Advil Cold Rapid 200mg/30mg lágy kapszula 10 db

Az Egészségpénztári számlára elszámolható
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
Advil Cold Rapid 200mg/30mg lágy kapszula 10 db

Az új Advil® Cold Rapid hatékony megoldást kínál a megfázás és az inluenza számos tünetének kezelésére: csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású.

Gyártó:
Pfizer
Nyilv. szám:
OGYI-T-22705

10 db
Rendelhető Hasonló termékeket keresek (Szállítási, átvételi idő: legfeljebb 3 nap)
nincs kiszállítás
Csak személyesen átvehető termék
(A terméket a hatályos jogszabályok értelmében, csak személyesen tudod átvenni)
Átvételi pont: 1086, Budapest, Teleki tér 5, kattintson a részletekért
Részletes leírás
Szállítási információk
Fizetési információk

 

 

1.         A GYÓGYSZER NEVE

 

Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

           

 

2.         MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

 

Hatóanyagok lágy kapszulánként:                                     

ibuprofén                                                            200 mg

pszeudoefedrin-hidroklorid                                 30 mg

 

Ismert hatású segédanyagok: szorbit (E420), szójalecitin, kálium.

 

Ez a gyógyszer lágy kapszulánként 15,871 mg káliumot tartalmaz.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

 

 

3.         GYÓGYSZERFORMA

 

Lágy kapszula (kapszula).

Átlátszó, ovális lágy zselatin-kapszula átlátszó folyadékkal töltve, fekete színű „200/30” jelöléssel.

 

 

4.         KLINIKAI JELLEMZŐK

 

4.1       Terápiás javallatok

 

Az Advil Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula (továbbiakban: Advil Cold Rapid) a megfázás és az influenza tünetei, például az orrdugulással (nasalis pangással) és az orrmelléküregek eldugulásával (sinusitisszel) járó fejfájás, láz, torokfájás, kisebb fájdalmak enyhítésére javasolt felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél.

 

4.2       Adagolás és alkalmazás

 

Kizárólag szájon át történő és rövid távú alkalmazásra.

 

Ez a kombinált gyógyszerkészítmény akkor alkalmazandó, amikor mind a pszeudoeferdin-hidroklorid dekongesztáns hatására, mind az ibuprofén fájdalom- és/vagy gyulladáscsökkentő hatására szükség van. Amennyiben az egyik tünet (akár az orrdugulás, akár a fejfájás és/vagy láz) dominál, a monoterápia előnyösebb lehet.

 

Adagolás

 

Felnőttek, idősek és 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők:

1 kapszula 4-6 óránként, 24 óra alatt azonban összesen legfeljebb 6 kapszula alkalmazható.

 

Erősebb tünetek fennállása esetén egyszerre 2 kapszula (400 mg ibuprofén/60 mg pszeudoefedrin-hidroklorid) is bevehető. Az adagot szükség esetén meg lehet ismételni hat órás időközönként, mindazonáltal továbbra sem szabad túllépni a maximális napi adagot, amely összesen 6 kapszula (1200 mg ibuprofén és 180 mg pszeudoefedrin-hidroklorid).

 

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető a tünetek ellen hatásos legkisebb adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával (lásd 4.4 pont). A kezelés maximális időtartama 5 nap, kivéve ha az orvos másképpen rendeli.

 

Gyermekek és serdülők

Az Advil Cold  Rapid alkalmazása ellenjavallt 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

 

Vese- és májelégtelenség

Dóziscsökkentés enyhe- vagy középsúlyos vese- vagy májkárosodás esetén nem szükséges (lásd 4.4 pont). A legkisebb hatásos dózist kell alkalmazni.

 

Az alkalmazás módja

 

Kizárólag szájon át történő alkalmazásra. A kapszulát egy pohár vízzel kell bevenni.

 

4.3       Ellenjavallatok

 

A készítmény hatóanyagaival vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

 

Azok a betegek, akiknél korábban túlérzékenységi reakció (pl. asztma, bronchospasmus, rhinitis, angioödéma, urticaria) jelentkezett ibuprofén, acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásakor.

