Blog

Nyáron valóban változik a vitaminszükségletünk?

2020.06.23

A nyári hónapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni, vagy kevésbé törődni a vitaminok fogyasztásával, pedig a szervezetünknek éppúgy szüksége van a megfelelő vitamin mennyiségre, mint a többi hónap során. Ugyanis az ásványianyagok és a vitaminok nem csupán az immunrendszer támogatásában és a megfázásos betegségek megelőzésében vesznek részt. Legalább annyira fontos szerepük van a csontok megóvásában, a hajunk és a bőrünk szépségének megőrzésében és az anyagcsere folyamatokban. Ezeknek a működése nincs évszakhoz kötve, így jól látszik, hogy nincs olyan, hogy szezonális vitaminszükséglet.

Ezeket a mondatokat SOHA ne mondd a gyerekednek!

2020.05.28

Jót akarunk a gyerekeinknek, de fáradtak vagyunk, sok a stressz a koronavírus vagy a munkahelyi feszültségek miatt, és igen, hozhatjuk magunkkal a rossz beidegződéseket a gyerekkorunkból. Kicsúszhatnak a szánkon olyan „mérgező” mondatok, amiket nem kellett volna kimondani. Ha ismerjük őket, talán könnyebb lesz rájuk odafigyelni.

Összekovácsolta a családokat a veszélyhelyzet

2020.05.18

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért áprilisi felmérése szerint a megkérdezettek negyede arról számolt be, hogy javultak családi kapcsolatai, miközben csak 4 százalékuk gondolja azt, hogy ezek romlottak.

Szúnyogviadal, szúnyogdiadal

2020.05.11

Kipirosodott és irritált bőr, elviselhetetlen viszketés: általában ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei. Mindenkinek van valami tuti módszere a csípések ellen, még akkor is, ha természetközelben a helyzettel időről-időre meg kell birkóznunk (esetleg barátkoznunk).

Most még fontosabb az asztmások megfelelő terápiája

2020.05.05

A koronavírus-járvánnyal és a karanténhelyzettel járó pszichés megterhelés, illetve a most kezdődő allergiaszezon megfelelő kezelés hiányában tovább fokozhatja az asztmások tüneteit.

Háziállattal könnyebb átvészelni a karantént

2020.04.28

Egy a magyar állattartók megkérdezésével készült felmérés szerint a háziállatok jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot.

Stigmatizálást is hozott a járvány

2020.04.23

„Gyalázzák az időseket ordenáré módon, mert elmennek vásárolni. Azoktól, akik ilyen hangnemben írogatnak, kérdezem: őket ki szülte?” – írta egy elkeseredett és dühös nyugdíjas korú hölgy egy népszerű internetes portálon. „Érdekelne, hogy került be a vírus az idősotthonokba, mert abban biztos vagyok, hogy közülük egy sem síelt Tirolban!” – vágja oda dacosan egy szüleit féltő fiatalasszony ugyanott.

Így őrizd meg mentális egészségedet a járvány idején

2020.04.14

Mindannyiunkat nagy kihívás elé állítottak az elmúlt hetek történései. Egyik napról a másikra bizonytalanná vált a munkahelyünk, fejreállt az életünk. Mentális egészségünket  azonban minden körülmények között meg kell őriznünk, ehhez adunk most néhány tippet.

A koronavírus-járvány pszichológiai hatásai

2020.04.06

A mostani helyzet azért különleges, mert a koronavírus-járvány olyan időszakban érkezett, amikor a világ ideges, nyugtalan és fáradt a hosszú évek óta tartó megoldatlan, és nem egy esetben megoldhatatlannak látszó feszültségek miatt. Fábián Tamás pszichológussal jártuk körbe a témát.

Hét tévhit a koronavírusról

2020.03.30

A mostanihoz hasonló egészségügyi válsághelyzet idején a legfontosabb, hogy csak hiteles forrásból tákékozódj, hiszen tele van a net hamis információkkal. Az Egészségügyi Világszervezet összeállított belőlük egy listát – böngészd nyugodtan, ebben meg lehet bízni!

Játék karantén idején

2020.03.23

Ha már úgyis karanténba kényszerültünk, próbáljuk a lehető legjobban kihasználni azt az időt, hogy együtt legyünk a családdal. Emlékezzünk majd úgy vissza erre az időszakra, hogy ez volt az, amikor olyan szuper dolgokat csináltunk együtt!

Ezért ölelgesd a kisbabádat minél gyakrabban!

2020.03.09

Azt senkinek nem kell magyarázni, milyen jó érzés megölelni a kisbabáját. De azt tudtad-e, hogy nagyon hasznos is? Az ölelés során ugyanis olyan hormon termelődik a baba szervezetében, aminek számos kedvező egészségügyi hatása van.

Megvan a baba, miért vagy szomorú?

2020.03.02

Ha terhesség utáni (vagy előtti) depresszióval küzdesz, nem vagy egyedül: a terhes nők mintegy 25%-ánál mutatkoznak depresszív tünetek, 10-15%-uk a szülés előtt és után a depresszió súlyosabb formájával küzd. Ezerből egy nő szenved a szülés utáni pszichózistól.

Ezt kell tudnod a koronavírusról

2020.02.26

Olvasd el a Konzuli Szolgálat javaslatát arról, mit kell tenned, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést! Adunk egy hasznos tippet is, hol találsz naprakész adatokat a fertőzöttek számáról.

