A megnövekedett csomagszámok miatt a szállítási idő akár 2-3 munkanappal is megnövekedhet!
Elnézésüket kérjük az esetleges kellemetlenségekért.

Zovirax Duo krém ajakherpeszre 2 g

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Zovirax Duo krém ajakherpeszre 2 g

Gyártó: GlaxoSmithKline

Súly: 10 g

Egységár: 1 056 Ft / gramm

Nyilv. szám: OGYI-T-23182/01

Cikkszám: 156636

Szállítási idő: 5 nap

Bruttó fogyasztói ár:

2 111 Ft (2 010 Ft + 5% ÁFA)

A Zovirax Duo két hatóanyagot tartalmaz: aciklovirt és hidrokortizont. Az aciklovir egy vírusellenes hatóanyag, amely segít legyőzni az ajakherpeszt okozó vírust. A hidrokortizon egy enyhe szteroid, amely csökkenti az ajakherpesszel járó gyulladást.

A Zovirax Duo felnőttek és 12 éves, illetve idősebb serdülők kezelésére használható.

A Zovirax Duo krémet az ajkakon és az arcon jelentkező herpeszkorai jeleinek és tüneteinek (pl. bizsergés, viszketés, illetve bőrpír) kezelésére alkalmazzák, hogy csökkentsék a herpeszes hólyagok kialakulásának esélyét.

Betegtájékoztató:

1.       A GYÓGYSZER NEVE

 

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

 

 

2.       MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

50 mg aciklovir és 10 mg hidrokortizon 1 gramm krémben.

 

Ismert hatású segédanyagok: 67,5 mg cetil-sztearil-alkohol és 200 mg propilén-glikol 1 gramm krémben.

 

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.       GYÓGYSZERFORMA

 

Krém.

Fehér színű krém.

 

 

4.       KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1     Terápiás javallatok

 

A kiújuló herpes labialis (ajakherpesz) korai jeleinek és tüneteinek kezelésére, az ajakherpesz fekélyes hólyagokká történő progressziója csökkentése érdekében, immunkompetens felnőttek, illetve 12 éves és ennél idősebb serdülőknél.

 

4.2     Adagolás és alkalmazás

 

Adagolás

 

Felnőttek illetve 12 éves és idősebb serdülők

A Zovirax Duo-t naponta öt alkalommal - kb. 3-4 óránként, az éjszakai kezelés kihagyásával - 5 napon át kell alkalmazni. A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni, lehetőleg az első jelek vagy tünetek megjelenését követően, azonnal. Minden alkalommal elegendő mennyiségű krémet kell felvinni az érintett terület befedésére, beleértve a hólyagok külső széleit is, ha azok jelen vannak.

 

A kezelés 5 napig tart. Ha a hólyagok 10 nap után is jelen vannak, a beteget orvoshoz kell irányítani.

 

Gyermekek

A Zovirax Duo biztonságosságát és hatásosságát 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.

 

Az alkalmazás módja

 

Kizárólag külsőleges alkalmazásra.

 

A krém alkalmazása előtt és után kezet kell mosni, valamint a fertőzés súlyosbodásának, illetve továbbterjedésének megelőzése érdekében kerülni kell a hólyagok felesleges dörzsölését vagy törölközővel való érintését.

 

 

 

 

4.3     Ellenjavallatok

 

A készítmény hatóanyagaival, a valaciklovirral vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

 

A Herpes simplex vírustól eltérő bármely más vírus által okozott, illetve gombás, bakteriális vagy parazitás eredetű bőrfertőzés.

 

4.4     Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Kizárólag külsőleges alkalmazásra: az ajkakon és az arcon jelentkező herpesz kezelésére alkalmazandó. Nem alkalmazható a nyálkahártyákon (pl. szemben, szájüregben, orrban vagy a nemi szerveken).

 

A Zovirax Duo nem alkalmazható a genitális herpesz kezelésére.

 

Különösen vigyázni kell, hogy szembe ne kerüljön.