 

Aktív vagy a kórelőzményben szereplő visszatérő peptikus fekély vagy vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy több megkülönböztethető epizódja).

 

Korábbi NSAID-kezeléshez kapcsolódó gastrointestinalis vérzés vagy perforatio a kórelőzményben.

 

Súlyos szívelégtelenségben (NYHA IV. stádium), veseelégtelenségben vagy májelégtelenségben szenvedő betegek (lásd 4.4 pont).

 

Terhesség és szoptatás idején (lásd 4.6 pont).

 

12 éves kor alatti gyermekeknél.

 

Súlyos cardiovascularis betegség, tachycardia, hypertonia, súlyos veseelégtelenség, angina pectoris, hyperthyreosis, diabetes, phaeochromocytoma, zárt zugú glaucoma, prosztata megnagyobbodás esetén.

 

Egyéb NSAID-okat, köztük a szelektív ciklooxigenáz-2 inhibitorokat, fájdalomcsillapítókat vagy dekongesztáns készítményeket alkalmazó betegek.

 

Triciklikus antidepresszánsokat szedő betegek.

 

Jelenleg vagy az elmúlt két hétben monoaminoxidáz-gátlókkal kezelt betegek.

 

4.4       Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

A legkisebb hatásos dózis legrövidebb ideig történő alkalmazása a tünetek csökkentésére minimalizálhatja a mellékhatások előfordulását (lásd alább a gastrointestinalis és cardiovascularis kockázatokat).

 

Ha a tünetek súlyosbodnak, nem javulnak, vagy ha a beteg egyéb olyan tünetet tapasztal, amely nem hozható összefüggésbe az eredeti betegséggel, a kezelést fel kell függeszteni, és a betegnek orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez kell fordulnia.

 

Idősek esetében magasabb gyakorisággal fordulnak elő NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatosan kialakuló mellékhatások, különösen gastrointestinalis vérzés és perforatio, amely végzetes is lehet (lásd 4.8 pont).

 

Asthma, hypertonia, szívbetegség, diabetes, májcirrhosis, vese- vagy májkárosodás, pajzsmirigybetegség vagy prosztata hypertrophia esetén a beteg a gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával. (Lásd 4.3 és 4.8 pont.)

 

Az alkoholfogyasztás a kezelés ideje alatt kerülendő.

A pszeudoefedrin-hidroklorid doppingteszten pozitív reakciót adhat.

 

Ritkán előforduló örökletes fruktózintoleranciában szenvedő betegek a készítményt nem szedhetik.  

 

Az Advil Cold Rapid lágy kapszula szójalecitint tartalmaz. Földimogyoróra vagy szójára allergiás betegek nem alkalmazhatják ezt a gyógyszerkészítményt.

 

Ez a gyógyszer kapszulánként 15,871 mg káliumot tartalmaz. Ezt vesekárosodásban szenvedő vagy kontrollált káliumtartalmú diétán lévő betegeknél figyelembe kell venni.

 

Egyéb NSAID-ok:

Az Advil Cold Rapid együttes alkalmazása egyéb NSAID-okkal, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókat kerülendő (lásd 4.3 és 4.5 pont).

Légzőrendszer:

A bronchospasmus súlyosabbá válhat azoknál a betegeknél, akik jelenleg asthma bronchialében vagy allergiás megbetegedésben szenvednek, illetve ezek előfordultak a kórelőzményükben.

Szisztémás lupus erythematosus és kevert kötőszöveti betegség:

Az asepticus meningitis kockázatának fokozódása (lásd 4.8 pont).

A vesére kifejtett hatások:

 

Szív- vagy veseműködési zavarral érintett betegeknél elővigyázatosság szükséges, ugyanis az NSAID-ok alkalmazása a vesefunkció romlását eredményezheti. (Lásd 4.3 és 4.8 pont).

