Fűszer és gyógynövény: a zeller

A zeller a Földközi-tenger környékén, Afrika északi partvidékén őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Gyógyászati célokra már az i. e. IX. században termesztették. Ma már világszerte elterjedt zöldségféle, Magyarországon a gumóját és levelét fogyasztjuk, másutt a halványító, más néven szár-zeller és a metélőzeller is kedvelt.

A zeller sokoldalúan felhasználható növény, gumója és levele saláták, mártások, levesek, húsok, köretek alkotórészeként párolva, illetve pürésítve kerülhet az asztalunkra, de saláták vagy tojásételek ízesítésére is kiváló. A zellersó - őrölt zellerlevél és só keveréke - levesek és grillételek fűszerezésére szolgál. A halványító zeller húsos szárát és a lombjáért termesztett metélőzeller leveleit salátaként, zöldséglevek alkotórészeként (például répával, almával, káposztával kombinálva) elsősorban nyersen fogyasztjuk, így megőrizhető értékes C-vitamintartalmuk.

Mi van a gumóban?

A jellegzetes, fűszeresen fanyar illatú zellergumó B1-, B2-vitamint, kevesebb E-vitamint, továbbá káliumot, nátriumot, foszfort, kisebb mennyiségben karotint, magnéziumot, kalciumot tartalmaz. Flavonoid-tartalma: 1,8 mg/100. Gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is. A gumó kiváló forrása az élelmi rostoknak, ami jót tesz az emésztésünknek. A zeller remekül tárolható, ezért a friss zöldségek megjelenéséig fontos vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthet. Energiatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Vesebetegek diétájában viszont nem ajánlott alkalmazni!

Gyógyhatások

A zellert vízhajtó, idegerősítő, és nemi hormonképző, vágykeltő hatásúnak tartják. Csökkenti a vércukorszintet. Szabályozza a vérnyomást az érfalak ellazításával, illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.

A levelek és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt. Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során elvesztett ásványi anyagait.

Mire figyeljünk?

Gumós zeller vásárlásakor a sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk. A túl könnyű zellert valószínűleg rosszul tárolták, emiatt már kiszáradt, esetleg fás. A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg győződhetünk. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, megbarnult gumót! A zeller egészben, tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, kamrában több napig eltartható. A félbevágott, hámozott gumót lehetőleg frissen használjuk fel, vagy tegyük hűtőszekrénybe. Ha nagyobb mennyiséget veszünk, megtisztítva, felkockázva blansírozzuk (enyhén sós, forró vízbe dobjuk, megvárjuk, amíg újra felforr a víz, ekkor a zellert leszűrjük, lehűtjük), jól záró zacskóba csomagoljuk és fagyasztóban tároljuk. A főzővizet ne öntsük ki, értékes ásványi sókat, ízes anyagokat tartalmaz, érdemes felhasználni például zöldségleves készítéséhez.

A szár-zeller legfőbb értéke a húsos, nedvdús élénkzöld színű levélnyél, de érdemes szemügyre venni a leveleket is. Metélőzeller esetén az ép, egészséges, foltosodástól mentes levelekre figyeljünk. A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat konyharuhába csavarva 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

A megtisztított, konyharuhán megszárított leveleket lefagyaszthatjuk, így egész évben rendelkezésünkre áll a friss ízű zellerlomb. Ha száránál fogva összekötjük, és szellős helyre akasztjuk, szépen kiszárad. Porrá őrölve, jól záródó üvegbe rakva a fűszerpolcon kaphat helyet.

Recept

Zellerkrémleves

Hozzávalók: 1 fej zeller, 1 db burgonya, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió

A megtisztított zellert és a burgonyát kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor puhára főtt, levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, majd turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint borsozzuk, egy kevés szerecsendiót reszelhetünk bele. Újra felmelegítjük, és pirított zsemlekockával, ha van kéznél, akkor friss zellerlevéllel tálaljuk.

Kolimár Éva