 

Súlyos, kiújuló herpes labialis esetén ki kell zárni egyéb fennálló betegségeket.

 

Nem alkalmazható okkluzív kötéssel, pl. tapasszal vagy speciális herpesztapasszal.

 

A Zovirax Duo nem alkalmazható immunhiányos betegek esetén a pseudo-opportunista fertőzések, illetve a gyógyszerre rezisztens patogén törzsek kialakulásának lehetősége miatt, amelyek szisztémás antivirális kezelést igényelnek.

 

Fel kell hívni az ajakherpeszben szenvedők figyelmét arra, hogy kerüljék a vírus terjesztését, különösen aktív laesiók fennállása esetén (pl. az alkalmazás előtt és után mossanak kezet).

 

Kerülni kell a hosszútávú, folyamatos alkalmazást. A gyógyszer 5 napnál tovább nem alkalmazható.

 

Az egyidejűleg fennálló, egyéb eredetű dermatitisz esetén történő alkalmazást nem vizsgálták.

 

Cetil-sztearil-alkoholt tartalmaz, mely helyi bőrreakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz). Propilén-glikolt tartalmaz, mely bőrirritációt okozhat.

 

4.5     Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

A Zovirax Duo-val nem végeztek interakciós vizsgálatokat.

 

4.6     Termékenység, terhesség és szoptatás

 

Terhesség

A Zovirax Duo terhesség alatt csak abban az esetben alkalmazható, ha a potenciális terápiás előnyök meghaladják az alkalmazásból eredő esetleges ismeretlen kockázatokat. Mindazonáltal a topikálisan alkalmazott aciklovirből és hidrokortizonból származó szisztémás expozíció nagyon csekély mértékű.

 

Az aciklovir forgalomba hozatalt követő terhességi regiszterében bármely gyógyszerformában alkalmazott aciklovir-expozíciónak kitett terhességek kimenetelei szerepelnek. Az aciklovir-expozíciónak kitett személyeknél a regiszter nem mutatott emelkedést a születési rendellenességek számában az általános populációhoz képest.

 

A hidrokortizonra vonatkozóan rendelkezésre álló kiterjedt klinikai adatok nem mutatnak fokozott teratogenitási kockázatot a topikális kortikoszteroidok klinikai alkalmazásával kapcsolatban. Alacsony expozíció mellett végzett állatkísérletekben a fejlődési toxicitás vonatkozásában káros hatásokat figyeltek meg.

 

Szoptatás

Az aciklovir és a hidrokortizon szisztémás alkalmazás esetén átjut az anyatejbe. Azonban a Zovirax Duo anyai alkalmazását követően a szoptatott csecsemőkbe átjutó dózisok elhanyagolhatóak. A Zovirax Duo azonban csak abban az esetben használható szoptatás során, ha alkalmazása egyértelműen szükséges.

 

Termékenység

Nem állnak rendelkezésre humán adatok a topikálisan alkalmazott Zovirax Duo termékenységre gyakorolt hatásának értékeléséről.

 

4.7     A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A Zovirax Duo nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

4.8     Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A mellékhatások az alábbi táblázatban szervrendszerek és gyakoriság szerint kerülnek felsorolásra. A gyakorisági kategóriák definíciója: nagyon gyakori (≥ 1/10), gyakori (≥ 1/100 - < 1/10), nem gyakori (≥1/1000 - < 1/100), ritka (≥ 1/10 000 - < 1/1000), nagyon ritka (< 1/10 000), illetve nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Szervrendszer szerinti osztályok

Mellékhatások/Nemkívánatos események

Gyakoriság

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Bőrszárazság, illetve a bőr pikkelyes hámlása.

Gyakori

Átmeneti égő, bizsergő, tűszurkálásszerű érzés (a gyógyszer alkalmazását követően).

Viszketés.

Nem gyakori

Erythema

Bőrszín változás.