A májra kifejtett hatások:

Májműködési zavar (lásd 4.3 és 4.8 pont).

Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások:

Klinikai vizsgálatok szerint az ibuprofén alkalmazása során kis mértékben fokozódhat az artériás thrombotikus események (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok (2400 mg/nap) alkalmazása esetén. Összességében az epidemiológiai vizsgálatok szerint a kis adagokban (pl. ≤ 1200 mg/nap) alkalmazott ibuprofén nem jár az artériás thrombotikus események fokozott kockázatával.

 

Kezeletlen magasvérnyomásban, pangásos szívelégtelenségben (NYHA II-III), ischemiás szívbetegségben, perifériás artériás megbetegedésben és/vagy cerebrovaszkuláris betegségben szenvedő betegek ibuprofénnel csak alapos megfontolást követően kezelhetők, és a magas dózisok (2400 mg/nap) alkalmazása kerülendő.

 

Alapos megfontolás szükséges hosszan tartó alkalmazás megkezdése előtt azon betegeknél, akiknél fennáll a kardiovaszkuláris események kockázata (pl. hypertonia, hyperlipidaemia, diabetes mellitus és dohányzás), különösen akkor, ha magas dózisok (2400 mg/nap) alkalmazására van szükség.

 

Az NSAID-ok befolyásolhatják a vérlemezkefunkciót, ezért ezeket a szereket elővigyázatossággal kell alkalmazni intracranialis vérzéssel vagy haemorrhagiás diathesissel érintett betegeknél.

 

Gastrointestinalis hatások:

 

NSAID-ok csak óvatosan alkalmazhatók azoknál a betegeknél, akiknek kórelőzményében gastrointestinalis betegség (colitis ulcerosa vagy Crohn betegség) szerepel, mivel a betegség

fellángolhat (lásd 4.8 pont).

Fatális gastrointestinalis vérzés, fekélyképződés, vagy perforatio bármikor jelentkezhet valamennyi NSAID-dal történt kezeléskor

veszélyeztető tünetek jelentkezésével vagy a kórelőzményben szereplő súlyos gastrointestinalis eseményt követően vagy azok nélkül is.

 

A gastrointestinalis vérzés, fekélyképződés és perforatio kialakulásának kockázata növekszik az NSAID dózisának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek a kórelőzményében fekélybetegség szerepel, különösen, ha az vérzéssel vagy perforatioval szövődött (lásd 4.3 pont), illetőleg idős korban.

Ezen betegek kezelését a lehető legalacsonyabb dózissal kell kezdeni. Ezen betegek esetében megfontolandó gyomorvédő szerekkel (mint pl. mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) történő együttes kezelés, továbbá azoknál, akik együttesen alacsony dózisú acetilszalicilsavat vagy egyéb gastrointestinalis kockázatot fokozó gyógyszert szednek (lásd alább és a 4.5 pontban).

 

Azon betegeknek, akiknek kórelőzményében gastrointestinalis toxicitás szerepel - különösen idős korban, - elsősorban a kezelés kezdeti szakaszában jelenteniük kell minden szokatlan hasi tünetet

(különösen a gastrointestinalis vérzést).

Óvatosság ajánlott azoknál a betegeknél, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket szednek, melyek növelhetik a vérzés vagy fekélyképződés kialakulásának kockázatát, mint a szájon át szedhető kortikoszteroidok, anticoagulánsok, mint a warfarin, szelektív szerotonin visszavétel gátlók, vagy thrombocyta ellenes készítmények, mint az acetilszalicilsav (lásd 4.5 pont).

 

A gyógyszerrel történő kezelés során kialakuló gastrointestinalis vérzés vagy fekélyképződés esetén a kezelést meg kell szakítani.

Dermatológiai hatások:

 

Igen ritkán súlyos bőrreakciókról, beleértve az esetleg végzetes kimenetelű exfoliativ dermatitis, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermalis necrolysis kialakulásáról számoltak be

NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban (lásd 4.8 pont).

