A nyarat jelzi, amikor az édes cukorborsó megjelenik a piacon. Hamarosan követi a zöldbab, friss ízekkel gazdagítva étrendünket. Most bátran ehetjük, mert bár a száraz hüvelyesek energiatartalma a legmagasabb a zöldségek között, a friss termés akár a fogyókúrában is helyet kaphat.
A borsó és bab a legrégebben termesztett növények közé tartozik. A borsó Közép-Ázsiából, a bab Közép-Amerikából került az asztalunkra. Mindkét növény alapélelmiszernek számít, frissen, zöld állapotban és szárított magként vagy lisztté őrölve egyaránt fogyasztják világszerte. A zöldborsó és a zöldbab csak rövid ideig tárolható, hűtőszekrényben 1-2 napig őrzi meg minőségét.
Zöldborsó
Elsőként a cukorborsó édesíti meg a változatos ételekre vágyók napjait. Jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot, ezen belül egyszerű cukrot tartalmaz.
Fogyasztható nyersen, csemegeként, vagy a hüvelyével együtt készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, köretet. A cukorborsó hüvelyét is megehetjük, mert nincs belső rostos pergamenhártyája, ami miatt a többi fajta zöld burkát ugyan belefőzhetjük az ételbe, tálalás előtt azonban kidobjuk.
A kifejtőborsó zsenge állapotban csak rövid ideig szedhető, mert az érés során a magban lévő cukor 1-2 nap alatt keményítővé alakul és a borsószem lisztessé válik. Ez a fajta szárítva jól tárolható, hántolva zöld vagy sárga feles borsóként fogyasztjuk. A velőborsó hosszabb ideig marad zsenge, a szemekben a cukor lassan alakul át keményítővé.
Zöldbab
A magyar háziasszonyok a sárgahüvelyű zöldbabot részesítik előnyben, pedig a zöldhüvelyű legalább olyan ízletes. A zsenge zöldbab szénhidrát- és energiatartalma rendkívül alacsony, ezért a fogyókúrás étrendben megbecsült helye lehet. Felhasználhatjuk levesnek, főzeléknek, köretnek, salátának, rakott ételnek. Nyersen ne együk, pár percig sós, forró vízben előfőzve használjuk fel. A fejtett babból (már nem zöldbab, de még nem teljesen érett szárazbab) leves, saláta készíthető.
Gáz van!
A zöldségek többsége egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, ám a hüvelyesekben bonyolultabb összetételű oligoszacharidok vannak, ezek lebontását a vastagbél baktériumai kezdik el. A folyamat gázképződéssel jár, puffadást okoz. Ezt a hatást fűszerekkel tudjuk ellensúlyozni: kitűnő szélhajtó a kömény, a babér, a majoránna.
Zöldborsósaláta
Hozzávalók
35 dkg zsenge zöldborsó, 2 szál póréhagyma, 1 kis fej jégsaláta, 10 dkg pirított szezámmag,
1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 6 evőkanál olívaolaj, só
Elkészítés:
Kevés olajon, egy pici vízzel, csipetnyi sóval megpároljuk a zöldborsót. A jégsalátát és a pórét kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk borsót. A gyömbért, a péppé zúzott fokhagymát elkeverjük az olajjal és a citromlével, a salátára locsoljuk, összeforgatjuk, rászórjuk a szezámmagot. Tálalhatjuk sült szárnyassal, halszelettel vagy tofuval.
Kolimár Éva
2010/06.