Okkluzív kötés alatt történő alkalmazást követően kontakt dermatitiszt figyeltek meg bőrgyógyászati biztonságossági vizsgálatok során. Azon esetekben, amikor érzékenységi teszteket végeztek, a kiváltó anyag a hidrokortizon, vagy a krém valamely segédanyaga volt.

Az alkalmazás helyén kialakuló reakciók, beleértve a gyulladás jeleit és tüneteit.

Ritka

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Azonnali túlérzékenységi reakciók, beleértve az angioedema-t is.

Nagyon ritka

 

Az aciklovir hatóanyag önmagában történő alkalmazásával kapcsolatos forgalomba hozatalt követő tapasztalatok alapján nagyon ritka mellékhatásként azonosították az azonnali túlérzékenységi reakciókat, beleértve az angiödémát.

 

Gyermekek

 

A 12-17 éves serdülőknél a biztonságossági profil hasonló volt a felnőtteknél tapasztalthoz.

 

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

 

4.9     Túladagolás

 

A minimális szisztémás expozíció miatt a Zovirax Duo krém 2 grammos tubusának teljes tartalma lenyelése esetén vagy topikálisan történő alkalmazása esetén sem várható kellemetlen hatás. Túladagolás gyanúja esetén tüneti kezelést kell alkalmazni.

 

 

5.       FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

5.1     Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiás csoport: vírusellenes szerek, ATC-kód: D06BB53

 

A Zovirax Duo 5% w/w aciklovirt és 1% w/w hidrokortizont tartalmazó kombinációs készítmény.

 

Hatásmechanizmus

 

Az aciklovir antivirális gyógyszer, amely in vitro nagyon hatásos a Herpes simplex vírus (HSV) I. és II. típusa ellen. Az aciklovir a herpeszvírussal fertőzött sejtekbe jutva aktív aciklovir-trifoszfáttá foszforilálódik. E folyamat első lépése függ a HSV-ben kódolt timidin-kináz enzim jelenlététől. Az aciklovir-trifoszfát a herpesz-specifikus DNS-polimeráz gátlójaként és szubsztrátjaként működik, meggátolva a további vírus DNS-szintézist a normális sejtfolyamatok befolyásolása nélkül.

 

A hidrokortizon enyhe kortikoszteroid, amelynek számos immunmodulációs hatása van. Helyileg alkalmazva elsődleges szerepe a különféle gyulladásos bőrbetegségek kontrollja.

 

A Zovirax Duo, amely az aciklovir antivirális aktivitását és a hidrokortizon gyulladáscsökkentő hatását kombinálja, csökkenti az ajakherpesz fekélyes hólyagokká történő progresszióját. Ennek pontos mechanizmusa nem teljesen ismert, de úgy gondolják, hogy a vírustevékenység megszűnésével és az ajakban a helyi gyulladásos reakciók enyhülésével áll összefüggésben, amely a herpes labialis jeleinek és tüneteinek csökkenéséhez vezet.

 

Klinikai hatásosság és biztonságosság

 

Felnőttek

Egy kettősvak, randomizált klinikai vizsgálatban 1443 kiújuló herpes labialisban szenvedő beteget kezeltek Zovirax Duo-val, 5%-os aciklovir krémmel, illetve önmagában alkalmazott vivőanyaggal. Az elsődleges végpont az ajakherpesz fekélyes hólyagokká alakulásának megelőzése volt. A Zovirax Duo-val kezelt betegek 58%-ánál alakultak ki fekélyes hólyagok az 5% aciklovirt tartalmazó vivőanyaggal kezelt betegek 65%-ával (p=0,014) és a csak önmagában vivőanyaggal kezelt betegek 74%-ával (p<0,0001) szemben. Azoknál a betegeknél, akiknél fekélyes hólyagok alakultak ki, az egyes epizódok átlagos időtartama a Zovirax Duo csoportban 5,7, a vivőanyagban adott 5% aciklovirt alkalmazó csoportban 5,9, míg a vivőanyaggal kezelt csoportban 6,5 nap volt (p=0,008 a Zovirax Duo és a hatóanyag nélküli vivőanyag vonatkozásában).