Úgy tűnik, hogy a betegek a kezelés kezdetén a bőrreakciók kialakulása szempontjából magasabb kockázattal rendelkeznek, ugyanis az esetek döntő többségében a kezelés első hónapjára tehető a reakciók kialakulása. Bőrkiütés, nyálkahártya laesio vagy a túlérzékenység bármely egyéb jelének kialakulásakor az Advil Cold Rapid kezelést meg kell szakítani.

Gyermekgyógyászati hatások:

Dehidratált serdülőknél vagy fiataloknál (12-18 éves kor között) fennáll a vesekárosodás kockázata.

 

4.5       Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

 

Az ibuprofén warfarinnal vagy heparinnal történő kombinációja nem tekinthető biztonságosnak, kivéve ha ez közvetlen orvosi felügyelet mellett történik.

 

Nem javasolt kombinációk:

 

Acetilszalicilsav

Ibuprofén és acetilszalicilsav egyidejű alkalmazása általában nem javasolt a mellékhatások fokozott kockázata miatt.

Vizsgálati adatok alapján feltételezik, hogy együttadáskor az ibuprofén kompetitíven gátolhatja a kis dózisú acetilszalicilsav thrombocyta aggregációt gátló hatását. Bár ezeknek az adatoknak klinikai körülményekre vonatkozó extrapolációja bizonytalan, nem zárható ki, hogy az ibuprofén rendszeres, hosszú ideig történő alkalmazása csökkentheti a kis dózisú acetilszalicilsav kardioprotektív hatását. Klinikailag releváns hatás nem valószínűsíthető alkalomszerű ibuprofén-alkalmazás esetén (lásd 5.1 pont).

 

Elővigyázatosságot igénylő kombinációk:

 

Óvatosság szükséges azoknál a betegeknél, akiket az alábbi gyógyszerek bármelyikével kezelnek, mivel ezekkel kapcsolatban interakciókról számoltak be.

 

A pszeudoefedrin-hidroklorid tartalom kapcsán:

 

Pszeudoefedrin kombinációja a következőkkel:

Lehetséges reakció

 

Nem szelektív MAO-gátlók (iproniazid):

Ezt a gyógyszert nem szedhetik azok a betegek, akik jelenleg vagy a megelőző két hétben monoamin-oxidáz gátlót (MAO-gátlót) szedtek a hypertoniás epizódok kockázata miatt, mivel a paroxysmális hypertonia, a hyperthermia halálhoz is vezethet (lásd 4.3 pont).

 

Egyéb indirekt hatású, orális vagy nazális szimpatomimetikumok vagy vazokonstriktorok,  

a-szimpatomimetikumok, fenilpropanolamin, fenilefrin, efedrin, metilfenidát:

Vasoconstrictio és/vagy hypertoniás krízis kockázata.

Reverzibilis monoamin-oxidáz-A (RIMA) gátlók, linezolid, dopaminerg ergot-alkaloidok, vazokonstriktor hatású ergot-alkaloidok:

Vasoconstrictio és/vagy akut hypertoniás epizód kockázata.

Illékony halogénezett anesztetikumok:

Perioperatív akut hypertonia. Néhány nappal az előjegyzett sebészeti beavatkozás előtt fel kell függeszteni az Advil Cold Rapid kezelést.

Guanetidin, reszerpin és metildopa:

A pszeudoefedrin hatása csökkenhet vagy fokozódhat.

 

Triciklikus antidepresszánsok:

A pszeudoefedrin hatása csökkenhet vagy fokozódhat.

 

Digitálisz, kinidin vagy triciklikus antidepresszánsok:

Az arrhythmia gyakoriságának fokozódása.

 

 

Az ibuprofén tartalom kapcsán:

 

Az ibuprofén egyidejű alkalmazása a következőkkel:

Lehetséges reakció

Egyéb NSAID-ok, köztük a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlók:

Két vagy több NSAID egyidejű alkalmazása szinergista hatás miatt fokozhatja a gastrointestinalis fekélyek és vérzés kockázatát. Ezért az ibuprofén más NSAID-okkal való egyidejű alkalmazása kerülendő (lásd 4.3 és 4.4 pont).

