Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk
A rendkívül kíméletes állattartásból származó alapanyaga mellett a GAL Marhakollagén peptideket immár az eddigieket is felülmúló tulajdonságok, tökéletes oldhatóság, semleges íz és zamat jellemzik. A 3000 Dalton alatti peptidméret kimagasló bioaktivitást, a szervezetünkben gyors és maradéktalan hasznosulást biztosít. Az egészségünk szerteágazó támogatása mellett az új alapanyaggal készülő termékünk napi fogyasztása a lehető legkényelmesebb, a semleges, finoman szemcsés por mindenféle italba vagy akár ételekbe is csomósodás nélkül, könnyedén keverhető. Az I-es típusú kollagénektől elvárt hatás eléréséhez továbbra is napi 10 gramm szedését javasoljuk.
A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található
meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porc
elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok
kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés során
kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik, így jut
a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van
emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem
terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált
marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek
megfelelő működésétét, hajlékonyságát.
A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával
kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén
esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban a gyomor- és bélnyálkahártyára a
táplálékból származó, nem előemésztett kollagén a jó hatású egyes szakemberek
szerint).
E kollagénünk jótékony hatásai, fogyasztásának élettani előnyei nem különböznek
a sertéskollagénünkéitől. Fontos azonban kiemelnünk, hogy
marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott, füvet legelő
szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik.
Adagolás: Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy
2 alkalommal. Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba
vagy pl. tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt.
E kollagénünk jótékony hatásai, fogyasztásának élettani
előnyei nem különböznek a sertéskollagénünkéitől, ezért az alábbi leírás sem
hordoz különbségeket. Fontos azonban kiemelnünk, hogy
marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott, füvet legelő
szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik.
Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagén típusú
fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és
különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a kollagén típusú
fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetet alkotó kollagének
90%-át egyetlen típus adja, az I-es típusú kollagén fehérje. A
kollagén-fehérjék a többi fehérjétől főleg nagyságukban és
aminosav-összetételükben különböznek. Ezek szervezetünk legnagyobb méretű
fehérjéi. Aminosav-összetételük pedig a többi fehérjéétől abban különbözik,
hogy glicin-tartalmuk nagyon magas (~35%), sokkal alacsonyabb az ún. elágazó
láncú aminosav-tartalmuk (BCAA: leucin, izoleucin, valin), nem tartalmaznak
triptofánt, és cisztein- és metionin-tartalmuk is jóval alacsonyabb. Ezek
óriási jelentőségéről hamarosan szó lesz.
A modern nyugati táplálkozásból szinte teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék,
hiszen fehérjeforrásaink nagyrésze színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú
állati részekből (csont, bőr, ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát,
csontlevest, körömpörköltet és hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy
hiba! Mivel az állati szervezet fehérje-tartalmának is jelentős része kollagén-fehérje,
és őseink illetve a mai vadászó-gyűjtögető népek fehérje-bevitelének szinte
teljes egésze állati eredetű, ezért logikus, hogy a fehérje-bevitelük komoly
hányada kollagén típusú kellett hogy legyen. Őseink és a mai vadászó-gyűjtögető
népek hasznosítottak mindent az állatból, nemcsak a húsát ették meg. Ebből
számomra az következik, hogy evolúciónk során a magas
kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez számunkra az egészséges. Ha az
elfogyasztott fehérjéknek csak csekély mennyisége kollagén-természetű, az
idegen a szervezetünk számára, és problémákat kell, hogy okozzon. A
következőkben e sejtést próbálom alátámasztani.
A csökkentett kalóriabevitellel (CR = Calorie Restriction) állatokon jelentős
élethossz-növekedést és csökkent betegségkockázatot lehet elérni. Állatok
esetén ezt könnyű volt megállapítani. Egyszerűen kevesebb ételt adtak a
kísérleti állatoknak, és megnézték, hogy a kontrollcsoporthoz képest mennyivel
éltek tovább, mennyivel kevesebb betegség fordult elő. Embernél ilyen kísérletet
csinálni ugye elég problémás. Ezért ott csak különböző mutatókat tudnak
vizsgálni, amelyekből következtetéseket tudnak levonni. A CR élethosszra és
egészségre gyakorolt pozitív hatását a kutatók jelentős mértékben tulajdonítják
a CR következtében csökkenő IGF-1-, tehát az inzulinutánzó növekedési faktor-,
és a növekvő IGFBP-3-szintnek, utóbbi az IGF-1-et megkötő, és káros hatásait
semlegesítő fehérje. Humán CR-vizsgálatokból 2008-ig csupán rövidtávú
kísérleteket rendeztek meg (pár hét – hónap). Ezekben rendre megállapították,
hogy embereknél is csökken az IGF-1-szint, tehát a CR hatásosnak bizonyul.