 

Gyermekek és serdülők

Egy nyílt elrendezésű biztonságossági vizsgálatot végeztek 254 kiújuló herpes labialisban szenvedő, 12-17 éves résztvevővel. A kezelést a felnőttekével azonos adagolási renddel végezték, és a résztvevőket a mellékhatások alakulásának vonatkozásában követték. A biztonságossági és hatásossági profil hasonló volt a felnőtteknél megfigyeltekhez.

 

Immunhiányos betegek

A biztonságosságot randomizált, kettősvak klinikai vizsgálatban tanulmányozták 107 enyhe, illetve közepesen súlyos immunszuppressziós felnőtt bevonásával, akiket vagy Zovirax Duo krémmel, vagy 5% aciklovirt tartalmazó vivőanyaggal kezeltek. A biztonságosság és a kiújulások gyakorisága a kiújult Herpes simplex vírus fertőzés kezelése utáni 1 éves követési időszakban hasonló volt a két kezelési csoport között.

 

5.2     Farmakokinetikai tulajdonságok

 

A Zovirax Duo-val nem végeztek klinikai farmakokinetikai vizsgálatokat.

 

Felszívódás

A korlátozott felszívódás miatt az aciklovir szisztémás expozíciója várhatóan alacsony az aciklovirt és hidrokortizont tartalmazó krém helyi alkalmazását követően.

 

A glükokortikoidok képesek átjutni az epidermisz stratum corneum rétegén és hatást gyakorolni a mélyebben lévő sejtrétegekre. Általában a dózisnak csak kis része szívódik fel, amely így várhatóan nem befolyásolja a hormonegyensúlyt. A glükokortikoidok fokozott felszívódás esetén (pl. nagy, gyulladt bőrfelületen vagy olyan bőrfelszínen alkalmazva, amelyben az epidermisz stratum corneum rétege sérült) szisztémás hatást fejthetnek ki. Az okkluzív kötés fokozza a felszívódást.

 

5.3     A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

 

A hagyományos – farmakológiai biztonságossági, ismételt adagolású dózistoxicitási, genotoxicitási, karcinogenitási, reprodukcióra-, és fejlődésre kifejtett toxicitási – vizsgálatokból származó nem-klinikai jellegű adatok azt igazolták, hogy a készítmény alkalmazásakor humán vonatkozásban különleges kockázat nem várható.

 

 

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

 

6.1     Segédanyagok felsorolása

 

Cetil-sztearil-alkohol, folyékony paraffin, Poloxamer 188, propilén-glikol, izopropil-mirisztát, nátrium-lauril-szulfát, fehér lágy paraffin, citromsav-monohidrát, nátrium-hidroxid (a pH beállításához), sósav (a pH beállításához), tisztított víz.

 

6.2     Inkompatibilitások

 

Nem értelmezhető.

 

6.3     Felhasználhatósági időtartam

 

2 év.

 

Az első felnyitást követő felhasználhatósági időtartam: 3 hónap.

 

6.4     Különleges tárolási előírások

 

Legfeljebb 25 oC-on tárolandó.

Hűtőszekrényben nem tárolható!

Nem fagyasztható!

 

6.5     Csomagolás típusa és kiszerelése

 

2 g krém HDPE kupakkal lezárt, laminált HDPE/Al tubusban, vagy

2 g krém HDPE csavaros kupakkal lezárt, belül epoxi-fenol lakk réteggel

bevont alumínium tubusba töltve.

 

 

6.6     A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

 

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

 

Megjegyzés:X (egy keresztes)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

 

 

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

 

GlaxoSmithKline-Consumer Kft.

1124 Budapest

Csörsz u. 43.

Magyarország

 

 

8.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I)

 

OGYI-T-23182/01                  1x2 g                                            alumínium tubus

 

 

9.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

 

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2017.04.06.  

 

 

10.     A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA: 2017.04.06.