Thrombocyta-aggregáció-gátlók:

(pl. warfarin, tiklopidin, klopidogrel, tirofiban, eptifibatid, abciximab, iloproszt)

Gastrointestinalis vérzés fokozott kockázata (lásd 4.4 pont).

Acetilszalicilsav:

Ibuprofén és acetilszalicilsav egyidejű alkalmazása általában nem javasolt a mellékhatások fokozott kockázata miatt.

Vizsgálati adatok alapján feltételezik, hogy együttadáskor az ibuprofén kompetitíven gátolhatja a kis dózisú acetilszalicilsav thrombocyta aggregációt gátló hatását. Bár ezeknek az adatoknak klinikai körülményekre vonatkozó extrapolációja bizonytalan, nem zárható ki, hogy az ibuprofén rendszeres, hosszú ideig történő alkalmazása csökkentheti a kis dózisú acetilszalicilsav kardioprotektív hatását. Klinikailag releváns hatás nem valószínűsíthető alkalomszerű ibuprofén-alkalmazás esetén (lásd 5.1 pont).

Antikoagulánsok:

 

Az NSAID-ok, mint az ibuprofén fokozhatják az antikoagulánsok hatását (lásd 4.4 pont).

Lítium:

Az Advil Cold Rapid egyidejű alkalmazása lítiumkészítményekkel emelheti ezeknek a gyógyszereknek a szérumszintjét. Megfelelő alkalmazás (legfeljebb 5 nap) esetén nem előírás a szérum lítiumszintjének ellenőrzése.

Szelektív szerotoninújrafelvétel-gátlók

(SSRI-k):

Gastrointestinalis vérzés fokozott kockázata (lásd 4.4 pont).

Metotrexát:

Az Advil Cold Rapid alkalmazása 24 órával a metotrexát beadása előtt vagy után a metotrexát plazmakoncentrációjának emelkedéséhez és toxikus hatásának fokozódásához vezethet.

Diuretikumok, ACE-gátlók, béta-receptor blokkolók és angiotenzin-II antagonisták:

Az NSAID-ok csökkenthetik a diuretikumok és más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Néhány, károsodott vesefunkciójú betegnél (pl. dehidrált betegek vagy idős, károsodott veseműködésű betegek) a ciklooxigenáz-gátlók ACE-gátlókkal, bétareceptor-blokkolókkal vagy angiotenzin-II antagonistákkal való együttes alkalmazása tovább ronthatja a vesefunkciót, akut veseelégtelenséget is okozhat, amely rendszerint reverzibilis (csökkent glomeruláris filtráció (az NSAID-ok gátolják az értágító hatású prosztaglandinokat)). Ezért ezt a kombinációt csak elővigyázatossággal szabad alkalmazni, különösen idős betegeknél. A betegek legyenek megfelelően hidratáltak, továbbá meg kell fontolni a vesefunkció monitorozását az egyidejű kezelés megkezdését követően, illetve azt követően időszakosan.

Ciklosporin:

A ciklosporin vesekárosító hatásának kockázatát fokozza bizonyos nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel való egyidejű alkalmazás. Ez a hatás a ciklosporin ibuprofénnel történő kombinációja esetén sem zárható ki.

Takrolimusz:

A nefrotoxicitás kockázata fokozódik, ha a két készítményt egyidejűleg alkalmazzák.

Káliumspóroló diuretikumok:

Az Advil Cold Rapid és a káliumspóroló diuretikumok egyidejű alkalmazása hyperkalaemiához vezethet (a szérum-káliumszint ellenőrzése javasolt).

Kortikoszteroidok:

A kortikoszteroidok fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát, különösen a gastrointestinalis traktusban (gastrointestinalis fekélyesedés vagy vérzés) (lásd 4.3 pont).

