Blog

A kutyatartás kedvező egészségügyi hatásai

2019.08.12

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a társállatok gazdijai boldogabbak, egészségesebbek, kevésbé gondterheltek és magányosak, mint azok, akinek nincs házi kedvencük.

Evolúciós okok miatt nehéz fogyni?

2019.07.31

Aki próbált már diétázni, tudja, milyen nehéz. Végre megszabadulunk pár kilótól, pár napig nem figyelünk oda, és már vissza is jött. Miért van ez így? Valójában az a kérdés, miért nem segít szervezetünk egy olyan folyamatot, ami neki is abszolút hasznos lenne?

Amit az utazási betegségről tudni kell

2019.07.29

Valószínűleg mindenkinek van olyan családtagja vagy barátja, aki rosszul bírja az utazást. Ismerkedjünk meg a betegséggel, és nézzük, mit lehet tenni ellene!

Augusztusi allergia

2019.07.22

Pollenek, napfény, rovarok, gyümölcsök, napsütés: hogy csak néhányat említsünk az egyre többeket érintő különböző nyári allergia kiváltó okai közül. Különösen gyakori tünet a szénanátha, amit könnyű összetéveszteni egy enyhe megfázással.

Házi praktikák szúnyogok ellen

2019.07.05

Nem tudom, az elmúlt években valaki találkozott-e az ideihez fogható szúnyoginvázióval. Én biztosan nem. Ha valaki tud vásárolni hatásos szert ellenük jó, ha nem  – vagy még akkor is  –, érdemes kipróbálni a házi praktikákat.

Tippek, hogy jól sikerüljön a nyaralás

2019.06.25

Mindenki emlékszik olyan nyaralásra, amit tönkretett valamelyik gyerek duzzogása, a morcos szülő vagy a rossz szervezés. Adunk néhány tippet, hogy ezeket el tudja kerülni, és a nyaralás valóban szép élménnyé válhasson.

Alvás és mentális egészség

2019.06.19

A modernkori ember általában nem akkor alszik, amikor szeretne, és nem annyit alszik, amennyit szeretne. Az alváshiány okozta alvásdeficit folyamatosan nő, ami már rövid távon is a szervezet és az elme egyensúlyának megbomlásához vezethet.

Prosztataproblémák – vigyázzunk az apákra!

2019.06.13

Június 16. Apák napja. Keresve sem találhatnánk jobb apropót, hogy beszéljünk a férfiak egyik leggyakoribb betegségéről. A prosztatagondok sokaknál már 40 éves kor körül jelentkeznek, 80 körül pedig már 5-ből 4 férfi érintett. Ha időben felismerjük és kezeljük a problémát, sokat javíthatunk az érintett életminőségén.

Mit jelent egy szívdobbanás?

2019.06.06

Mind éreztük már úgy, mintha kihagyott volna egy ütemet a szívünk. Esetleg olyan gyorsan vert mikor izgultunk, hogy „majd kiugrott”. Meglepő lehet, de ezek nem csupán szólások, tényleg verhet lassabban vagy gyorsabban szívünk, kimaradhat egy dobbanás – ezekre érdemes odafigyelni és időben kivizsgáltatni.

Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást

2019.02.04

Különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra az idei szezonban is 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre.

Valentin-napi hagyományok

2019.02.04

Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi „szerelmes ünnepként”.

Szálljon szembe a stresszel – egyszerűbb, mint gondolná!

2019.02.03

Sokan szenvedünk a stressztől. Ellepnek az otthoni, munkahelyi közelezettségek, sokszor azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Gondolataink gyakran nem állnak le lefekvés után sem. Pörög a fejünkben a másnapi feladatlista, egy-egy megoldatlan probléma, kibeszéletlen konfliktus, nehezen teljesíthető elvárás.

Megegyem, ne egyem?

2019.02.03

Abban többé-kevésbé konszenzus van, hogy minél kevesebb cukrot, minél kevesebb zsiradékot kellene fogyasztanunk, törekednünk kellene rá, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, minél nyersebb állapotában, annál jobb. Ezek a gondolatok ma már a legtöbb háztartásba eljutottak, mindenki tisztában van velük. Vagy mégsem?

Változó kor – változó megítélés?

2019.02.02

Mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Bár különbözőek, egy platformra hozza őket koruk, a változó… és a színpadon nincs tabu. A Menopauza című musical, melyet nemrégiben mutattak be a fővárosi Játékszínben, az elmúlt években meghódította a világot. Vajon a színpadon kívül tabu-e a menpoauza? Mi is az, amit minden nőnek tudnia kellene róla?