5 tipp, hogyan foglalhatsz le egy kisgyereket a szobában

2020.02.24

Hiába süt egyre többet a nap, messze van még az az idő, amikor órákat ücsöröghetünk a játszótéren. Mit kezdjünk addig egy kisgyerekkel otthon, aki már unja a bezártságot? Klikkelj, cikkünkben adunk pár bevált tippet.

Ezért veszélyes a HPV-vírus a gyereket tervező nők számára

2020.02.12

Tudtad, hogy vannak olyan fertőzések, amelyeknek – legalábbis kezdetben – nincs tünetük, mégis okozhatnak problémát, ha terhesség előtt állsz, vagy már várandós is vagy? Szerencsére a nőgyógyászati kontrollvizsgálat segít a fertőzés azonosításában és a kezelésben. Sorozatunk első részében dr. Ujházy András nőgyógyásszal beszélgettünk a humán papillóma (HPV)-vírusról.

Egyszerűbbé válik az e-recept kiváltása

2020.02.03

Több probléma is felmerült 2020 januárjában az e-recept kapcsán, különösen akkor ha valaki más gyógyszerét akarta kiváltani. Hamarosan módosítják az erre vonatkozó jogszabályt, így zökkenőmentesebb lesz a folyamat. De hogyan lehet elkerülni a problémákat addig is? Cikkünkből megtudhatod!

Megfázás kezelése terhesség alatt

2020.01.27

Megfáztam. Most mi lesz? – nézett rám mély kétségbeeséssel az egyik várandós barátnőm. A megfázás normál esetben tényleg nem nagy ügy, de a kismamáknak óvatosan kell kezelniük a gyógyszereket.

4 tipp – így érezheted magad kevésbé fáradtnak télen

2020.01.22

Tegye fel a kezét, aki egy téli reggelen nehezen kászálódik ki az ágyból, napközben sokat ásítozik és csak akkor tud dolgozni, ha megivott pár kávét? Azt is mondhatnánk, hogy ez normális télen, pedig lehet tenni ellene.

A nagy terhesvitamin-dilemma: Mit, mikor és miért?

2020.01.20

Megoszlanak a vélemények a gyermekvállalásra való felkészülés kapcsán. Vannak, akik szerint megy majd minden magától, mint a karikacsapás", és vannak, akik szerint érdemes tudatosan készülni a fogantatásra és a terhességre, ezért törekednek az egészséges életmódra.

Az időskori egészség titka: kevesebb ücsörgés, több mozgás

2020.01.13

Kisebb eséllyel következik be a csípőtáji törés – időskori combnyaktörés, csípőcsonttörés és pretrochanter, azaz a tokon kívül, a combcsont felső végén létrejövő törés – azoknál az idősebb nőknél, akik naponta végeznek valamilyen könnyű mozgást, például sétálnak.

Téli vitaminforrásaink

2020.01.06

A téli időszakban még fontosabb odafigyelnünk a vitaminpótlásra, mint a többi évszakban, ugyanis nehezebb vitamindús ételekhez jutnunk. Napi 400-600 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztása javasolt, több adagban.

Önsorsrontó szokásaink

2020.01.02

A boldogságról legtöbben úgy gondolkodunk, hogy az valami olyasmi, ami szerencsés esetben „megtörténik” velünk, „elérkezik” vagy „megadatik” nekünk. Pedig a boldogság tanulható: kora gyermekkortól történő tanulással, rendszeres ismétlésen alapuló újratanulással és fáradhatatlan gyakorlással sajátíthatjuk el.

Véradásra hív az OVSZ és a Vöröskereszt

2019.12.17

Az idei, hatnapos karácsonyi időszakban különösen fontos a véradás, mert legrövidebb lejáratú vérkészítmények felhasználhatósága öt nap. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vöröskereszt is kéri: adjatok vért az ünnepek alatt!

Ősi ösztönök rángatnak bele a karácsonyi vásárlásba

2019.12.12

Ön is érzi a nyomást, hogy most már be kellene szerezni a karácsonyi ajándékokat? Nyomasztja a tudat, hogy egyre kevesebb ideje van hátra, vagy lemarad az ünnepi akcióról? Ne aggódjon, mindannyian így működünk, belénk van égetve. Ismerje meg párat a vásárlási ösztönök közül, hogy ellent tudjon állni, ha akar!

Megújultunk!

2019.12.05

TÍZ ÉV UTÁN MEGÚJULT A GYÓGYLINE.HU, a Gyógyhír Patika webáruháza.

Érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

2019.11.25

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány. Aki most beadatja magának az influenza elleni ingyenes védőoltást, annak addigra kialakul a védettsége. Különösen a kockázati csoportba tartozóknak érdemes erre odafigyelni.

Aludjon többet az egészségéért!

2019.11.25

Mikor ébredt fel ma reggel? Rendesen kialudta magát? Nem? Lehet, hogy ön is azok közé tartozik, akik alvásproblémákkal küzdenek, de nem ismerik fel, vagy nem akarják tudomásul venni. Magyarországon elég sokan vannak ezzel így.

Afta, herpesz gyors kezelése

2019.11.25

A herpeszt szinte mindenki ismeri, és tudjuk, hogy vírus okozza. A hasonló kellemetlenségekkel járó afta kialakulásának okát azonban még nem tudják az orvosok, bár összefüggésbe hozzák az immunrendszer gyengülésével.

Kilenc gyógynövény egészségünk szolgálatában

2019.11.25

Nagyon sok gyógynövény van az egészségünk és immunrendszerünk támogatására, melyek használatával megelőzhető, hogy megbetegedjünk. Ismerjünk meg közülük néhányat!