Fenitoin:

Egyidejű alkalmazása fenitoinnal megemelheti ezeknek a gyógyszereknek a szérumszintjét. Megfelelő alkalmazás (legfeljebb 5 nap) esetén nem előírás a szérum fenitoinszintjének ellenőrzése.

Probenecid és szulfinpirazon:

A probenecidet vagy szulfinpirazont tartalmazó gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiválasztását.

Zidovudin:

 

NSAID-ok és zidovudin együttes adásakor fokozódik a hematológiai toxicitás kockázata. Bizonyított, hogy fokozódik a haemarthrosisok és a haematoma kockázata azoknál a HIV-pozitív haemophiliás betegeknél, akiket egyidejűleg zidovudinnal és ibuprofénnel kezelnek.

Szulfonilureák:

Klinikai vizsgálatok interakciót mutattak nem-szteroid gyulladáscsökkentők és antidiabetikumok (szulfonilureák) között. Bár interakciót mindezidáig nem írtak le az ibuprofén és a szulfonilureák között, egyidejű alkalmazás esetén elővigyázatosságból javasolt a vércukorszint ellenőrzése.

Kinolon antibiotikumok:

Állatkísérletes adatok bizonyítják, hogy az NSAID-ok fokozhatják a kinolon antibiotikumokhoz társult görcsök előfordulásának kockázatát. Az NSAID-okat és kinolokat szedő betegek esetén a görcskészség kockázata fokozódhat.

Heparinok, Ginkgo biloba:

A vérzés kockázatának fokozódása.

Szívglikozidok (pl. digoxin):

Az NSAID-ok súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik a GFR-t, és növelhetik a plazma szívglikozidszintjét. A szérum digitáliszkoncentrációját ezért csökkent vesefunkciójú vagy pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél monitorozni kell.

Mifepriszton:

Az NSAID-ok nem alkalmazhatók mifepriszton alkalmazását követő 8-12 napig, mivel az NSAID-ok csökkenthetik a mifepriszton hatását.

Antacidok:

Egyes antacidok fokozhatják az ibuprofén felszívódását a gastrointestinalis traktusban. Ennek különösen az ibuprofén hosszú távú alkalmazása során van klinikai jelentősége.

Aminoglikozidok:

A vesefunkció csökkenése arra hajlamos egyéneknél csökkentette az aminoglikozidok eliminációját, és növelte azok plazmakoncentrációját.

 

 

4.6       Termékenység, terhesség és szoptatás

 

Terhesség

Pszeudoefedrin

Lehetséges, hogy a magzati rendellenességek kialakulása és az első trimeszter során történő pszeudoefedrin-alkalmazás között összefüggés áll fenn. Emiatt a pszeudoefedrin alkalmazását terhesség idején kerülni kell.

 

Ibuprofén

Állatkísérletekben nem igazoltak teratogén hatásokat, mindazonáltal az ibuprofén alkalmazását lehetőség szerint kerülni kell a terhesség első 6 hónapja során. A 3. trimeszterben az ibuprofén alkalmazása ellenjavallt, ugyanis fennáll a magzati ductus arteriosus korai záródásának veszélye, amely tartós pulmonalis hypertoniával járhat. Késhet a szülés megindulása, a szülés pedig elhúzódhat, emellett fokozott vérzési hajlam jelentkezhet az anyánál és a gyermeknél egyaránt.

 

 

Szoptatás

Ibuprofén

Korlátozott számú vizsgálatból származó adatok alapján az ibuprofén csak nagyon alacsony koncentrációban jelenik meg az anyatejben, és valószínűtlen, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolna a szoptatott csecsemőre.

 

Pszeudoefedrin

A pszeudoefedrin kis mennyiségekben kiválasztódik az anyatejbe, de ennek hatása a szoptatott csecsemőre nem ismert.

Becslések szerint az anya által szájon át bevett pszeudoefedrin egyszeri dózisának 0,4-0,7%-a választódik ki az anyatejbe 24 óra alatt.