Protézisműtét után

2019.02.02

Protézis beültetésével számos, például mozgásszervi betegségben szenvedő páciens életminőségét lehet látványosan javítani. A folyamat azonban nem ér véget a beavatkozással, a műtétet követően a páciens is tehet a minél jobb eredmény eléréséért. Hogyan?

Így tarthatjuk karban a szívünket

2019.02.02

Magyarország a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban, ha a szívbetegségek okozta halálozási arányt nézzük. Nálunk  az uniós átlagnál közel négyszer rosszabb az arány: 100 ezer ember közül 400-an vesztik életüket emiatt. Egy kis odafigyeléssel pedig könnyedén karban tarthatjuk szívünket.

A diétázás alapszabályai

2019.02.01

Az álomalak elérése rengeteg módot és megszámlálhatatlan csodaszert és módszert fejlesztettek már ki az évek során. A legjobbakban felfedezhető néhány közös pont, ezeket tekintettük át.

Meddig normális a feledékenység?

2019.02.01

Mikor intézhetjük el egy vállrándítással, ha valami kiment a fejünkből, és mikor jön el az a pillanat, amikor ideje felkeresnünk az orvosunkat? Íme pár jellemző példa, amik révén szépen kirajzolódik ez a határ.

Itt a farsang, áll a bál

2019.02.01

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap, 2019-ben február 6.), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése.

Félre a fájdalommal!

2019.01.31

A fájdalom a szervezet jelzése, nem betegség, hanem egy tünet, így elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni!

Miért nem tartjuk be az újévi fogadalmakat?

2019.01.30

Az emberek 75 százalékánál körülbelül január végére derül ki, hogy nem tartja be azokat a fogadalmakat, amiket szilveszterkor tett. Vajon miért van ez így?

A tavaszi megújulást a bőrrel és a hajjal kezdjük!

2019.01.17

Az első tavaszi napsugaraktól azonnal lángra lobban bennünk a megújulás vágya. A jó megjelenés pedig az ápolt bőrnél és az egészséges hajnál kezdődik. Fiatalító varázskrém, vagy csodasampon nem létezik, de a hajunk és a bőrünk egészségéért sokat tehetünk tavasszal!

Szorongás és pánikbetegség – mit tehetünk ellene?

2019.01.16

Bár a pszichés megbetegedések enyhébb formái között tartják számon, a pánikbetegség és a szorongás is komolyan ronthatja a páciensek életminőségét, önellátásra, társas kapcsolatok tartására és munkavégzésre való képességét. Enyhébb esetekben sokszor szelídebb módszerekkel is lehet kezelni a tüneteket.

Ezért fontos a helyes fültisztítás - Te vajon jól csinálod?

2019.01.08

A fülzsírt nemkívánatos kosznak tartjuk, amelytől mindenáron meg akarunk szabadulni. A zsíros fül valóban nem esztétikus látvány, de tudnunk kell, hogy természetes képződmény, amelynek komoly védőfunkciója van. Ha helytelenül akarunk tőle megválni, nem csak kellemetlenségeket, de betegségeket is előidézhetünk. Íme, a fültisztítás 4 alapszabálya!

Náthás kisbaba: nem nagy baj, de ne vegyük félvállról!

-0001.11.30

A csecsemők és a kisgyerekek évente akár 8-10 alkalommal is elkaphatnak olyan vírusos fertőzést, ami a jól ismert tünetekkel jár. A többnyire csak náthának vagy megfázásnak nevezett tünetegyüttest mögött kétszáznál is több vírus állhat, amik könnyen terjednek  bölcsődei vagy más gyermekközösségekben.

Titkok a házasságban

-0001.11.30

X. korán reggel felkelt, tisztálkodott, megborotválkozott, felöltözött, majd bekapta a reggelijét, és munkába indult, éppen úgy, mint minden hétköznap már hosszú évek óta. Csakhogy X-et már több mint egy éve elbocsátották a munkahelyéről, de ezt a tényt eltitkolta felesége elől.

Készüljön fel a hideg évszakokra!

-0001.11.30

Immunrendszerünk minden nap szorgos munkával védelmez minket a kórokozók, baktériumok, gombák és vírusok garmadájával szemben. Ez a roppant bonyolult és komplex védekezőrendszer szervezetünk elsődleges védőbástyája. Vértezze hát fel magát a hideg évszakokra az alábbi tanácsok megfogadásával!

Gyógynövények a mozgás öröméért

-0001.11.30

Mozgásszervi betegségeknek nevezzük az izmok, ízületeket és csontok kóros elváltozásait, melyeknek több típusát ismerjük. A betegségcsoport hazánkban nagyjából minden ötödik-hatodik embert érint. A kór kiegészítő kezelésére, és főként a tünetek enyhítésére több gyógynövény is alkalmas.