Édes ünnepek

A karácsony elképzelhetetlen beigli nélkül. Erről a finom édességről annak sem kell lemondania, aki diétára szorul. Katona Zsuzsa Cukor nélkül című könyvében található receptek alapján elkészíthetjük és megkóstolhatjuk a cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, tejcukor-érzékenyeknek ajánlott tortákat, süteményeket, desszerteket.

Gyümölcsös diós és mákos beigli (tönkölybúzából)

Nyersanyagok az élesztős omlós tönkölytésztához:

500 g tönkölybúza fehérliszt (ha nem tudjuk beszerezni, búza finomliszt), 7 g szárított élesztő (500g búzaliszthez elegendő mennyiség), 1 csapott evőkanálnyi édesítőpor-keverék, 1 mokkáskanálnyi só, 250 g sütésálló margarin, 150 g (150 ml) natúr joghurt, 3 tojás sárgája

A megtöltött beiglik sütés előtti kenéséhez: 1 db tojás

Nyersanyagok a máktöltelékhez:

200 g lehetőleg biomák, 200 g édes alma (jobb, ha nem túl lédús), 50 g aszalt szilva, 50 ml vörösbor, 4 evőkanál édesítőpor-keverék, 1 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár

Nyersanyagok a diótöltelékhez:

200 g dióbél, 200 g édes körte vagy alma (nem lédús), 50 g aszalt szilva, 50 ml vörösbor, 4 evőkanál édesítőpor-keverék, 2 cm vaníliarúd

A máktöltelék elkészítése: Az almát meghámozzuk, és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Addig főzzük, amíg egy kis levet nem ereszt. Ekkor hozzáadjuk az édesítőport, felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált mákot és a lekvárt. Összekeverjük, elzárjuk a hőforrást, és hűvös helyre tesszük.

A diótöltelék elkészítése: A körtét meghámozzuk, és durva reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a kettéhasított vaníliarudat, és addig főzzük, amíg egy kis levet nem ereszt. Ekkor hozzáadjuk az édesítőport, felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót. Alaposan összekeverjük, elzárjuk a hőforrást, és hűvös helyre rakjuk. Az előző nap borba áztatott aszalt szilvát leszűrjük, felaprítjuk, és a töltelékekhez adjuk.

A beiglitészta elkészítése: A lisztet, a szárított élesztőt, a sót, az édesítőport egy nagyobb tálba szitáljuk, és alaposan összekeverjük. A hideg margarint szeletekre vágjuk, majd összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. A tojássárgáját és a joghurtot simára keverjük. A lisztes keverék közepén kis mélyedést készítünk, ebbe öntjük a joghurtos tojássárgáját. Könnyed, gyors mozdulatokkal, ujjaink hegyével tésztává gyúrjuk. A tészta állaga akkor megfelelő, ha rugalmas, nem ragad, és lisztezés nélkül nyújtható. Ha túl lágy lenne, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl kemény, száraz, akkor egy kevés joghurtot. Tiszta nejlonzacskóba csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A sütés előtt gyúrjuk át a tésztát, és osszuk négy egyenlő cipóra. A sütőlapot kenjük át margarinnal. A tészta kenésére szánt tojássárgáját tegyük félre, a fehérjét villával egy kicsit verjük fel. A tésztát a gyúródeszkán nyújtsuk kb. fél centiméter vastag téglalappá, kenjük be tojásfehérjével, és egyenletesen simítsuk el rajta a tölteléket úgy, hogy a hosszabbik oldal egy része töltelék nélkül maradjon. Görgessük hengerré, úgy, hogy a töltelék nélkül hagyott oldal a henger alá kerüljön. Helyezzük el a tekercseket egymás mellé a sütőlapra, majd kenjük meg tojássárgájával, és addig tartsuk gőzmentes, szobahőmérsékletű helyen, amíg a tojássárgája meg nem szárad. Ekkor kenjük át óvatosan a kissé felvert tojásfehérjével, és tartsuk szellős, hűvös helyen egy éjszakára. (Így lesz a beiglik felülete sütés után márványos.)

A beigli sütése: A sütőt beállítjuk 200 C°-ra, és kb. 10 perc alatt előmelegítjük. Kötőtűvel szurkáljuk meg a beigliket, és süssük kb. 30-40 percig. Amikor a külső része szép pirosra sült, tűpróbával ellenőrizzük a belsejét. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad tészta, elzárhatjuk a hőforrást.

Egy rúd diós beigli összes tápanyagtartalma: energiatartalom: 8266 kJ (1963 kcal), fehérjetartalom: 55 g, zsírtartalom: 137 g, szénhidráttartalom: 129 g, rosttartalom: 19,8 g

Egy rúd mákos beigli összes tápanyagtartalma: energiatartalom: 7686 kJ (1825 kcal), fehérjetartalom: 57 g, zsírtartalom: 118 g, szénhidráttartalom:136 g, rosttartalom: 20,8 g.