 

Összefoglalva, a készítmény alkalmazása terhesség és szoptatás idején ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

 

Termékenység

Néhány bizonyíték szerint azok a gyógyszerek, melyek gátolják a ciklooxigenáz/prosztaglandin szintézist, ovulációra gyakorolt hatásuk révén a női termékenység károsodását okozhatják. Ez a hatás a kezelés megszakításával reverzibilis.

 

4.7       A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

Az Advil Cold Rapid nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azoknak a betegeknek, akik szédülést, hallucinációt, szokatlan fejfájást, látás- vagy hallászavart tapasztalnak, a gépjárművezetést és a gépkezelést kerülniük kell.  A gyógyszer egyszeri vagy rövid távú alkalmazása rendszerint nem tesz szükségessé különleges óvintézkedéseket.

 

4.8       Nemkívánatos hatások, mellékhatások

 

A leggyakoribb mellékhatások gastrointestinalis eredetűek. Peptikus fekély, perforaio vagy gastrointestinalis vérzés fordulhat elő, mely különösen idős korban végzetes lehet (lásd 4.4 pont). Hányinger, hányás, hasmenés, flatulentia, székrekedés, emésztési zavar, hasi fájdalom, melaena, haematemesis, fekélyes szájnyálkahártyagyulladás jelentkezhet, valamint a colitis vagy Crohn betegség kiújúlásáról számoltak be az alkalmazás során (lásd 4.4 pont). Kisebb gyakorisággal gastritist is megfigyeltek.

 

Az ibuprofén-kezelést követően túlérzékenységi reakciókról számoltak be.

Ezek a következők lehetnek:

a)     nem specifikus allergiás reakció és anaphylaxia,

b)      Légzés: a respiratorikus traktus reaktivitása, amely lehet asthma, súlyosbodó asthma, hörgőgörcs vagy dyspnoea,

Bőr: válogatott bőrbetegségek, beleértve a bőrkiütések különböző típusait, a véraláfutást, a viszketést, az urticariát, a purpurát, az angioedemát és kevésbé gyakran a hámló és hólyagos dermatosisokat (beleértve az epidermális necrolysist és az erythema multiforme-t).

c)      Nagyon ritkán hólyagos reakciók, köztük Stevens–Johnson-szindróma és toxicus epidermalis necrolysis.

 

Klinikai vizsgálatok szerint az ibuprofén alkalmazása során kis mértékben fokozódhat az artériás thrombotikus események (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok (napi 2400 mg) alkalmazása esetén (lásd 4.4 pont). Oedema, hypertonia, angina pectoris és szívelégtelenség előfordulásáról számoltak be NSAID alkalmazásával kapcsolatban.

 

Az alább felsorolt mellékhatások az ibuprofén és a pszeudoefedrin-hidroklorid OTC dózisainak rövid távú alkalmazásakor fordultak elő. Krónikus és hosszantartó alkalmazás esetén további mellékhatások jelentkezhetnek. A betegeket tájékoztatni kell, hogy azonnal függesszék fel az Advil Cold Rapid alkalmazását és forduljanak orvoshoz, ha súlyos gyógyszermellékhatást tapasztalnak.

 

Nagyon gyakori (³1/10)

Gyakori (³1/100 – <1/10)

Nem gyakori (³1/1 000 – <1/100)

Ritka (³1/10 000 – <1/1 000)

Nagyon ritka (<1/10 000)

nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fertőző betegségek és parazitafertőzések

Ibuprofén

Nagyon ritka

Fertőzéses gyulladások (pl. nekrotizáló fasciitis) exacerbációja, aszeptikus meningitis (tarkómerevség, fejfájás, hányinger, hányás, láz vagy tudatzavar autoimmun kórképekben szenvedő betegeknél (SLE, kevert kötőszöveti betegség))

 

 

 

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Ibuprofén

Nagyon ritka

Haematopoetikus betegségek (pl. anaemia, leucopenia, thrombocytopenia, pancytopenia, agranulocytosis)

