltek rájuk.

Az 1860–1870-es években Magyarországot a homeopátia fellegvárának tartották. 1866-ban homeopátiás kórház nyílt a mai Bethesda Gyermekkórház helyén, egy évvel később pedig ingyenes homeopátiás járóbeteg-rendelőt nyitottak Pesten. 1870-ben a második homeopátiás kórház is működni kezdett, ezúttal Ferencvárosban. Erzsébet királyné (Sisi) volt a fővédnöke, ezért az Elisabethinum nevet kapta. 1874-ben a Szent Rókus Kórházban nyílt homeopátiás osztály hetven ággyal.

A homeopátia csillaga a 19. század végén kezdett leáldozni, amikor a hagyományos orvoslás több komoly eredményt elért. 1935-ben volt még egy fellángolás, amikor Budapesten tartották a Nemzetközi Homeopátiás Liga 10. kongresszusát közel 150 résztvevővel. 1950-től azonban a homeopátiát más alternatív gyógymódokkal együtt „kapitalista”, nemkívánatos gyógymóddá nyilvánították, és gyakorlását lehetetlenné tették.

 

A homeopátia jelene

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának a komplementer medicináról kialakított állásfoglalása a homeopátiát a filozófiai alapokon nyugvó eljárások közé sorolta be. 1991-ben megalakult a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. 2020. július 1-jétől Magyarországon terápiás javallattal csak akkor forgalmazható homeopátiás szer, ha klinikai vizsgálatokkal tudják igazolni az állításokat. Nálunk csak orvos folytathat homeopátiás praxist.

A homeopátiás gyógymódokat világszerte alkalmazzák. A homeopátiát évente legalább egyszer igénybevevők száma az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2 százalék, és 15 százalék Indiában, ahol a tradicionális medicina részét képezi. 2005-ben világszerte mintegy 100 000 orvos alkalmazta a homeopátiát, így ez az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott kiegészítő gyógymód. A homeopátiával kapcsolatos vitás kérdések ellenére ma is számos országban az orvosi eszköztár része. A homeopátiás szerek piacának méretéről nincs becslés, de azt feltételezik, hogy nagy részt hasít ki a teljes gyógyszerpiacból.

A Schüssler-sókról készült összefoglalónkat itt találod.