Az ünnepek alatt mindenki félreteszi a reformkonyha ételeit, felfüggeszti a diétákat, s olyan hagyományos receptek kerülnek elő, amiknek egyszerűen nem lehet ellenállni. A nagy családi ebédek-vacsorák idején pedig hajlamosak vagyunk arra, hogy többet, gyorsabban együnk-igyunk a kelleténél. Az eredmény a többletkilókon túl kínzó gyomor-, máj- és epepanaszok.
A nehéz, zsíros, húsos ételek, nehéz édességek, alkohol, szénsavas üdítők együtt és külön-külön is károsak, terhelők. Minden ilyen étel óriási csapás a normál baktériumflórának, tömegével (kilószámra) pusztulnak a baktériumok, és azok szétesésével újabb kellemetlen „mérgezési" tünetek keletkeznek.
Ilyenkor segíthetnek a tehermentesítő napok, a léböjtkúra. Hosszúsága lehet 1-5 nap. Fontos elve, hogy természetes eredetű folyadékot igyunk (gyógyteák, ásványvíz vagy tiszta víz, frissen préselt levek, alkalikus vizek, fűszer- és sószegény levesek). A gyógyteák főleg édesítés nélküli keserűteák legyenek: cickafarkfű, ezerjófű, ürömfüvek, apróbojtorján, vidrafű és pemetefű vagy illóolajos növényekből főzött kamilla, édeskömény, citromfű. Ezek a füvek javítják az epeképződést, serkentik az emésztést, csökkentik a teltségérzetet, puffadást. Igyunk borsmenta- és emésztésjavító ánizsteát! Ezek nagyon jó görcsoldók és baktériumölők.
Diétázzunk! Ha eszünk, akkor, keveset és egyszerűt: kétszersültet, főtt krumplit, rizst, esetleg almát, de ezeket ne együtt, csak közülük egyiket, alaposan megrágva. Gyomorbántalmakra nagyon hasznosak a savellenes szerek. Elsősegélyként bevehetünk szódabikarbónát, pH Balance-t vagy Basica készítményeket, egy-két kiskanállal egy pohár vízben. Igyunk alkalikus vizeket: Salvus, Parádi vizet étkezés előtt két órával napi 3x2,5 dl-t néhány napig. Enyhíti a bélgörcsöt, ha a fájdalmas területre törülközőbe csavart meleg vizes - nem túl forró - gumipalackot helyezünk minimum fél óráig, amíg a görcsök enyhülnek.
A sok savat megköti és semlegesíti még a száraz fehér kenyér, a banán, a nyers burgonya leve és kis mennyiségben a hígított vagy a sovány tej. Előnyös az emésztést serkentő, a fehérjebontást segítő papaya- és ananászkivonatok fogyasztása és az enzimtabletták. Erős epehajtó, baktériumölő és az emésztést is segíti a grépfrútmag-kivonat. Mit tehetünk még szeszes italok okozta panaszok esetén? Alkoholfogyasztáskor szervezetünk sok folyadékot veszít, a másnaposság egyik ellenszere az, hogy lefekvés előtt sok vizet iszunk. A sós-savanyú lé is jó hatású. Kávét ne igyunk! Ha lefekvéskor mintegy 30 g cukrot elfogyasztunk, felgyorsul az alkohol lebontása. Egy fájdalomcsillapító tabletta és egy kis lúgos por lefekvés előtt csökkenti a másnaposság kialakulását. A frissítő rozmaringos fürdő javítja keringésünket, elősegíti a káros bomlástermékek kiürülését szervezetünkből.
Dr. Tamasi József
belgyógyász szakorvos