2008-ban azonban megszületett az eredménye az első olyan vizsgálatnak, ahol
hosszútávon vizsgálták a CR hatásait embereken. Itt azt vették észre, hogy a CR
embereken 3 hónapig eredményez csak csökkent IGF-1/ IGFBP-3-arányt, utána az
növekedni kezd. Ugyanakkor a magas kalória-, szénhidrát-, és alacsony
fehérjebevitellel rendelkező vegán csoport IGF-1/IGFBP-3-aránya hosszútávon is
alacsony marad. A CR-csoport néhány tagját megkérték, hogy miután az
IGF-1/IGFBP-3-arányuk visszaállt az eredeti, magas értékre, úgy folytassák a
CR-diétájukat, hogy a fehérjebevitelüket a vegán csoporthoz hasonlóan alacsony
szinten tartják. Ennek hatására újra visszacsökkent az arány a kedvező szintre.
A kutatók megállapítása, hogy az állatoknál tapasztaltakkal ellentétben a CR
emberek esetében növekvő élethosszt csak akkor eredményez, ha a fehérjebevitel
is korlátozva van (~0,8 g/testsúly-kg), nemcsak a kalória.
Egy másik, 2012-es vizsgálatban megállapították, hogy az ún. mTORC
fehérje-komplexet erősen, direkt módon aktiválják az ún. BCAA aminosavak, főleg
a leucin. Ezek az aminosavak a tejfehérjékben és a húsokban találhatóak csak
meg nagy mennyiségben. Az mTORC fokozott aktivitása azért akkora probléma, mert
mind az IGF-1, mind az inzulin ezen keresztül fejti ki negatív hatásai
nagyrészét. Az mTORC aktivitását fokozza az IGF-1 és az inzulin is. Éppen ezért
nem jó, ha ezek szintje magas. A fokozott mTORC-aktivitás csökkenti az
élethosszt, és fokozza a civilizációs betegségek kockázatát. Ma már
fejlesztenek is az mTORC aktivitása gátlásának elvén alapuló rák- és
szívrohamellenes gyógyszereket. A kutatók megállapítása, hogy egy húsokat
nélkülöző, zöldségeken és komplex szénhidrátokon alapuló paleolitszerű diéta
lenne a legmegfelelőbb!
Megrendezésre kerültek olyan állatkísérletek is, ahol az állatoktól megvontak
egyes aminosavakat. Mind a metionin, mind a triptofán megvonásával nőtt az
állatok élethossza, holott nem csökkentették a kalóriabevitelüket!
Mindez alátámasztja a kollagén-fehérjék túlsúlyának fontosságát. Miért is?
Ahogyan a cikk elején már írtam, a kollagén-fehérjék alig tartalmazzák a
problémás aminosavakat (BCAA-k, triptofán, metionin), míg a húsok és
tejfehérjék bővelkednek bennük. A mai vadászó-gyűjtögetők és őseink jóval több
fehérjét esznek/ettek, mint 0,8 g/testsúly-kg, amit a 2008-as kutatás ajánl, és
nem kivitelezhető egy szinte csak zöldségalapú diéta sem, amit a 2012-es
tanulmány ajánl. Ilyen alacsony fehérjebevitel amúgy sem egészséges
hosszútávon; az izom sorvadásához, az immunrendszer gyengüléséhez, és akár a
csontsűrűség csökkenéshez is vezethet közvetve.