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Ibuprofén

Nem gyakori

Túlérzékenységi reakciók urticariával, pruritusszal és asthmás rohamokkal (vérnyomáseséssel)

 

Ibuprofén és pszeudoefedrin-hidroklorid

Nagyon ritka

Súlyos generalizált túlérzékenységi reakciók; tünetei lehetnek: arcödéma, angioödéma, dyspnoe, tachycardia, vérnyomásesés, anaphylaxiás sokk

Pszichiátriai kórképek

Ibuprofén

Nagyon ritka

Psychotikus reakciók, depresszió, idegesség

 

Pszeudoefedrin-hidroklorid

Nem ismert

Agitatio, hallucináció, szorongás, abnormális viselkedés, insomnia, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság

 

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Ibuprofén

Nem gyakori

Központi idegrendszeri zavarok, mint pl- fejfájás, szédülés, álmatlanság, agitatio, ingerlékenység vagy fáradtság

 

 

Ibuprofén

Nem ismert

Cerebrovascularis esemény (stroke)

 

Pszeudoefedrin-hidroklorid

Nem ismert

Haemorhagiás stroke, ischaemiás stroke, convulsio, fejfájás, insomnia, idegesség, szorongás, agitatio, tremor, hallucinációk, szédülés, psychomotoros hiperaktivitás

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Ibuprofén

Nem gyakori

Látászavarok

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Ibuprofén

Ritka

Tinnitus

 

Ibuprofén

Nem ismert

Vertigo

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Ibuprofén

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel gyógyszertárunkban
0 Ft
0 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Átvétel GLS Ponton
1290 Ft
890 Ft
0 Ft
0-10.000 Ft-ig
10.000-15.000 Ft-ig
15.000 Ft felett
Kiszállítás GLS-el
1390 Ft
1090 Ft
0 Ft

Készpénz

A csomag kézhezvételekor a csomagautomatás átvétel kivételével minden esetben tud készpénzzel fizetni.

A posta pontos átvétel választásakor (MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata) csak előre fizetés lehetséges, a weboldalon keresztül online bankkártyával. Nem lehetséges az utánvétes fizetési mód kiválasztása. Ha a csomag átvételekor szeretne fizetni, akkor kérjük válassza a GLS házhoz szállítást vagy a GLS Pontos átvételt.

Bankkártyával - a rendelés leadásakor online 

Bármely átvételi módhoz választhatja az online bankkártyás fizetési lehetőséget.Ebben az esetben a rendelés végén a „megrendelés elküldése” gombra kattintás után átnavigálja Önt a rendszer a SimplePay oldalra, ahol bankkártya adatai megadásával létrejön a tranzakció.

Bankkártyával - a csomag átvételekor

Csomagja átvételekor bankkárytával is fizethet az alábbi szállítási módok választásakor:

GLS házhozszállítás, MOL/Coop/Posta-pontPosta-automata, GLS csomagpont: nem minden csomagponton tud a helyszínen kártyával fizetni, tájékozódjon a fizetési lehetőségekről az alábbi linken: https://csomag.hu/csomagpont-kereso

Egészségpénztári kártya

Csak azok a termékek fizethetők egészségpénztári kártyával, amiket az egészségpénztár elfogadott, jóváhagyott. 

Ezeket a termék oldalon a termék képe alatt jobbra jelöli egy kis EP logó.

 Személyes átvétel esetén az alábbi egészségpénztári kártyákkal tud fizetni gyógyszertárunkban: Allianz, Dimenzió, Generali, Medicina, MKB,OTP, Patika, Prémium, Tempo, Új pillér, Vasutas, Vitamin.Ha nem személyesen veszi át a rendelését, de el szeretné számolni az összeget, úgy kérjük a számlázási névnél az egészségpénztár adatait adja meg. Akkor mi úgy állítjuk ki a számlát, amit Ön utólag be tud nyújtani elszámolásra.

Bővebben ...
Kevesebb ...

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Minőségellenőrzött termékek

Valós gyógyszertári háttér

Folyamatos akciók