A kollagén-fehérjék tehát csökkentik az mTORC aktivitását, és segítik
csökkenteni a triptofán- és metionin-szintet is. Mindezek jobb egészséghez és
hosszabb élethez vezetnek. Sőt, egy újabb, 2014-es kutatás már arra is enged
következtetni, hogy még az IGF-1-szint is csökkenthető a segítségével
mellékhatások nélkül, ami szintén növeli az élethosszt. Ehetünk sok fehérjét
tehát, de vigyázzunk, hogy fehérjebevitelünknek csak kb. a fele legyen színhús,
a többi pedig kollagén-típusú fehérjéket tartalmazó állati részekből származzon
(vagy kollagén-kiegészítőkből).
Lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen kollagén-kiegészítés. Elöljáróban
fontos tisztázni, hogy a normál étkezési zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is)
óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek alig emészthetőek. Így az étellel
elfogyasztott kollagénfehérjék (vagy zselatin) nem sok hatással tudnak lenni az
ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre stb. (kivéve, ha szuper emésztésünk
van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és hasonlót eszünk), viszont a
bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen azzal közvetlenül
érintkeznek, nem baj, ha nem mind emésztődnek meg. Ezzel szemben a kollagén
peptidek közel 100%-a a véráramba jut, így kifejti valamennyi hatását
mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle. A kutatásokban kizárólag
előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba
keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket
tartalmaznak. (A vizsgálatok abstract-jában csak mint „gelatin”-ra szoktak
hivatkozni rá, de a teljes tanulmányban a „methods and materials”-résznél
kifejtik részletesebben, hogy hány Daltonos vagy milyen kollagént használtak,
és ezek mindig hidrolizátumok/peptidek.) Persze a magas
kollagénfehérje-tartalmú étkezést folytató népeknél észrevehetjük ugyanazokat a
jó hatásokat, mint amiket a peptideknél megállapítottak, így én is azt gondolom,
hogy nagy mennyiségeben fogyasztva, jó emésztéssel hatásos lehet az is, ha sok
kollagénfehérjét tartalmazó ételt eszünk, de ennél sokkal lényegesebb, hogy
azért együnk sok kollagén-típusú fehérjét, mert az a többi fehérjével szemben
nem rendelkezik káros (öregítő, civilizációs betegségek kockázatát fokozó)
hatással. Tehát a kollagén peptideket a kollagén pozitív hatásaiért érdemes
fogyasztani, míg az étkezésünkben lévő kollagénfehérjéket meg azért, mert azok
az egyetlen fehérjeforrások, amelyeknek semmi hátulütőjük sincs, így az
egészségünket csak úgy tudjuk optimalizálni, ha a normál hús-, hüvelyes-
stb-fehérjebevitelt csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt,
csontlé, pacal, csirkeláb stb.) növeljük.
Mire jók
tehát a kollagén peptidek:
Bőr és haj:
- Csökkenti a nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat segít eltünteti.
- Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét.
- Fokozza a bőr kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát.
- Növeli a bőrben mért hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt.
- Csökkenti az arcbőr zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát.
- Vastagabb, sűrűbb hajhoz, gyorsabb hajnövekedéshez segít.
- Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a korpásodást).
- Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és nőknél is).
Továbbiak:
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat.
- Fokozza az alvás hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt).
- Fokozza a tanulási képességet, az emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin).
- Fokozza a nagyagyban az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek).
- Segíti csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok kiegyensúlyozása által.
- Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a
hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan
élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és
koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy
élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek
a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek
gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL
Vital SynergyTech Kft. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a
fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat,
továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink
hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó
kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s
azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók
tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a
termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő
rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL
termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
Készpénz
A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.
A posta pontos átvétel választásakor (MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata) csak előre fizetés lehetséges, a weboldalon keresztül online bankkártyával. Nem lehetséges az utánvétes fizetési mód kiválasztása. Ha a csomag átvételekor szeretne fizetni, akkor kérjük válassza a GLS házhoz szállítást vagy a GLS Pontos átvételt.
Bankkártyával - a rendelés leadásakor online
Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.
Bankkártyával - a csomag átvételekor
Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:
GLS házhozszállítás, MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata, GLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso
Egészségpénztári kártya
Csak azok a termékek fizethetők egészségpénztári kártyával, amiket az egészségpénztár elfogadott, jóváhagyott.
Ezeket a termék oldalon a termék képe alatt jobbra jelöli egy kis EP logó.
Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.